CHP'li Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal'ın AK Parti'ye transfer olacağı iddiası kentte deprem etkisi yarattı. İddialar üzerine CHP'liler il örgütünün çağrısıyla parti il binası önünde toplandı. DW Türkçe'nin haberine göre CHP Afyonkarahisar İl Başkanı Hasan Karadeniz, burada yaptığı konuşmada, dün akşamdan bu yana ne kendisinin ne de CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in Köksal'a ulaşamadığını belirtti.
"Maalesef direnemedi, baskılara boyun eğdi"
Karadeniz, "Bu sessiz kalış, telefonlara çıkmayış hayra alamet değil. Kesin olarak bir açıklama yok ama maalesef belediye başkanımız siyasi baskılara boyun eğmiş, maalesef direnememiştir. Direnen bütün belediye başkanlarımız gibi belediye yöneticilerimiz gibi o dirayeti gösterememiştir" dedi.
Karadeniz'in CHP Afyonkarahisar İl Başkanlığı hesabından da paylaşılan açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
"Bizler Cumhuriyet Halk Partililer olarak makamların, koltukların değil, milletin, milyonların hizmetkarıyız. Çünkü biliriz ki makamlar, koltuklar geçicidir ve halkın vicdanı karşısında hiçbir şeydir. Halkın iradesi unutmaz. Halkın iradesi sonsuza kadar tarihe kazanır.
Değerli kardeşlerim; bugün Türkiye'de çok kirli bir siyaset yöntemiyle iktidarını sürdürmek isteyenler bulunuyor. Soruyoruz buradan. "Ya AK Parti rozeti takacaksın ya da kelepçeyle hapishaenin yolunu tutacaksın" demek demokrasiye, hukuka sığıyor mu?
Sandıkta kazanamadığını makamları tehditle, kumpasla, hileyle kazanmak içinize siniyor mu? Düne kadar hakkında demediklerini bırakmadığınız insanlar, sizin yanınıza geçince bir anda ak mı oluyor? Demek ki sizin derdiniz ne hukuk ne adaletmiş. Sizin derdiniz sadece siyasi çıkar, sadece rant, sadece koltuk hesabıymış. İşte millet artık bunu görüyor. Bu halk sizin siyasi cambazlıklarınıza da kirli pazarlıklarınıza da teslim olmayacak.
Buradan açık açık söylüyoruz: Cumhuriyet Halk Partisi'ni baskıya hizaya sokamazsınız. Halkın sandıktan çıkan iradesini şantajla, kumpasla gölgeleyemezsiniz. Bizler susmayız, korkmayız, boyun eğmeyiz. Çünkü biz Kuvayı Milliye ruhundan geliyoruz. Çünkü biz Mustafa Kemal Atatürk'ün yolunda yürüyoruz. Çünkü biz bu ülkeyi saray hesaplarına değil halkın vicdanına emanet ediyoruz.
Değerli vatandaşlarımız, Cumhuriyet Halk Partisi olarak bizim pusulamız bellidir: Halkın iradesi, Cumhuriyet'in değerleri, demokrasi, laiklik, adalet ve liyakat. Kim bu değerlere sahip çıkıyorsa biz sonuna kadar onun yanında oluruz. Kim halkın emanetine sahip çıkıyorsa biz onunla omuz omuza yürürüz.
Ama hiç kimse bizden korkup susmamızı beklemesin. Hiç kimse bizden baskılara teslim olmamamızı beklemesin. Bizler Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel'in liderliğinde Türkiye'nin birinci partisi yaptığımız Cumhuriyet Halk Partimizi iktidara taşıyana kadar mücadele etmeye ve çalışmaya devam edeceğiz. Çünkü biz bu mücadeleyi makam için vermiyoruz. Biz bu mücadeleyi Cumhuriyet için veriyoruz. Biz bu mücadeleyi çocuklarımızın geleceği için veriyoruz.
"Halkın iradesini kimseye çiğnetmeyiz"
Ve herkes şunu çok iyi bilsin: Afyonkarahisar halkı, belediyeyi Cumhuriyet Halk Partisi'ne emanet etmiştir. Belediye başkanlığı makamı millete aittir. Milletin verdiği oylar siyasi şantaj ve pazarlık konusu yapılamaz. Cumhuriyet Halk Partisi örgütleri olarak ne tehditlere teslim oluruz ne siyasi şantajlara boyun eğeriz ne de halkın iradesini kimseye çiğnetiriz. Boyun eğmeyeceğiz, susmayacağız, teslim olmayacağız. Çünkü egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Ne mutlu halkın iradesine sahip çıkanlara. Ne mutlu Cumhuriyet'e sahip çıkanlara. Ne mutlu Mustafa Kemal Atatürk'ün yolunda yürüyenlere."
"Kendisiyle iletişimimiz olmadı"
CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ise, Burcu Köksal'ın AK Parti'ye geçeceği iddialarıyla ilgili soruya şu yanıtı verdi:
"Burcu Köksal'la ilgili tabii kendisiyle bir iletişimimiz olmadı. Son değerlendirmesi hakkında ben yorum yapamam ama bildiğimiz kadarıyla sadece bu Afyon için de geçerli değil. Türkiye'nin birçok yerindeki birçok belediye başkanımıza çeşitli yollarla baskılar yapıldığını, tehditler yapıldığını, şantajlar yapıldığını ve bunlar üzerinden belediye başkanlarımızı istifa ettirmek veya mümkünse kendi partilerine geçirmek konusunda bir çaba içerisinde olduklarını biliyoruz. Örneklerini de yaşadık. Dolayısıyla AKP elindeki yargı kolları ile bütün olanakları kullanarak, bütün şartları zorlayarak belediye başkanlarımızı görev yapamaz hale getirmek konusunda kararlılığında devam ediyor. Ama biz de dimdik ayakta, onlara karşı, bu hukuksuzluğa karşı, bu şantajlara karşı direnmeye devam edeceğiz."
Ne olmuştu?
Gazeteci Sinan Burhan, TV100'de paylaştığı kulis bilgisinde, Burcu Köksal'ın AK Parti'ye geçeceği iddiasında bulunmuştu. Eski CHP milletvekili, gazeteci Barış Yarkadaş da "Burcu Köksal CHP’den istifa etmeyecek diye bir cümle kuramam” ifadelerini kullanmıştı.
TGRT Haber Ankara Temsilcisi Fatih Atik ise Köksal'ın dün Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüştüğünü ve 13 Mayıs Çarşamba günü yapılacak AK Parti grup toplantısında kendisine parti rozeti takılacağını öne sürmüştü.
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal'ın CHP'den ayrılacağı ve AK Parti'ye geçeceği iddiaları daha önce de gündeme gelmişti. Köksal, 15 Ağustos 2025'te "Partinin içinde siyaset yapacak bir alan kalmazsa yine bu partide yeni alan açarım. Geçmişte kapıdan kovdular bacadan girdim, gerekirse yine bacadan girerim" açıklamasıyla bu iddiaları yalanlamıştı.
Köksal, 17 Ekim 2025'te de “Bulunduğum yerdeyim, parti içinde beni istemeyenlere inat hiçbir yere gitmiyorum. Yıllardır iftiraları çürüte çürüte, yalanları yıka yıka mücadeleme devam ediyorum” demişti.
Geçmişte hakkındaki transfer iddialarını sıcağı sıcağına yalanlayan Burcu Köksal bu kez sessiz kalmayı tercih etti.
Kaynak: Gazete Oksijen

