18 Nisan 2024, Perşembe
Haber Giriş: 22.10.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:17

Ankara’da bir Robinson Crusoe

ABD'nin Ankara büyükelçisi olarak seçtiği eski senatör Jeff Flake,'in Afrika'da misyonerlik faaliyetlerinden ıssız bir Pasifik adasında tek başına hayatta kalmaya uzanan ilginç bir geçmişi var. Arizonalı kökleri de öyle...
Ankara’da bir Robinson Crusoe

ABD’nin Ankara Büyükelçisi olarak deneyimli diplomat David Satterfield’ın yerine gelmesi beklenen Jeff Flake, oldukça renkli bir CV’ye sahip. Senato Dış İlişkiler Komisyonu’ndan görev için onay alan eski senatör, her şeyden önce cumhuriyetçi. Ancak Donald Trump’a karşı Joe Biden’ı destekleyen kamptan. Onun gibi 19 senatör daha Biden’a destek vermişti.  Arizona’nın Snowflake kasabasında doğmuş. Benzerlik dikkatinizi çekmiştir, kasaba ismini Jeff Flake’in büyük büyük dedesi William J. Flake’ten alıyor.  1932 yılında ölen dede William, Mormon Kilisesi'nin önemli isimlerinden. Kilise üyelerinin maruz kaldığı poligami suçlamalarından o da nasibini almış ve altı ay hapis yatmış. Daha sonra bölgeyi Amerikan yerleşimine açtığı için itibarı iade edilmiş. Amcası Jake Flake ise Arizona’nın tanınmış politikacıları arasında sayılıyor.  Jeff Flake’e dönecek olursak, Brigham Youn Üniversitesi'nde uluslararası ilişkiler okuyup siyaset bilimi yüksek lisansı yapmış. Ancak 1980’lerde iki sene okuldan izin alarak Güney Afrika ve Zimbabve’de Mormon Kilisesi adına misyonerlik faaliyeti yürütmüş. Afrika dilini de bu dönemde öğrenmiş.  Üniversite sonrasında Namibya’de Demokrasi Vakfı’nda görev alan Flake, Güney Afrika’ya uygulanan ambargolara karşı çıkmakla, bunun zaten apartheid rejiminden çeken ülkedeki siyah nüfusa zarar vereceğini savunmakla biliniyor.  1992’de ailesiyle Arizona’ya dönen Flake direktörü olduğu Goldwater Institute’ta “daha az hükümet, daha fazla özgürlük ve bireysel sorumluluk” diye özetlenen muhafazakar felsefeyi yaymaya çalışmış. 

Trump'ın Müslüman düşmanlığına direndi

2001’de Temsilciler Meclisi’ne, 2013’te ise Senato’ya giren politikacı, partisiyle ters düşmeye alışık bir profil çiziyor. 2017 yılında partisinin Senato’ya Arizona’dan aday gösterdiği Roy Moore’u desteklemeyi reddetti çünkü Moore, “Müslümanların Senato’ye girmemesi gerektiğini” savunuyordu.  Aynı yılın başında yedi Müslüman ülkeden mülteci alınmaması kararı alan Trump’a da karşı çıkmıştı. Kendisi gibi Arizonalı olan Vietnam gazisi John McCain ile birlikte bir rapor hazırlayarak Savunma Bakanlığı’nın askerleri spor karşılaşmalarında şov amaçlı kullanmasına karşı çıkmış, bu tür faaliyetleri “parayla milliyetçilik” diye adlandırmıştı. Gelelim Flake’in politik olmayan tarafına. 2009 yılında, yani Kongre üyesiyken, Pasifik ülkesi Marshall Adaları’nın Jabonwod adasında bir haftayı tek başına ve kendi olanaklarıyla geçirdi. Sadece balık, yengeç ve hindistan cevizi yediği söyleniyor. 2013 yılında, yani artık senatörken aynı deneyimi en küçük iki oğluyla birlikte dört günlüğüne Biggarenn adasında yaşadı. Doğada hayatta kalma becerilerinin, senatöre diplomatik beceriler de kazandırmış olması muhtemel.