24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.11.2021 04:30 | Son Güncelleme: 25.02.2022 10:02

Haftanın kültür-sanat önerileri (26 Kasım-2 Aralık)

Haftanın kültür-sanat önerileri (26 Kasım-2 Aralık)

Her hafta, haftanın kültür-sanat dünyasına dair önerilerimizi paylaşıyoruz. İşte 26 Kasım-2 Araralık haftasının önerileri…


Dört harika konser

Kalben  Yeni neslin öncü hikaye anlatıcılarından biri Kalben. İlk albümünü sadece beş yıl önce yayınlamasına rağmen içten, derinlikli anlatıları ve özgün müziğiyle kendine çok ciddi bir takipçi kitlesi oluşturdu. Seyircileriyle kurduğu bu güçlü bağ konserlerinin çok daha da etkileyici geçmesini sağlıyor. Kalben’i bu hafta Hayal Kahvesi’nde dinleyebilirsiniz.
  • 26 Kasım 2021 / 21.00 / Bilet fiyatı: 90 TL / Hayal Kahvesi Bahçeşehir / Bahçeşehir 1. Kısım Mahallesi-Başakşehir-İstanbul / 536 285 8857
Bülent Ortaçgil Türkiye’nin en yetkin, en güçlü besteci ve söz yazarlarından biri Bülent Ortaçgil. Tam yarım yüzyıla ulaşan kariyeriyle arkasında olağanüstü eserler bıraktı. Bu kusursuz yeteneğini hiç hız kesmeden sahnede sergilemeye devam ediyor. Bir süredir İstanbul’u ziyaret etmeyen müzisyeni bu hafta Kadıköy’de yakalayabilirsiniz.
  • 26 Kasım 2021 / 21.00 / Bilet fiyatı: 110 TL/ Kadıköy Sahne / Osmanağa Mahallesi-Kadıköy-İstanbul / 216 550 0492
Fatih Erkoç & Kerem Görsev Trio Türkiye’nin en değerli caz piyanistlerinden Kerem Görsev ve özel ses rengi ile pop ve caz vokalisti Fatih Erkoç… Uzun yıllara yayılan başarılarını sürdürüyorlar. İkili ortaklıklarını 2010 yılında yayınladıkları The Lady From Istanbul albümü ile doruğa taşımıştı. Onların bu kusursuz caz projesini Caddebostan’da izleyebilirsiniz.
  • 29 Kasım 2021 / 20.30 / Bilet fiyatı: 168-224 TL / Caddebostan Kültür Merkezi / Caddebostan Mahallesi Bağdat Caddesi-Kadıköy-İstanbul / 216 467 3600
Imany Ülkemizde fazlasıyla sevilen isimlerden biri Imany. Fransız pop ve soul sanatçısı, son albümü Voodoo Cello’yu geçen aylarda yayınlanmıştı. Bu albümün hemen ardından ilk konserlerinden birini İstanbul’da gerçekleştirecek. Onun folk ve blues esintileri de barındıran müziğini Zorlu PSM’de dinleyebilirsiniz.
  • 8 Aralık 2021 / 20.00 / Bilet fiyatı: 125-595 TL arasında / Zorlu PSM / Zorlu Center-Beşiktaş-İstanbul / 212 912 3776

Haftanın şarkıları En tazeler, en güzeller, bu hafta dinlemeye doyamadığım şarkılar...
  1. Bill Laurance Balm
  2. Jonny Greenwood West Alone
  3. Sea Wolf Two Figure
  4. Beirut So Slowly
  5. Self Esteem Moody
  6. Malaya Anxiety
  7. Pokey LaFarge Fine To Me
  8. Hazel English Nine Stories
  9. Eddie Vedder The Haves
  10. Adele Oh My God
Haftanın yerlileri Memleketten her hafta en iyi yeni şarkılar...
  1. Nükhet Duru Uzunlar
  2. Tuğçe Şenoğul Bu Rüya Değil
  3. İdil Meşe Ah Bir Bilsen
  4. Çağrı Sertel Ayka
  5. Şevket Akıncı Gökyüzüne İndim
  6. Mert Şenel Özgürlük Parkı
  7. Adamlar İnsanlık Hali
  8. Batu Akdeniz Seninleyken Süpermenim
  9. Şam & Seda Erciyes İKİ YÜZLÜ
  10. Melis Yelman Sessiz Disko
Meditasyon şarkıları Meditasyon için seçkiler…
  1. Yonatan Awate Hush
  2. Koby Laver Going Back
  3. Qetesia Relaksohuni
  4. Diya Wiler When It Was Just..
  5. Rebecka Aether Stories
  6. Elise Ryen Ulayaw
  7. Geonose Lowering Mind
  8. Otri Jochumsson Vinsamlegast
  9. Spring Euphemia Light Rest
  10. Juno Reed Patiently

Elif Tanrıyar'ın seçtikleri: Oksijen Kitap Kulübü

Deli İbram Divanı / Ahmet Büke / Can Yayınları / 206 Sayfa Deli İbram Divanı, öykücülüğümüzün önemli ismi Ahmet Büke’nin romanda da ne kadar mahir olduğunu gösteren bir eser. Ege insanının doğayla, tarihle, efsanelerle beslenen hayatı, adaletsizlik, gelir eşitsizliği sorunlarıyla harmanlanıyor, bir ada ve deniz hikâyesi olarak biçimleniyor.  Siyah Koku / Gülayşe Koçak / Everest Yayınları / 624 Sayfa Gülayşe Koçak, koca bir gezegenle birlikte geleceğini de sakatlayan insanoğlunun olası kaderine bakıyor Siyah Koku’da; en kötü ne olabilir, diye soranlara, o kadarını da yapamazlar, diye cevap verenlerin kaderine: Bugünün acı gerçeklerinden de izler taşıyan ürpertici bir ekolojik distopya...  Nocilla Rüyası / Agustin Fernandez Mallo / Çeviren: Sena Akalın / Harfa / 200 Sayfa Bağımsız sinemadan kolaja, kavramsal sanattan mimariye, bilgisayar tarihinden romanın çöküşüne dek birçok alana göndermelerle dolu bir fikirler ve imgeler geçidi olan Nocilla Rüyası, Nevada’nın büyüleyici boşluğunda ilerlerken -  eksantrik karakterlerin yaşamlarından kısa kısa fragmanlarla bir hikâyeler ağı örüyor ve çağdaş gerçekliğin portresini sunuyor. Kalk Yerine Yat / Şermin Yaşar / Doğan Kitap / 168 Sayfa Şermin Yaşar’dan ‘sağda solda uyuyakalmaktan tutulup kalmış, günün birinde uyanıp yerini bulmuş’ insanların sıradan ve bir o kadar da olağanüstü öyküleri… Attila İlhan - Kardeşime Mektuplar / Kolektif / Kaynak Yayınları / 230 Sayfa Attilâ İlhan’ın, kardeşi Cengiz İlhan’a 1951-1953 yıllarında İstanbul ve Paris’ten yazdığı mektuplar, edebiyat tarihimize önemli bir katkı sunuyor. Dönemin İstanbul ve Paris’inden aktarılan manzaralar, Attilâ İlhan’ın enerjisini, edebiyata dair kararlılığını, ilgi alanlarının genişliğini belirginleştiriyor. Jack Ma: Pes Etmek En Büyük Başarısızlıktır  / Jack Ma / Zeplin Kitap / 128 Sayfa Jack Ma: Pes Etmek En Büyük Başarısızlıktır’ta, dünyanın en değerli 10 şirketinden biri ve Asya’nın en değerli ikinci şirketi olan Alibaba’nın kurucusu Jack Ma’nın zorluklarla geçen hayatının yanı sıra Ma’nın Alibaba’yı kurma hikâyesinin ayrıntıları ile Jack Ma’nın iş hayatına ve girişimciliğe dair düşünceleri yer alıyor.  İpek Yolu / Valerie Hansen / Nora / 336 Sayfa İpek Yolu, orta çağ Çin keşişlerinin günlüklerinden, hukuki belgelerden, kadınların kaleme aldığı mektuplardan, kasaba tasvirlerinden, yasal ve dini dokümanlardan oluşan zengin bir arşivden besleniyor. Kitap, İpek Yolu’nun Moğol hâkimiyetinde olduğu döneme dair belgelerle de desteklenmiş.

Çoksatanlar

Amazon Türkiye, D&R, eganba, Hepsiburada, İdefix, Kitapyurdu, Remzi Kitabevi, Trendyol çok satanlar listelerinin ortalamasıyla oluşturulmuştur. 
  1. İz Bıraktığın Kadar Varsın Esra Ezmeci  Destek Yayınları
  2. İyileşen Evliliğim Hatice Kübra Tongar Hayykitap
  3. Var mısın? - Güçlü Bir Yaşam İçin Doğan Cüceloğlu  Kronik Kitap
  4. Zamir Hakan Günday  Doğan Kitap  
  5. Ne İçin Varsan Onun İçin Yaşa - Bir Arayışın Romanı  Hikmet Anıl Öztekin Destek Yayınları
  6. Dune Frank Herbert  İthaki Yayınları
  7. Okçu’nun Yolu  Paulo Coelho Can Yayınları
  8. Yanlış Hayat Doğru Yaşanmaz Ethem Emin Nemutlu Olimpos Yayınları
  9. Şeker Portakalı  Jose Mauro De Vasconcelos Can Çocuk Yayınları
  10. Kadınlar Sıcak Erkekler Soğuk Sever Esra Ezmeci Destek Yayınları

The New York Times Çoksatanlar Listesi

Kurgu edebiyat
  • The Dark Hours Michael ConnellyLittle, Brown
  • The Judge’s List, John Grisham, Doubleday
  • The Stranger in The Lifeboat Mitch Albom, Harper
Kurgu dışı
  • Will, Will Smith & Mark Manson, Penguin Press
  • The Dawn of Everything, David Graeber & David Wengrow, Farrar, Straus & Giroux
  • The President and The Freedom Fighter, Brian Kilmeade, Sentinel

Bu hafta sahnede neler var?

1800’lerde İngiltere’de geçen Dr. Jekyll İle Bay Hyde, 30 Kasım’da Ankara Akün Sahnesi’nde seyirci karşısına çıkıyor. Oyunun yönetmen koltuğunda Ünsal Coşar oturuyor. Dünyaca ünlü Sırp yazar Duşan Kovaçeviç’in yazdığı, Profesyonelde Bülent Emin Yarar, Yetkin Dikinciler, Gülen Çehreli ve Cenap Oğuz rol alıyor. Oyunu 30 Kasım- 1 Aralık’ta Atatürk Kültür Merkezi sahnesinde izleyebilirsiniz. Şahika Tekand’ın tek kişi için yazdığı Aşınma 2 Aralık 20:30’da Zorlu PSM %100 Studio’da prömiyer yapıyor. Yiğit Özşener’in tek kişilik performans sergilediği oyun, bir müzik parçası gibi tasarlanarak adeta bir dinleti keyfi yaşatmayı vaat ediyor. Erkan Kolçak Köstendil’in yazıp, yönetip, oynadığı 90 dakikalık tek kişilik gösterisi 12 Numaralı Adam, 2 Aralık’ta Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde seyirci karşısına çıkıyor.  Volkan Çıkıntoğlu’nun kaleme aldığı, Tolga İskit’in tek kişilik performansı Kalabalık Duası 28 Kasım’da Oyun Atölyesi’nde sahnede. Oyun, güncel ve gelenekseli, akılcıl ve mistik olanı, delilik ve bilgeliği İstanbul fonunda merkeze alıyor.