29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 23.07.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:16

Çöpü ayrıştırmazsak plastiğe batacağız

Türkiye, çöpü yerinde ayrıştıramadığı için her sene 1 milyon 700 bin ton plastik atığın sadece 330 bin tonu geri dönüştürülebiliyor
Çöpü ayrıştırmazsak plastiğe batacağız
Çağatay Bayraktar
[email protected] Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yayımladığı rapora göre Türkiye’nin 2020 çöp miktarı 32 milyon ton. Bu çöplerin 1.7 milyon tonu ise dönüştürülebilir plastik. Ama Türkiye’de bu plastiğin ancak 330 bini toplanabiliyor. Bir başka ifade ile 1.4 milyon ton dönüştürülebilir plastik çöp oluyor. Türkiye’deki geri dönüşüm tesislerinin kapasitesi yıllık 1.2 milyon ton.  Türkiye’nin, İngiltere’nin çöpüne muhtaç kaldığı yolundaki haberler üzerine bakanlık 18 Mayıs’ta plastik atık ithalatını yasaklama kararı almıştı. Ancak yasak, geri dönüşüm ve plastik sektörünü olumsuz etkiledi. Sektör temsilcileri, geri dönüşüm ile elde edilen plastiğin kilosu 6 lirayken, petrolden elde edilenin kilosunun 16 lira olduğunu ve yasağın ekonomik kayba yol açtığını  söylüyor. 

Yemekle birlikte atılmamalı

Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Barış Çallı’ya göre, Türkiye’de atık ayrıştırılmasında en büyük sorun, yemek artıklarının da geri dönüştürülebilecek atıklarla atılması. Çallı, “Geri dönüştürülmüş plastik, petrolden üretilen plastiğe göre bazı üretim aşamalarını geçtiği için sıfırdan üretmek yerine geri dönüştürülmüş plastik kullanmak daha ekonomik” diyor. Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu ise bir ton plastiğin geri dönüşümü sayesinde 2 bin 600 litre petrol tasarrufu sağlandığını belirtiyor.