28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 26.03.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:15

Depremden çıkan muhteşem proje

Ocak 2020’de meydana gelen Elazığ depremi sonrasında Elazığ Valiliği, belediye, sanayi ve ticaret odası, Yeditepe Üniversitesi ve mimar Emre Arolat el ele vererek “Umut Elazığ” projesini hazırladı
Depremden çıkan muhteşem proje

24 Ocak 2020’de meydana gelen merkez üssü Elazığ’ın Sivrice ilçesi olan 6.5 şiddetindeki depremde 41 kişi hayatını kaybetti, 1607 kişi yaralandı. 76 bina yıkılırken, 645 binada ağır, 409 binada orta derecede hasar belirlendi. Deprem sonucu bölgede barınma ve depreme dayanıklı bina ihtiyacı sorunları ortaya çıktı ve depremin merkez üssü Sivrice için yeni bir master plan yapılmasına karar verildi. Bu ihtiyaç sonucu, Elazığ Valiliği, Elazığ Belediyesi, Elazığ Sanayi ve Ticaret Odası, Yeditepe Üniversitesi ve Emre Arolat bir araya gelerek “Umut Elazığ” projesini hazırladı.

500 ev tasarlandı

Elazığ Belediyesi’nin Sivrice ilçesinde 60 hektar ayrıldığı alana 500 ev, sağlık merkezi, eğitim ve kültür alanları, ekolojik su parkı, kent arşivi, otel ve öğrenci yurtları tasarlandı. Bu alan içindeki bazı bölümler afet dönemlerinde acil ihtiyaç birimleri olarak da dönüştürülebilecek şekilde planlandı. Projede, bölge ekolojisine verilen önem sebebiyle bitkilerden oluşan yeşil çatılar kullanılacak.

Öğrenciler ve mezunlar görev aldı

Mimar Emre Arolat, Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ece Ceylan Baba, öğrenciler ve mezunların da projede yer aldığını belirterek Umut Elazığ projesinin merkezi yönetim, mesleki pratik ve akademinin bir arada çalıştığı nadir projelerden biri olduğunu belirtti. Ticari olarak yer aldıkları projeler dışında bu gibi çalışmalara da dahil olmanın mutluluk verici olduğunu söyleyen Arolat şöyle devam etti: “Bu proje bana ilk teklif edildiğinde itiraf ediyorum ki şaşırdım. Maalesef bu coğrafyada kamu, nitelikli mimarlık işlerini talep edecek durumda değil. Burada önemli olan nokta, başta Elazığ Belediyesi ve Valilik olmak üzere diğer kamu kurumlarının bu projeyi sahiplenmesi. Projenin zihin açıcı olması, daha önce sorgulanmayan, doğru bilinen yanlışları sorgulaması da önemli. Temel amacımız, Umut Elazığ projesinde yapılacak konutlarda yaşayacak insanların kendilerini mutlu ve şanslı hissetmelerini sağlamak.”

Evrensel değerleri olan proje

Projenin Elazığ’ın yerel ihtiyaçlarına da uygun olduğunu söyleyen Arolat, “Umut Elazığ, kentin yerel dokusuyla evrensel değerleri birleştiren bir proje. Bu anlamda proje başka kentlerde hatta dünyanın farklı noktalarında da ufak değişikliklerle uygulanabilir. Önemli olan sürdürülebilir yaşam alanları oluşturmayı istemektir” dedi.