24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.08.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:16

En çok tirajı çocuk kitapları yapıyor

Yayıncılıkta 60 yılını deviren köklü yayınevi Altın Kitaplar’ı, Yayınevi yöneticisi Batu Bozkurt ve Genel Yayın Yönetmeni Hülya Şat’tan dinledik
En çok tirajı çocuk kitapları yapıyor

“Yıllardır süregelen geleneği nesillere aktaran bir yayıneviyiz”

Altın Kitaplar Yayınevi yöneticisi Batu Bozkurt Altın Kitaplar’ın doğuşunu ve bugünlere nasıl geldiğini anlatır mısınız? Altın Kitaplar, 1956 yılında üç ortak tarafından kurulmuş bir şirket. Ancak çok fazla kitap çıkartamadıkları için şirketi devretmek istiyorlar. 1959 yılında Ali Fethi Ul, Aziz Bozkurt ve sonra da babam Dr. Turhan Bozkurt şirketi devralarak bugünlere getiriyorlar. Biz de Erden Heper ile birlikte 3. kuşak yöneticiliğini üstlenmekteyiz. Başarınızın sırrı nedir? Altın Kitaplar, ülkemizde de Nobel Ödüllü kitapları yayımlayan ilk yayınevi olma özelliğini taşıyor. Polisiye diziler hazırlamış ve önemli Türk yazarları bünyesine katmış. Çıkardığı klasikler yıllarca en çok satanlar arasında yer almış. Yine 1960’lı yıllarda ilk kez dünya çocuk klasiklerini ciltli olarak okuyucuyla buluşturmuş. Sürekli günceli takip eden ve yıllardır süregelen geleneği nesillere aktaran bir yayınevi, başarısının sırrı burada. Gülten Dayıoğlu, Stephen King gibi uzun soluklu yazarlarınız var. Yazarlarla nasıl bir bağınız var? Yerli yazarlarımızla her zaman bir aile gibiyiz. Gülten Hanım da bunların başında geliyor. Kendisi ailemizin en eski üyelerinden biri. Kırk yılı aşkın süredir beraberiz. Yabancı yazarlarla da tanıştıkça yine bir aile havasında ilişkimiz devam ediyor. Stephen King ile bir kez görüşebildik ama çok samimi bir görüşme oldu. Onun dışında hem Dan Brown hem de diğer yabancı yazarlarımızla her zaman ilişkilerimiz çok kuvvetli olmuştur. Biz çalışanlarımızla da yazarlarımızla da her zaman bir aile ortamı yaratmaya çalıştık ve bunu da başardığımızı düşünüyorum. 

“Pandemi sürecinde internet üzerinden satışlar hayli arttı”

Altın Kitaplar Genel Yayın Yönetmeni Hülya Şat Altın Kitaplar neler yapıyor bugünlerde? Her yayıncı gibi uzun ve sessiz yaz dönemini yeni sezona hazırlanarak geçiriyor. Yaz boyu boş durmadık. Çocuk ve gençlik kitaplarını, bestseller ve kişisel gelişim kitaplarını yayına hazırladık. Ayrıca eğitim ve destek kitapları da mevcut; bunları da yeni döneme hazırlamaya çalışıyoruz. Evden çalışma sürecini neyse ki noktaladık. Ofis ve ortak çalışma hepimizi üretim süreci anlamında olumlu etkiliyor. Matbaa ve satış zaten hiç durmadı. Bu süreçte internet üzerinden satışlar hayli arttı. Gelecek projelerde neler var? Altın Kitaplar yeni dönemde kurgu ve kurgu dışı bestseller yazarlarının yeni kitaplarına yer verecek. Örneğin Stephen King, Robert Greene’in yeni kitapları, Agatha Christie’nin yenilenen romanları, başarılı bir polisiye yazar olan ve ilk kez yayımlayacağımız Andrew Wilson’ın kitapları, Celil Oker kitaplarının yeni versiyonları gibi. Ayrıca daha pek çok çocuk kitabını da bu gruba ekleyebiliriz.  Sektörün sorunları sizce neler? Türkiye gibi ülkelerde takdir edersiniz ki aslında en kolay vazgeçilecek ürünlerden biri olan kitap üretimiyle uğraşmak büyük bir risk. Üretim aşamasındaki tüm ham maddenin dolar ve euro ile alınması başlı başına sorun. Tümünü burada özetlemek mümkün değil. Biz olabildiğince sağlam adımlar atmaya çalışarak ilerliyoruz. Alt grup markalarınızla da çok güzel kitaplar yayımlıyorsunuz. Nasıl bir strateji izliyorsunuz? Libros, Altın Kitaplar Akademi, Akademiçocuk alt markalarımız. Altın Kitaplar yerli yabancı/yetişkin-çocuk bestseller yayın yapan bir yayınevi olduğu için, farklı alan ve konulara yönelik çalışmaları ve isimleri alt markalarında yayımlamayı tercih ediyor. Böylece genel algının içinde kaybolabilecek kitaplar başka markalarımız altında yayımlanma olanağı buluyor.  Altın Kitaplar yılda kaç kitap basıyor? Bir rakam vermek çok zor. Çünkü pandemi öncesi farklıydı şimdi daha farklı. Son iki yılın ortalaması çocuk kitaplarını da eklersek sanırım 100’ün üzerinde. Her birinin ilk baskısı en az 2 bin veya 3 bin civarı oluyor. Tekrar baskılarla bu sayı –satışa göre- katlanıyor. Çocuk kitaplarında tiraj çok daha fazla oluyor elbette.