28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 19.02.2021 12:09 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:14

“Galatasaray Üniversitesi’nde çözüm için üzerimize düşeni yapmaya hazırız”

Galatasaray Üniversitesi’nde görev yapan Fransız hocaların yaşadığı sıkıntılar üzerine bir açıklama yapan Galatasaray Topluluğu İşbirliği Kurulu, sorunun bir an önce çözümünü talep etti
“Galatasaray Üniversitesi’nde çözüm için üzerimize düşeni yapmaya hazırız”

Galatasaray Üniversitesi’nde görev yapan Fransız öğretmenlerin yaşadığı zorluklara ilişkin tartışmalar devam ediyor. Galatasaray eğitim camiası ve mezunlarının oluşturduğu tüm kurumlar adına bir açıklama yapan Galatasaray Topluluğu İşbirliği Kurulu, yaşanan sıkıntıların Türkiye ile Fransa arasındaki eğitim işbirliğini zedelediğini belirtti. Açıklamada “Çözüm için üzerimize düşeni yapmayı hazırız” ifadesi kullanıldı. Galatasaray Topluluğu İşbirliği Kurulu’nun açıklaması şöyle:

  • Galatasaray Üniversitesi’nde görev yapan Fransız öğretim üyelerinin B2 seviyesinde Türkçe bildiklerini gösterir belgeye sahip olmadıkları gerekçesiyle oturma ve çalışma izni alamadıklarına ilişkin yazılı, görsel ve sosyal medyada yer alan haberlere ve paylaşımlara karşı Galatasaray Camiası tarafından açıklama yapılması zorunluluğu doğmuştur.
  • Fransa ve Türkiye Cumhuriyeti Devletlerinin 24 Ağustos 2020 tarihinde imzaladıkları anlaşma ile Fransız ilkokullarında, Türk kökenli öğrencilerden arzu edenlerin seçmeli yabancı dil eğitimleri kapsamında; Türkçe dil öğretmenlerine B2 seviyesinde Fransızca bilme zorunluluğu getirilmiştir.
  • Benzeri bir anlaşma olmamasına rağmen; 2020-2021 öğretim yılı başlarında Yüksek Öğretim Kurumu, ülkemizdeki üniversitelerde öğretim faaliyeti içinde bulunan Fransız öğretim görevlilerine B2 seviyesinde Türkçe bilme zorunluluğu getirmiştir.
  • Bu karar, Galatasaray Üniversitesi’ne özgü bir karar olmamakla birlikte Galatasaray Üniversitesi, Türkiye’de en fazla Fransız akademisyen çalıştıran kurum olması nedeniyle diğer tüm kurumlara nazaran daha çok etkilenmektedir.
  • Bu karar ve uygulama iki ülke hükümetleri arasında imzalanan 17 Haziran 1952 tarihli Kültür Anlaşması, 29 Ekim 1968 tarihli Teknik ve Bilimsel İşbirliği Anlaşması ve nihayet 14 Nisan 1992 tarihli Galatasaray Eğitim ve Öğretim Kurumu’na ilişkin Anlaşmaya aykırılık teşkil etmekte, işbu uluslararası anlaşmalarda yer alan Türkiye ve Fransa arasındaki işbirliğini güçlendirme amacına hizmet etmemektedir.
  • Galatasaray Ailesi olarak, biz, üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuzu beyan eder, bu sorunun bir an evvel çözümlenmesini dileriz.

Galatasaray Topluluğu İşbirliği Kurulu

Galatasaray Spor Kulübü

Galatasaraylılar Derneği

Galatasaraylılar Birliği

İzmir Galatasaraylılar Derneği

Bursa Galatasaray Liseliler Derneği

Galatasaraylılar Yardımlaşma Vakfı

Galatasaray Alumni Association USA, Inc.

Galatasaray Eğitim Vakfı

Association Européen des Anciens de Galatasaray

Amicale de Galatasaray (Paris)

The Galatasaray (UK) Charity Fund

Les Anciens de Galatasaray au Benelux

Eskişehir Galatasaraylılar Derneği

Verein Ehemaliger Schüler Der Galatasaray Gymnasiums in Deutschland E.V

Çukurova Galatasaraylılar Derneği

Verein Ehemaliger Schüler Von Galatasaray Lisesi in Össterreich

Antalya Galatasaray Liseliler Derneği

Alliance Galatasaray (Paris)

Ürgüp Kapadokya Galatasaraylılar Birliği

Galatasaray Association de Monaco

Galatasaray Üniversitesi Mezunlar Derneği