25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.07.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:16

Genç sanat Akyaka’yı çok sevdi

Akyaka, son zamanlarda İstanbul’un genç sanatçılarını kendine çekiyor. Ortam 30 yıl öncenin Bodrum’u gibi. Gençler artık neden Bodrum yerine Akyaka’yı tercih ettiklerini anlatıyor
Genç sanat Akyaka’yı çok sevdi

Ege Dikencik

Akyaka, Gökova Körfezi’nin ucunda Muğla’nın Ula ilçesine bağlı bir mahalle. Yeni bir keşif değil, çünkü yaklaşık 15 yıldır uçurtma sörfçülerinin favori adresi. 2015’ten beri Yavaş Şehir (Cittaslow). Bu durum Akyaka’yı özel kılıyor.

#AkyakaBiraradayız

Son yıllarda Akyaka ile ilgili yeni olan ise özellikle İstanbul’da kültür sanat alanında çalışan gençlerin adresi haline gelmesi. Hatta #AkyakaBiraradayız isimli bir hashtag etrafında bir araya gelen gençler Haziran ayında bir de festival düzenlediler. Sergiler, konserler, atölyeler ile renkli bir Akyaka sundular. Ne güzel ki festivalin seneye daha kapsayıcı bir tema üzerine devam etmesi planlanıyor. Topluluktan birkaç kişiye yeni oluşan kültür sanat çevresini, Bodrum’da art arda açılan galeriler ve havalı sanat ortamı yerine neden Akyaka’yı tercih ettiğini ve buradan nasıl beslendiklerini sorduk.

Birlikte üretiyoruz

Merve Purde - Dans, Hareket ve Meditasyon Kolaylaştırıcısı Akyaka yaşam tarzımda bir dönüşümü temsil ediyor. Başka türlü bir hayat mümkün ve bunu keşfetmek harika. Hayatımdaki görüntülerin arka planında doğa manzarası var artık. Bodrum artık büyük şehir dinamiklerine sahip ve orada bulunmak önceliğim olmadı. Akyaka’da beraber üretmeyi ve paylaşmayı yapılandıran yeni bir topluluk oluşuyor ve parçası olmak heyecanlı. 

Yaşamı paylaşıyoruz

Emirhan Arapoğlu (Emo) - Müzisyen Gökova, coğrafi olarak çok özel. Baharda ovanın her yerinden yaşam fışkırıyor. “Burada ne ekersen onu biçersin” diyor sanki doğa... Tüm bu zenginlikten beslenen binlerce tür canlının uyumuna katılmaya, onlardan ilham almaya geldik. Bu bilinç ve samimiyetle gelen üretken insanları, ova da yerlisi de tanıyor ve can-ı gönülden kabul ediyor. Deneyimlemek, denemek, dengelenmek ve paylaşmak için buradayız.

Sanatı destekliyoruz

Lal Avgen (AVgen) -Medya Sanatçısı Üniversiteyi Şikago’da okudum, New York’ta çalıştım. Yıllardır Bodrum’a tatile giderim. Bodrum, New York ise; Akyaka Şikago. Şikago’da biz sanatçı komünitesi olarak birbirimize yardım edip birbirimizi yukarı taşımaya çalışırdık. Akyaka’da da bunu hissettim. Buradaki topluluk, yeniliğe ve üreten insanlara şans vermeye açık.

Kendi koyduğumuz kurallarla yaşıyoruz

Meltem Şahin - Tasarımcı Çalışmaktan sıkılınca ister doğa yürüyüşüne, ister buz gibi Azmak’a gidebilmek benim için büyük bir ayrıcalık. Bir de ek olarak Akyaka’da şahane insanlar var. Onlarla sohbetler etmek, yeni projeler kurgulamak beni çok besliyor. Bodrum’da Halikarnas Balıkçısı’ndan Zeki Müren’ine bir sürü büyük sanatçı yaşadı. Akyaka’nın öyle bir geçmişi yok. Ama bence Akyaka’nın inanılmaz bir geleceği, var. Bodrum’daki oturmuş sanat ekosistemi yerine, Akyaka’da bu çevreleri biz kendi koyduğumuz kurallarla oluşturabiliyoruz. Değişime ve büyümeye açık, çevik ve kapsayıcı bir komünitemiz olduğuna inanıyorum.