29 Mart 2024, Cuma
20.08.2021 04:30

Haftanın gündemi: ‘Toprak ve Su’

Tam da doğanın anlattıklarını aciliyetle dinlememiz gerektiğini anladığımız şu zamanlarda, bu sergilerin toprağa ve suya dair bizlere anlatacağı hikayeler var!

Tohumları 20 yıl önce atılan ve 2010’da kapılarını ziyarete açan Baksı Müzesi, iki yeni sergiyi sanatseverlerle buluşturuyor. Kıraçta Heykel sergisi Baksı tepesini heykellerle kuşatıyor. Farklı kuşaklardan dokuz sanatçının açık havaya yerleşen yapıtları bundan böyle tepeden Çoruh nehrini seyredecek, Baksı’nın doğası ve öyküsüyle bütünleşecekler. İkinci sergi ise geçen yıl ilk kez verilen “Anadolu Ödülleri”ne değer bulunan projeleri bir araya getirmeyi ve tanıtmayı amaçlıyor. Bu sergi, Anadolu’dan ilham alan ve ona değer katan çalışmalara topluca bir bakış olanağı sağlarken, sivil topluma ve yerel yönetimlere yeni öneriler sunuyor. Sanatın ve doğanın birlikteliğine övgü niteliğindeki Kıraçta Heykel sergisi, izleyiciyi mekânsal sınırların dışına çıkarıp doğayla buluştururken, heykellerin rehberlik ettiği şiirsel bir yolculuk vadediyor. Baksı Müzesi’nin yer aldığı kıraç sırttan Çoruh nehrini seyreden bu sanat yapıtları, içine yerleştikleri coğrafyayla yeni anlamlar kazanırken, kadim uygarlıklara ev sahipliği yapmış bu mekâna da taze bir bakış getiriyor. Baksı tepesinde ziyarete açılan açık hava sergisinde Erdal Duman, Günnur Özsoy, Hüsamettin Koçan, İbrahim Koç, Kemal Tufan, Mike Berg, Nermin Er, Osman Dinç ve Yunus Tonkuş’un yapıtları yer alıyor.

Baksı - Kemal Tufan, “Denizaltı”
Baksı - Kemal Tufan, “Denizaltı”

“Doğa yeni şeyler anlatacak”

Kıraçta Heykel sergisine dair açıklamalarda bulunan Baksı Müzesi kurucusu Prof. Hüsamettin Koçan, “İçinde bulunduğumuz koşullar ne kadar zorlayıcı olsa da bunu bir insanlık deneyimi olarak kaydedip yeni yapıtlar üretmeye devam ediyoruz. Bu kez, çocukluk anılarımda önemli bir yere sahip bir mekân, Baksı’nın 65 yıldır değişmeden kalmış kıraç tepesi yapıtlarımıza ev sahipliği yapıyor. Heykeller bu kıraç sırttan nehre doğru uzanırken yeni bir sessizlikle, Baksı’yı ziyaret edenleri hem çağırıyor hem de onları yeni bir duyum alımına davet ediyor: Soluğunu tut, doğaya bak, doğa sana sanatçıyla birlikte yeni şeyler anlatacak. Umuyorum ki bu heykeller, bu kıraçta uzun yıllar konuk olsunlar. Ve de bu kıraç, heykellerin evi olsun” diyor.
Baksı - Yunus Tonkuş, “Çift Yüzlü Dansçı”
Baksı - Yunus Tonkuş, “Çift Yüzlü Dansçı”
Bayburt’un Bayraktar (eski adıyla Baksı) köyünde yer alan müze, pazartesi hariç her gün 10.00 - 19.00  arasında ziyaret edilebilir.

Abasıyanık’tan SALT’a uzanan bir ‘su hikayesi’: Sağlıcakla Kal

Edebiyatla sanatın öpüştüğü bir sergideyiz. Ama bunun öncelikle 30’lu yıllara uzanan bir ön hikayesi var... Sait Faik Abasıyanık, ilk kez 15 Ocak 1936 tarihli Varlık dergisinde yayımlanan Stelyanos Hrisopulos Gemisi adlı hikâyesinde, balıkçı dedesi Stelyanos ile bir adada yaşayan öksüz Trifon’un çocuk dünyasına bir pencere aralar. Sevdiklerinin üstünü örten, toprağı sevmese de ona hürmet eden on iki yaşındaki oğlanın sığınağı denizdir. Okula gitmez; her gün elinde ne malzeme varsa onlarla yeni bir oyuncak gemi yapmak en büyük meşgalesidir. Bir gün neredeyse boyu kadar bir gemi yapıp bu ustalık işine dedesinin adını verir. Trifon’un günlerce yüzdürdüğü gemisi, bir grup kıskanç çocuğun attığı taşlarla batsa da, Abasıyanık umut edip düşleyenlerin er ya da geç mutluluk ve özgürlüğe ulaşacağını salık verir...  İşte Sağlıcakla Kal, Abasıyanık’ın hikâyesine nokta koyduğu yerden yola çıkarak bir madde ve bir imge olarak suya dair çok yönlü bir anlatım sunuyor. SALT’ın Ardışık sergilerinin üçüncüsü olan Sağlıcakla Kal’da, sanatçı Volkan Aslan yaşamını sürdürdüğü İstanbul’un aciliyetlerine ve politik iklimle şekillenen dalgalı ruh hâllerine atıfta bulunuyor. Tam da yaşamlarımızın merkezinde aciliyetle yerleşen meselelere odaklanıyor. SALT Galata’nın çatısından -1 katındaki sergi mekânına, oradan da sokağa uzanan işlerinde su, yerleşikliğe direnç gösterme ve özgürleşme arzusuna işaret ediyor. Bir yandan da, geçmişin bugüne yüklediği ağır miraslarla ilişkileniyor. SALT’ın davetiyle 2019’da başlatılan stüdyo ziyaretleri ve sanatçı sohbetleriyle geliştirilen ve SALT’tan Amira Akbıyıkoğlu ile Farah Aksoy tarafından hazırlanan Ardışık programı, sanatçılar Barış Doğrusöz, Deniz Gül’den sonra Volkan Aslan’ın sergisiyle SALT Galata’da devam ediyor. Sağlıcakla Kal sergisi, 17 Ekim’e kadar SALT Galata’da görülebilecek.
SALT Galata - Ardışık, Volkan Aslan, “Manzara”, 2021 (Fotoğraf: Mustafa Hazneci, SALT)
SALT Galata - Ardışık, Volkan Aslan, “Manzara”, 2021 (Fotoğraf: Mustafa Hazneci, SALT)