20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 03.12.2021 04:30 | Son Güncelleme: 25.02.2022 10:02

Haftanın kültür-sanat önerileri (3-9 Aralık)

Haftanın kültür-sanat önerileri (3-9 Aralık)

Her hafta, haftanın kültür-sanat dünyasına dair önerilerimizi paylaşıyoruz. İşte 3-9 Araralık haftasının önerileri…


Alper Bahçekapılı'dan haftanın önerileri

Konser: Birsen Tezer, 3 Aralık 2021, Kadıköy Sahne Özellikle Bülent Ortaçgil’le yaptığı çalışmalarla hatırlanıyor Birsen Tezer. İlk solo albümünü 2009 yılında yayınlayan müzisyen, Cem Adrian ve Hüsnü Arkan dahil birçok isimle de düetler yaptı. İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’ndan mezun olan sanatçı, eğitimli sesini nasıl kullanacağını çok iyi biliyor. Buna özellikle konserlerinde şahit oluyorsunuz. Kadıköy Sahne’deki konseri bu şahitlik için doğru adres. Konser: Melike Şahin, 5 Aralık 2021, Bostancı Gösteri Merkezi Melike Şahin hayli nitelikli ilk albümü Merhem’le bu sene büyük bir başarı yakaladı. Milyonlara ulaşan Spotify dinleyicileri onu konserlerinde de yalnız bırakmıyorlar. Sanatçı bu sene Harbiye Açıkhava’daki ilk konserini verip, kalibresini başka bir seviyeye yükseltmişti. Şimdiyse ilk defa Bostancı Gösteri Merkezi’nde sahne alacak. Sahnede en az kayıtlarındaki kadar etkileyici olan, geleceği parlak bu genç yıldızın konserini kaçırmayın. Haftanın şarkıları En tazeler, en güzeller, bu hafta dinlemeye doyamadığım şarkılar...
  1. Local Natives Right Down The Line
  2. The Divine Comedy The Best Mistakes
  3. Robert Plant & Alison Krauss Quattro
  4. Miles Kane Nothing’s Ever Gonna Be…
  5. Kurtis Wells Forever Young
  6. Latanya Alberto Futurity
  7. Poppy Ajudha LONDON’S BURNING
  8. Houeida Hedfi Appel Du Danube
  9. Hope Tala Tiptoeing
  10. Kali Uchis & Ozuna Another Day In America
Haftanın yerlileri Memleketten her hafta en iyi yeni şarkılar...
  1. Eda Baba & Mehmet Güreli Umrumda
  2. Kalben Çünkü Başka Sen Yok
  3. Brek sarmaşık
  4. Sena Şener Derinlerde Saklı
  5. Can Bonomo Dağ
  6. Nova Norda HADİ
  7. In Hoodies Planetarium
  8. Lil Zey & Kozmos GEÇMİŞİ SİL
  9. Suzan Hacıgarip Değmez
  10. Derya Çınar Oral Kaşlar Kara
Grammy 2022 adayları Grammy Ödülleri’nin bu seneki adaylarından seçkiler…
  1. Billie Eilish Happier Than Ever
  2. Doja Cat Kiss Me More
  3. Olivia Rodrigo drivers licence
  4. ABBA I Still Have Faith In You
  5. Jon Bastiste Freedom
  6. T. Bennet & Lady Gaga I Get A Kick Out Of You
  7. Lil Nas X Montero
  8. Ed Sheeran Bad Habits
  9. Arlo Parks Eugene
  10. Coldplay Higher Power

Bu hafta sahnede neler var?

William Shakespeare’in eserinden Gizem Gürer’in uyarlayıp yönettiği Uykusuz Gecelerimin Hamlet’i 3 Aralık akşamı Altkat Sanat - Kadıköy sahnesinde. Oyun uyku sorunu yaşayan bir gezginin, sırtında çantası ile geceleri kendine uyuyacak yer ararken, gündüzleri de işportada kitaplar satmasının hikayesini anlatıyor. Erdi Işık’ın yazdığı Kayhan Berkin’in yönettiği Nergis Öztürk’ün tek kişilik performans sergilediği Düğün Şarkıcısı, 4 Aralık’ta Oyun Atölyesi’nde seyirci ile buluşuyor. Oyun 2000’li yılların başında katıldığı BBG yarışmasında popüler olan ve sonrasında hızla popülerliğini kaybeden bir caz şarkıcısının düğün şarkıcısı olma hikayesini anlatıyor. Buket Dereoğlu, Kayra Şenocak, Dost Elver ve Yelda Alp’in rol aldığı Ömrümün Sonuna Kadar, izleyicisi ile buluşmaya hazırlanıyor. Kendinizden bir parça bulacağınız bu oyunu 5 Aralık 18:30’da Profilo Kültür Merkezi Batı Alternatif Sahne’de izleyebilirsiniz. Kadınlar Savaşı Kahramanlarının Parodisi, Olimpos Tanrılarının Anadolu Yansımaları ile Aşk Grevi izleyiciyi kahkahaya boğacak. Sinan Pekinton’un yönettiği oyun 5 Aralık akşamı Ankara Çankaya Sahne’de.

Elif'in seçtikleri: Oksijen Kitap Kulübü

Dalga / Giulio Cavalli / Çeviren: Yelda Gürlek / Can Yayınları / 224 Sayfa Sakin bir balıkçı kasabası olan DF’nin yazgısı, yaşlı balıkçı Ventimiglia’nın denizde bir ceset bulmasıyla kâbusa evrilir.   Güneşte Uyumak / Adolfo Bioy Casares / Çeviren: Bengi Kıraçoğlu Paixao / Everest Yayınları / 264 Sayfa İspanyolca edebiyatın en ünlü kalemlerinden Adolfo Bioy Casares, Güneşte Uyumak’ta, Lucio Bordenave adında eski bir banka çalışanının hikâyesiyle günlük hayatın güçlüklerinden fantastiğe bağlanan bir yol açıyor.  Tekinsiz Kadınlar / George R. R. Martin, Gardner Dozois /Çeviren: Güncem Topçu Güzel / Epsilon Yayınevi / 738 Sayfa Dünya Fantezi Ödüllü yazarlardan eşsiz bir öykü antolojisi! George R. R. Martin, Jim Butcher, Diana Gabaldon, Lev Grossman, Sherrilyn Kenyon, Brandon Sanderson, Sharon Key Penman, Joe Abercrombie ve Carrie Vaughn gibi birçok tanınmış yazar, Gardner Dozois’in çağrısına kulak verip “tekinsiz kadınlar” temasına özel, güçlü kadın kahramanların anlatıldığı yalnızca bu kitapta okunabilecek novella ve öyküleri yaratmışlar. Ben Celal Güzelses / Emrah Özpirinçci, Celal Güzelses / İnkılap Kitabevi / 192 Sayfa Türkiye Celal Güzelses’i Şark Bülbülü olduktan sonra tanımıştı; oysa o, bu unvanı almadan önce Atatürk’ün övgüsüne mazhar olmuş, dönemin diğer büyük sanatçıları Safiye Ayla, Münir Nurettin Selçuk gibi isimler tarafından takdirle anılmış bir isim. Diyarbakır Halk Musikisi Cemiyeti’ni kurarak gençlere önayak olmuş, onlarca öğrenci yetiştirmiş, Diyarbakır’ın sözlü sanatını Türkiye’ye tanıtmış.  Çoğu Zarar Azı Karar - Dünyayı Küçülme Kurtaracak / Jason Hickel / Çeviren: Deniz Keskin / Metis Yayıncılık / 304 Sayfa Toplumların esenliği ve gelişmişliği çoğu iktisatçı ve siyasetçi tarafından “büyüme” kavramıyla açıklanıyor. Bu kitap ise bu sorunların nedeninin tam da büyüme olduğunu, büyümenin aşırı masraflı, ekolojik açıdan sürdürülemez ve özünde adaletsiz bir hal aldığını, “büyüme”yi temel alan mitik inançların terk edilmesi gerektiğini savunuyor.