29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 07.05.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:15

Haftanın kültür-sanat önerileri (7-13 Mayıs)

Haftanın kültür-sanat önerileri (7-13 Mayıs)

Her hafta, haftanın kültür-sanat dünyasına dair önerilerimizi paylaşıyoruz. İşte 7-13 Mayıs haftasının önerileri…


Haftanın şarkıları

En tazeler, en güzeller, bu hafta dinlemeye doyamadığım şarkılar. 1- Kings Of Convenience / “Rocky Trail” 2- The Coral / “Mist On The River” 3- Molly Burch & Wild Nothing / “Emotion” 4- Tame Impala / “Why Don’t You Make Up Your Mind?” 5- Metronomy / “The Look” 6- Crumb / “Gone” 7- Joao Gilberto / “Eu Quero um Samba” 8- Marinero / “Through the Fog” 9- Teenage Fanclub / “Living With You” 10- Billie Eilish / “Your Power”

Haftanın yerlileri

Memleketten her hafta en iyi yeni şarkılar… 1- Fazıl Say  / “Eski Üslupta Kantant: Aria (A.A.Saygun)” 2- Büşra Kayıkçı / “Bring The Light” 3- Kalben / “Taşikardi” 4- Göksel / “Çölde Bi’ Vaha” 5- Karakter & Tuğçe Şenoğul / “Buzul” 6- Yasemin Mori / “Maviye” 7- Şenay Lambaoğlu / “Kalk Uyan” 8- Ece Barak / “Güneş Açtı” 9- Ekin Ekinci & Tankurt Manas / “Deli midir Nedir?” 10- Da Poet / “Kendini Bul”

Şehir şarkıları

Seyahat etmeyi özlediğimiz şehirlerden şarkılar… 1- Vampire Weekend / “Step” 2- Elbow / “New York Morning” 3- Sufjan Stevens / “Chicago” 4- Beirut / “Gallipoli” 5- The Strokes / “Brooklyn Bridge To Chorus” 6- Editors / “Munich” 7- The Clash / “London Calling” 8- The Smiths / “Panic” 9- Fleet Foxes / “Mykonos” 10- JAY-Z & Alicia Keys / “Empire State Of Mind”
Derleyen: Alper Bahçekapılı

Haftanın çok satan yerli kitapları

Bu liste Amazon Türkiye, D&R, Hepsiburada, İdefix, Kitapyurdu, Remzi Kitabevi çok satanlar listelerinden ortalama alınarak oluşturulmuştur.
  • Var mısın? - Güçlü Bir Yaşam İçin, Doğan Cüceloğlu, Kronik Kitap  
  • Kısmet, Tuğçe Işınsu, Feniks Kitap
  • Gecikmeli Teslimiyet, M. Barış Muslu, Doğan Kitap
  • Veba Geceleri, Orhan Pamuk, Yapı Kredi Yayınları
  • Yakın Tarihin Gerçekleri, İlber Ortaylı, Kronik Kitap
  • Empedoklesin Dostları, Amin Maalouf, Yapı Kredi Yayınları
  • Küllerin Günü, Jean-Christophe Grange, Doğan Kitap
  • Otuz Milyon Kelime, Dana Suskind , Beth Suskind, Buzdağı Yayınevi
  • Babaannem Geri Döndü, Şermin Yaşar, Taze Kitap
  • Gitmeli miyim Kalmalı mıyım, Hakan Mengüç, Destek Yay.

Haftanın çok satan yabancı kitapları

Bu liste The New York Times Çok Satanlar Listesi’nden alınarak oluşturulmuştur.
  • A Gambling Man, David Baldacci, Grand Central
  • Ocean Prey, John Sandford, Putnam
  • The Hill We Climb, Amanda Gorman, Viking
  • The Four Winds, Kristin Hannah, St. Martin’s
  • Where The Crawdads Sing, Delia Owens, Putnam
  • Lover Unveiled, J.R. Ward, Gallery
  • The Midnight Library, Matt Haig, Viking
  • The Song of Achilles, by Madeline Miller, Ecco
  • The Good Sister, Sally Hepworth, St. Martin’s
  •  The Invisible Life of Addie Larue, V.E. Schwab, Tor/Forge

Elif Tanrıyar'ın seçtiği haftanın yeni çıkan kitapları

Yok Çünkü Telafisi / Zeynep Göğüş / Everest Yayınları / Roman / 286 Sayfa Brüksel bitpazarında bir tezgâhta, üzerinde saksı izi olan, cilasız, eski bir sehpa. Gazeteci Murat Bora’nın hayatı, satın aldığı bu mobilyanın Abülhamid’in yaptığı bir tıraş sehpası olduğunu öğrenmesiyle değişir. Vaktiyle Pera’da müzayedeye çıkmış bu kıymetli eser nasıl olup da Brüksel’e gelmiş, bitpazarına düşmüştür? Sehpanın hikâyesini araştırmaya başlayan Murat, kendini bir keşif serüveninin içinde bulur: Tarihin karanlığına gömülmüş karmaşık aile ilişkileri, polisiye bir vaka, bizzat kendi geçmişi ve sonunda tutkulu bir aşk! Patikaların İyi Yanı / Behçet Çelik / İletişim Yayıncılık / Öykü / 131 Sayfa Öykücülüğümüzün usta isimlerinden Behçet Çelik, geçirimsiz kale duvarlarına çevirdiğimiz sıkı dokulu hayatlarımıza apansız düşen ışıkların yarattığı siluetleri; seyrelme, dağılıp ortalığa saçılma ya da her şeyin şeklini yitirip bir büyük eriyikte birleşmesi telaşlarımızı; yola girdim yoldan çıktım derdi duymaksızın aşındırdığımız patikaları; şehrin tozunun güneşe ait zannedildiği saatleri; bir düşünceden ya da bir olasılıktan düşerken dönen başlarımızı, Türkçenin en ince, en özenli haliyle anlatıyor. Dirilen Mumya / Suat Derviş / İthaki Yayınları / Roman / 208 Sayfa Kocasının ölümünden dolayı kendisini suçlayan Seza günahlarından arınmak için hacca gitmeye karar verir. Fakat İstanbul’da tanıştığı tuhaf yabancı, Charlie Dawson onu kutsal topraklarda da adım adım takip etmektedir. Charlie’nin Seza’dan istediği nedir? Neden bu genç dulu saplantı hâline getirmiştir? Bu soruların cevabı binlerce yıllık gizemli bir aşk hikâyesinde saklıdır. Dahası, bu ölümsüz aşkın kahramanı bir mumyadır. Suat Derviş, Dirilen Mumya ile macera romanları yazma konusunda da ne kadar maharetli olduğunu gösteriyor. Salome - Yaşamı ve Yapıtları / Angela Livingstone / Çeviren: Semra Kunt Akbaş / Ayrıntı Yayınları / Biyografi / 432 Sayfa Nietzsche Ağladığında’da bütün erkekleri bir bakışıyla dize getiren gizemli Salome kimdir? Zerdüşt’ün esin perisi; Nietzsche’yi ağlatan kadın; “Rus” güzeli, gerçekten de erkekleri baştan çıkarmak için programlanmış bir “makine”miydi? Bütün yaşamı boyunca eserler üretti, ama yazdıklarından çok aşkları ve dostlukları konuşuldu. Kadın, Tanrı, aşk, cinsellik, din, Rusya, tiyatro gibi konularda kitaplar, makaleler yazdı. İşte, Salome’nin yaşamöyküsü...  Vitaminli Ekonomiks / Asaf Savaş Akat / Remzi Kitabevi / Ekonomi / 288 Sayfa Güncel ekonomi sorunlarına yanıtlar... Ege Cansen ve Asaf Savaş Akat’ın ekonomiye dair güncel tespitlerini toplayan bu kitap; cari açık meselesinden büyümeye, kamu borcundan işsizliğe kadar Türkiye ekonomisine dair birçok temel ekonomik kavramı ele alıyor. Enflasyon-faiz sarmalı ile döviz kuruna ilişkin gelişmelere ve Türkiye ekonomisindeki çıkmazlara dair yanıtlara yer veriyor. Salgın sürecindeki küresel gelişmelerin Türkiye ekonomisine etkileri ve ekonomi yönetimindeki görev değişimlerinin sonuçları üzerinden tarihi bir döneme tanıklık ediyor.