28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 22.10.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:17

Hasta olmayın, ilaç yok!

Okulların açılmasıyla birlikte grip vakalarında artış başladı. Ama eczanelerde ilaç bulunamıyor. Özellikle ateş düşürücü ve ağrı kesici şurup içeren 10 reçeteden dördünde eksik ilaç veriliyor
Hasta olmayın, ilaç yok!

Salgın nedeniyle yaklaşık 18 aylık kapanmanın ardından normal hayata dönülüp okulların açılması ve mesainin başlamasıyla birlikte gribal enfeksiyonların da sayısı arttı. Ama bu defa da ilaç sorunu baş gösterdi. Özellikle bebek ve çocukların tedavisinde kullanılan ateş düşürücü, ağrı kesici ve ishal şurupları bulunamıyor.  İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Pınar Özcan her 10 reçeteden en az dördünde eksik ilaç verildiğini ve sebebin üreticiler olduğunu söyledi: “2020’de kısıtlama vardı ve insanlar evlerinden çıkmadı, okullar açılmadı. Maske kullanımı da etkili olunca çok fazla grip vakası yaşanmadı. Bunun üzerine bazı ilaçlar kullanılmayıp üreticiye iade edildi. 2021’de ise üreticiler kısıtlamaların devam edeceğini öngörerek planlama yaptı. Ancak kısıtlamalar kalkınca vaka sayısı arttı ve sorun yaşanmaya başladı.” Özcan’a göre bu durum en az 1-1.5 ay devam edecek: “İlaç bulunamıyor çünkü üretilmedi. Eczacılar muadil ilaç varsa doktor ile konuşarak çözüm bulmaya çalışıyor ama çoğunda sonuç alamıyor. Vatandaşlar da elde reçete eczane eczane dolaşıyor.”

“200 kutu sattığımız şurup 20’ye kadar düştü’ 

Işıl Işık Yıldırım - Dereboyu Eczanesi Pandemi öncesi bir soğuk algınlığı şurubundan 200 adet alırken geçen yıl 20 tane aldık. Yine antibiyotiklerimizin birçoğu satılamadığından atığa gitti. Bunun üzerine ilaç üreticileri zarar etmemek için üretimleri düşük tuttu ama planları tutmadı. Şu an vaka sayısı 2019’a döndü ve stoklar yetersiz kaldı.