29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 21.05.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:15

Hedef evdeki çocuk kitaplarını artırmak

AÇEV’in son sesli kitap projesinde 12 ünlü ismin okuduğu eserlerin müzikleri Fazıl Say’ın elinden çıktı. AÇEV’in hedefi, evlerdeki ortalama çocuk kitabı sayısını üçten beşe yükseltmek
Hedef evdeki çocuk kitaplarını artırmak
Pınar Çıtak Koygun
Anne Çocuk Eğitim Vakfı’nın (AÇEV) “Okuyan Bir Gelecek Projesi” de salgın koşulları nedeniyle dijitale taşındı. Dört - altı yaş grubu çocuklar için gönüllülerin sesli kitap kayıtları yaptığı projeye bu kez ünlü isimler sesleriyle destek verdi. Fondaki müzikleri ise Fazıl Say besteledi. Beren Saat, Cem Yılmaz ve Demet Evgar gibi isimlerin katkılarıyla tamamlanan projeyi, AÇEV Genel Müdürü Burcu Gündüz Maşalacı ile konuştuk.  “12 kitap sesli okundu. Hepsinin arka planında Fazıl Say’ın müzikleri var. Bu isimler de Fazıl Say’ın davetiyle bir araya geldi. Videolar içeriğine göre 8-15 dakika arasında değişiyor. Her bir kitabın altında çocuklara soru sorulan bir platformun yanı sıra anne ve babalara önerilerin yer aldığı bir bölüm de yer alıyor.“ Maşalacı, 2018’de yapılan araştırmaya göre, Türkiye’deki 5 yaş altındaki çocukların yüzde 71’inin evinde 3’ten az çocuk kitabı bulunduğunu belirterek “Biz en az 5 çocuk kitabı olmasını istiyoruz” diyor.‘ Okuyan Bir Gelecek Projesi ‘ ile internet üzerinden 10 bin çocuğa toplamda ise, 100 bin çocuğa ulaşma hedefleri olduğunu aktaran Maşalacı, kampanyaya destek vermek isteyenlere de sesleniyor. 

Yardım sayısı artmalı

“Kampanyaya destek vermek için SMS ile BAĞIŞ yazıp 3747’ye gönderip 20 TL bağışta bulunabilirler. Kitap satın alıp destek olabilirler. İsterseniz bir çocuğa gönderebiliyorsunuz ya da kampanyaya istediğiniz gibi bağış yapabiliyorsunuz.  100 bin kişinin 1 TL’lik katkıda bulunması, bir kişinin 100 bin TL vermesinden daha önemli. Bu konudaki seferberlik çok önemli.“ 
Burcu Gündüz Maşalacı
Burcu Gündüz Maşalacı
Pandemi döneminde anne ve babaların 0-6 yaş çocukları desteklemeleri gerektiğini söyleyen Maşalacı,” Vurguladığımız en temel şey, ebeveynlerin çocuklarına psikolojik, fiziksel, dil gelişimsel gelişmelerini destekleyecek imkanlar sunması. Çocukların günlerini planlamalılar ve farklı gelişim imkanları sunmalılar. Çocuklara listeler oluşturuluyor, akademik olarak doğru olabilir ama gerçek hayatta doğru olmayabilir. Evdeki basit şeyler, kalem, kağıt, tencere de iyi imkanlar sağlayabilir. Bu malzemelerle ne yapacağını da çocuğun hayaline bırakmak önemli.” 

Kitap seslendirenler

Beren Saat, Cem Yılmaz, Demet Evgar, Fatih Türkmenoğlu, Genco Erkal, Selçuk Yöntem, Songül Öden, Yekta Kopan, Dr. Bahar Eriş, Ayger Gürdal Ünal, Gülçin Alpoge ve Sevda Mustafaoğlu.