19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 14.02.2021 16:26 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:14

Kadir Topbaş son yolculuğuna uğurlandı

Tedavi gördüğü hastanede 76 yaşında hayatını kaybeden eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, son yolculuğuna uğurlandı. Fatih Camisi'nde kılınan cenaze namazına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da katıldı.
Kadir Topbaş son yolculuğuna uğurlandı

Yakalandığı koronavirüs sonucunda çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybeden Kadir Topbaş için, önce bir dönem belediye başkanlığı yaptığı Beyoğlu Belediyesi'nde ve ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Saraçhane Yerleşkesi'nde tören düzenlendi. Düzenlenen törenler sonrası Topbaş'ın cenazesi öğle vaktinde kılınacak cenaze namazı için Fatih Camisi'ne doğru yola çıkarıldı. Cenazeye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da katıldı. Saraçhane'de konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu şunları ifade etti: “İstanbul gibi bir şehri yönetmek üzere vatandaş tarafından görevlendirilmek büyük bir onurdur, herkese nasip olmaz. Maalesef Covid-19 tedavisinin ardından kaybettiğimiz Kadir Topbaş Beyefendiyi hep beraber uğurlayacağız. Az önce bahsettiğim onuru kıymetli Kadir Topbaş dört kere yaşamıştır. Biri Beyoğlu Belediye Başkanlığı, üçü de İBB Başkanlığı. Kadir Topbaş, hem İstanbul hem de İBB kurumu için çok kıymetli bir yere sahiptir. Vatandaşımızın kendisine gösterdiği büyük bir teveccüh vardır, bunda hiçbir kuşku da yoktur. Topbaş, İstanbul'a yaptığı hizmetlerle teveccüh görmüştür. İBB fertleri kendisini her zaman şükranla anacaktır. Kadir Ağabey kimliğiyle siyasette de çok farklı bir davranış biçimine sahipti. Kimsenin kalbini kırmamaya özen göstermiştir. İstanbul'a bize göre 20 yıl hizmet etmiştir. Allah razı olsun, mekanı cennet olsun.“ Kılınan cenaze namazının ardından konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kadir Topbaş ile yol arkadaşlığının Çarşamba'da İstanbul İmam Hatip Okulu'nda başladığını belirterek, “Orada da çok değerli arkadaşları olacak. O arkadaşlarıyla beraber de inşallah Rabbim sevgili Habibi'nin livaül hamd ismiyle müsemma sancağı altında buluşturur. Hep birlikte bizleri buluşturur inşallah. Rabbim yar ve yardımcımız olsun. Malum büyük bir musibetle karşı karşıyayız. İşte bu koronavirüs belası birçok yol arkadaşlarımızı bizden ayırdı, ayırıyor ve büyük bir mücadele bu süreç içerisinde veriliyor. Rabbim yar, yardımcımız olsun. Tüm şehitlerimize Rabbim sevgili Habibi'ne komşu eylesin. Şu anda hasta yatağında medet bekleyenler var, Rabbim onlara da inşallah yardımını göndersin. Hep birlikte bir Fatiha ile Kadir Ağabeyimizi uğurlayalım inşallah" dedi.

Kadir Topbaş'ın cenazesi, Fatih Camisi Haziresi'ne defnedildi.

Çoklu organ yetmezliği nedeniyle yoğun bakıma alınmıştı

Topbaş bir süre önce koronavirüse yakalanmış ve yoğun bakıma kaldırılmıştı. Oğlu Hüseyin Topbaş ise yaptığı konuşmada, “Koronavirüs ile başlayan bir süreç oldu. Koronavirüsten sonra ikincil enfeksiyonlarla organ yetmezliğinden dolayı vefat etti. Dün itibariyle hayatını kaybetti. Üzgünüz tabi. Çok üzgünüz. Ama çok güzel bir hayat yaşadı. Bizlere çok şeyler öğretti. Eminim mekanı cennet olacak“ açıklamasında bulundu.

Kadir Topbaş kimdir?

Kadir Topbaş 8 Ocak 1945’te, Artvin’in Yusufeli ilçesinde bağlı Altıparmak köyünde dünyaya geldi. Topbaş orta öğrenimine Işık Lisesi'nde başlayıp İstanbul İmam Hatip Lisesi'nde tamamladı. 1972 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden, 1974 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nden mezun oldu. Doktora tezini İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi ve Arkeoloji Bölümü'nde “Hidiv Kasrı ve Boğaziçi Sivil Mimarisindeki Yeri” başlığıyla tamamladı. 1994–1998 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanlığını yapan Topbaş, sonrasında Kültür Bakanlığı İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma ve Anıtlar Kurulu başkan yardımcılığı görevini yürüttü. 1996 yerel ara seçimlerinde Refah Partisi'nden Bakırköy Belediye Başkanlığı'na aday oldu ancak seçilemedi. 1999 yerel seçimlerinde Fazilet Partisi'nden Beyoğlu Belediye Başkanlığı'na seçildi. 28 Mart 2004 tarihinde yapılan yerel seçimlerde AKP'den aday oldu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na seçildi. Topbaş bu görevinden 2017 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın isteğiyle istifa etti.