29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 23.06.2022 08:53 | Son Güncelleme: 23.06.2022 21:21

Marmaris yangınındaki şüpheli suçunu itiraf etti

Salı günü akşam saatlerinde Marmaris'te başlayan yangınla mücadele ikinci gününde sürüyor. Sabahın ilk saatlerinden itibaren havadan da müdahale edilmeye başlandı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yangındaki şüphelinin suçunu itiraf ettiğini söyledi
Marmaris yangınındaki şüpheli suçunu itiraf etti

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Marmaris'teki yangınla ilgili bir kişinin gözaltına alındığını ve suçunu itiraf ettiğini söyledi. Şüpheli, "aile arasındaki anlaşmazlık nedeniyle kızarak ormanı yaktığını" açıkladı.


Muğla'nın Marmaris ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangına havadan ve karadan müdahale ediliyor. Hisarönü Mahallesi Bördübet mevkisinde ormanlık alanda 21 Haziran'da henüz belirlenemeyen nedenle başlayan yangın devam ediyor. 

Dün sabah saatlerinde kısmen kontrol altına alındığı açıklanan yangın öğleden sonra rüzgarın şiddetini arttırmasıyla yayılma eğilimi gösterdi. Orman işçileri ve itfaiye ekipleri, gece boyunca yangına karadan müdahale etti. Yangına, sabahın ilk saatlerinden itibaren havadan da müdahale edilmeye başlandı.

"Akşama doğru kontrol altına alabiliriz"

Bölgeden son durumu değerlendiren Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, "Bugünkü çalışmalara 12 uçak 45 helikopter katılıyor. Yangın bölgesinden 247 kişi tahliye edildi. Temennimiz yangının bugün akşama doğru kontrol altına alınması, burada daha olumlu gelişmeler olmasını bekliyoruz. Yangın meselesi bittikten sonra spekülasyonlara yer vermeyeceğiz" dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'da bölgedeki çalışmalar hakkında bilgi verdi. Soylu, "Gece itibariyle sabaha kadar kara çalışmalarımız devam etti. Bugün ilk kez TSK envanterinde bulunan, 7-10 ton su atan helikopterlerimiz de burada görev başında" diye konuştu.

"Bir şüpheli var"

Gece görüşlü helikopterlerin bir iki gün içinde göreve başlayacağını belirten Soylu, yangının nasıl ortaya çıktığına dair bir şüpheli olduğunu söyledi. Sabotaj ihtimaliyle ilgili çalışmaların devam ettiğini aktaran Soylu, "Daha sonra konuyla ilgili açıklama yapılacak" dedi. 

Ekipler, yangını söndürmek için çalışmalarını yoğun şekilde sürdürüyor. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da kriz merkezinden çalışmaları takip ediyor. Bakan Kirişçi dün gece yaptığı açıklamada dün sabah 20 helikopter, 14 uçakla başlayan hava araçlarıyla müdahalenin jandarmanın ve Kara Kuvvetleri Komutanlığının da 7 helikopter desteğiyle 41'e ulaştığını söyledi.

Sahada, 1100'ü Orman Genel Müdürlüğünden olmak üzere diğer kurumlardan da katılımlarla toplam 2 bin 600 civarında personel olduğunu bildiren Kirişci, iş makineleri, dozerler, greyderler ve TOMA'larla çalışmaların devam ettiğini aktardı. 

"Temmuz'da 10 tane gece görüşlü helikopterimizi envanterimize kaydedeceğiz"

Gece görüşlü hava araçlarının olmadığı yönündeki eleştirilere değinen Kirişci, dünyada gece görüşlü araçları yapıp pazarlayan ülke ve firma sayısının sınırlı olduğunu belirtti. Kirişci, şunları kaydetti:

"Biz 10 tane gece görüş özelliği de olan helikopterimizi 4 Temmuz itibarıyla inşallah envanterimize kaydetmiş olacağız. 4 Temmuz geldiğinde takdir ederseniz ki ihale sürecinde '55 helikopter, 20 uçak hemen alın size verdik' demiyorlar, bunlar peyderpey gerçekleşiyor. Şu anda 27 helikopterimiz, 2 tane Kara Kuvvetlerinden 5 tane de jandarmadan aldığımız için söylüyorum, 27 helikopterimiz, kiraladığımız, kendi helikopterlerimiz. Dolayısıyla bu 55'e tamamlanacak. Aynı şekilde uçaklarımız var, bunlar da 20'ye tamamlanacak. 10 helikopterde ise gece görüş özelliği olacak."