20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 09.04.2021 04:24 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:15

“Mavi Yolculuk Rehberi”ne 90 yeni durak eklendi

“Mavi Yolculuk Rehberi” kitabının genişletilmiş ikinci baskısında envanterimize 90 yeni durak ekleyen Gazeteci Ali Boratav, mavi yolculuk geleneğini, temiz denizleri, tarih ve doğa zenginliğini, lezzet noktalarını, iskele ve barınakları gözlerimizin önüne seriyor
“Mavi Yolculuk Rehberi”ne 90 yeni durak eklendi

Gazeteci Ali Boratav’ın 2019 yılında çıkan Mavi Yolculuk Rehberi: Gökova'dan Kekova'ya Güneybatı Kıyılarımız ve 12 Adalar genişletilmiş ve yenilenmiş ikinci baskısı ile okurlarıyla buluştu. Boratav’ın Türkiye kıyıları ve Ege Adaları’nda 150’ye yakın mavi yolculuğundan izlenim ve deneyimlerini topladığı kitap, yeni haliyle çok daha zengin.   Bin 500 fotoğraf ve 280 harita ile sunulan kitapta, Gökova, Hisarönü, Yeşilova, Marmaris, Göcek-Fethiye Körfezleri’yle, Kalkan-Kaş-Kekova kıyıları ve 12 Adalar tüm ayrıntılılarıyla anlatılıyor.  Büyük boyda basılan kitabın genişletilmiş ikinci baskısında 90 yeni koy ve mola noktası mavi yolculuk envanterine eklendi. Böylece anlatılan koy sayısı 540’a yükseldi. 

Ali Boratav
Ali Boratav
Kitabın 12 Adalar Bölgesi bölümünde Astipalya ve Levitha Adaları’na da yer verildi. Mavi yolculuk rotalarının görsel anlatımına önem verilen kitap, yeni drone fotoğraflarıyla zenginleştirildi.  Mavi Yolculuk Rehberi sadece bir denizcilik kılavuzu değil, aynı zamanda bir yaşam rehberi olma özelliği ile önem kazanıyor. Kitap, denizcilerin yanı sıra bu kıyıları karadan gezen tüm gezginlere de hitap ediyor.  Kitapta, yaz sezonunu denizde geçirenlere ve denizciliğe yeni adım atanlara, mavi yolculuk koylarının binlerce yıllık tarihi, muhteşem doğası, çevre özellikleri tüm ayrıntılarıyla aktarılıyor. Mavi yolculuk kıyılarımızı yaşatan ve koruyan deniz insanlarının öyküleri, bu koyların efsaneleri, sırları kitabın bir diğer zenginliği.

Sakin koylar

Boratav, salgın koşullarında deniz tatili ve deniz yaşamına büyük bir ilgi oluştuğunu vurgulayarak, Mavi Yolculuk Rehberi genişletilmiş ikinci baskısında, yaz aylarında binlerce teknenin seyrettiği kıyılarda, sakin-bilinmeyen-ıssız koyların ayrı bir önem kazandığına dikkat çekiyor.  

Gizli mola noktaları

Kitabın yeni baskısında genellikle profesyonel gulet kaptanlarının ve günübirlik gezi teknelerinin kullandığı bu gizli mola noktalarını gezginlerin bilgisine sunduğunu söylüyor. “Pratik navigasyon” mantığıyla hazırlanan kitaptaki 540 koy ve mola noktası, 23 alt bölge haritasında noktasal olarak işaretleniyor. Koy ve mola noktalarının haritalardaki yakın plan görüntüleri de okura sunulmuş.  Editörlüğünü; grafiker Aydın Tibet’in sayfa tasarımını üslendiği kitabın ikinci baskısı Ege Yayınları tarafından yapılmış. Kitap hakkında ayrıntılı bilgi ve örnek sayfalara www.maviyolculukrehberi.com adresinden de ulaşılabiliyor.

Denizlere davet

Gökova Körfezi: Halikarnas Balıkçısı’yla mavi yolculuğun başladığı cennette 108 eşsiz mavi durak. Deniz ve karanın dantel örgü gibi iç içe girdiği bir coğrafyada doğa ile baş başa kalmak için ideal adresler. Hisarönü ve Yeşilova Körfezleri: İşte denizciler dünyasında son yılların moda rotası. Yaz aylarında herkesin toplandığı 115 küçük koy, temiz denizler ve pek az denizcinin kullandığı mola noktaları. Marmaris Körfezi: Karia ve Lykia’nın buluştuğu eşsiz bir coğrafya. Körfezdeki 58 küçük koyun en güzelleri Kadırga’dan Serçe ve Bozukkale Koyları’na uzanan batı kıyılarda yer alıyor. Göcek-Fethiye-Belceğiz Körfezleri: Yemyeşil çam ormanları ile lacivert denizlerin buluştuğu baştan çıkarıcı bir coğrafya. Birbirinden güzel 81 küçük koyda mavi safari. Kalkan-Kekova Kıyıları: Doğa, tarih ve tertemiz denizlerle kaplı bu mavi gezide keşfedilecek 39 küçük koy ve akıl almaz bir tarihi miras var… Bölgenin yıldızı Kekova, yıllardır tüm dünya denizcilerinin de gözdesi.  12 Adalar: Muhteşem denizleri, sempatik-leziz tavernaları, suyun iki yakasını da seven insanlarıyla bir huzur bölgesi. Türk denizcilerinin olağan rotalarından biri haline gelen adalar bölgesinde yaşam ve 139 küçük koy, mola noktası.