18 Nisan 2024, Perşembe
Haber Giriş: 30.07.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:16

Mülteci Küçük Amal annesini arıyor

The Walk – Yürüyüş projesi, Gaziantep Kalesi’nde başladı. 8 Ağustos’ta Çeşme’de sona erecek Türkiye yürüyüşünün destekçileri Berzügar Korel ve Halit Ergenç
Mülteci Küçük Amal annesini arıyor

Dev kukla çocuk Küçük Amal, mülteci sorununa dikkat çekmek isteyen The Walk – Yürüyüş projesi kapsamında 27 Temmuz’da Gaziantep’ten yola çıktı. Gaziantep Kalesi önünde bir konser dinledi, Adana’da Taşköprü’yü, Tarsus St. Paul Kilisesi ve Ulu Camii’yi ziyaret etti. Şimdi 30 Temmuz’da Mersin Şehir Mezarlığı’nda Özgecan Aslan’ın mezarına çiçek bırakacak; 31 Temmuz’da Bozkır’da (Konya) Sarıkeçililer Yörükleriyle tanışacak; 1 Ağustos’ta Antalya’da açık hava film gösterimine katılacak; 3 Ağustos’ta Pamukkale travertenlerinde yürüyüş yapacak; Denizli’de fotoğraf sergisine katılacak; Selçuk’ta  çocuklarla buluşacak; 4 Ağustos’ta Efes Antik Kenti’ni ziyaret edecek. 6 Ağustos’ta İzmir’de İzmir Kukla Günleri’ne katılacak, Konak Meydanı’nda zeybek dansı öğrenecek. 8 Ağustos’ta Çeşme’de tekneye bineceği Sağlık Plajı’nda ayakkabılardan oluşan bir patikayla karşılaşacak. 

8 ülke 8 bin kilometre

Yürüyüş’ün sanat direktörlüğünü üstlenen Amir Nizar Zuabi, projede Türkiye’nin önemini şöyle anlatıyor, “Türkiye’nin mülteci krizinde üstlendiği büyük rol nedeniyle hikâyenin burada başlamasını istedik. Türkiye’nin kültürel yapısında köklü bir misafirperverlik geleneği mevcut. Projede, sanatsal iş birliğinin, hem insani hem de kültürel seviyelerde uzun dönemli bir dostluğa dönüşeceği inancını taşıyoruz.” Projenin Türkiye yapımcılarından İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın Genel Müdür Yardımcısı Yeşim Gürer Oymak ise, “Dünya çapındaki mültecilerin sayısı 280 milyon civarına ulaşmış, bunun %42’sini de çocuklar oluşturuyor.  Onlar bu göçmenlik durumundan en çok etkilenen grup.  Küçük Amal’ın Yürüyüş’ü özellikle çocukların yaşadığı bu krize insani bir bakış açısı sunuyor” diyor. Küçük Amal’ın 8 ülke, 8 bin km’lik yolculuğu 3 Kasım’a kadar  sürecek. Türkiye’den sonra Yunanistan, İtalya, Fransa, İsviçre, Almanya, Belçika ve Birleşik Krallık’ta son bulacak. Projeye aralarında Gillian Anderson, Chiewetel Ejiofor, Anish Kapoor, Jude Law, Gary Lineker, Philippe Sands ve Anoushka Shankar gibi dünyaca tanınan sanatçı, sporcu ve akademisyenlerin de yer aldığı pek çok isim destek veriyor.
Dev kukla, gezici sanat ve umut festivali olarak anılan The Walk – Yürüyüş’e Gaziantep’ten başladı.
Dev kukla, gezici sanat ve umut festivali olarak anılan The Walk – Yürüyüş’e Gaziantep’ten başladı.

The Walk Türkiye destekçileri 

Bergüzar Korel “Küçük Amal’ın, Türkiye’den Avrupa’ya uzanan yolculuğunda onun yanında olmak çok önemli. Amal’ın yürüyeceği kentlerde etkinliklere katılarak yolculuğuna eşlik edebilirsiniz veya sosyal medyadan takip edebilirsiniz. Dileriz bu dayanışma ve Küçük Amal’ın yolculuğu, projeyi ve bağış kampanyasını geniş kitlelere duyurmamıza vesile olur.” Halit Ergenç “Bizim için bu projede yer almak hem çok heyecan hem de çok gurur verici. Düşünün ki gecenin bir vakti kapınızı bir kız çocuğu çalıyor, başka bir ülkeden geliyor ve diyor ki ‘ben annemi kaybettim, bana yardım edin’. Amal’ın bu 8 bin km’lik yolculuğu boyunca geçeceği bütün ülkelerde bunu yaşamasını sağlayacak olan bu proje gerçekten işte bu yüzden çok kıymetli.”