29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 09.09.2022 18:44 | Son Güncelleme: 09.09.2022 19:03

Özel yurtlara zam sınırı getirildi

Gençlik ve Spor Bakanlığı, özel öğrenci yurt ücretlerine zam sınırlaması getirdi. Buna göre, ücretlere yapılabilecek en yüksek zam oranı Yİ-ÜFE ve TÜFE toplamının yarısına eklenecek 5 puandan fazla olamayacak
Özel yurtlara zam sınırı getirildi

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan yüksek öğrenim özel barınma hizmetleri yönetmeliğiyle gerçek veya tüzel kişiler tarafından özel barınma kurumu açılmasına, işletilmesine ve denetimine esaslar belirlendi.

Buna göre, ücretlere yapılabilecek en yüksek zam oranı yurt içi üretici (Y-ÜFE) ve tüketici (TÜFE) fiyatları endekslerinin toplamının yarısına eklenecek 5 puandan fazla olamayacak.

TÜİK rakamlarına göre ağustosta yıllık bazda TÜFE yüzde 80,21, Y-ÜFE de yüzde 143,8 arttı. Bakanlığın belirlediği formüle göre zam oranı bugün hesaplansaydı özel öğrenci yurtları, ücreti en fazla yüzde 117 artırabilecekti.

Ekstra ücret de talep edilemeyecek

Yönetmeliğin ücret ve yükümlülükler başlıklı maddesine göre, özel yurtlar, bir sonraki öğretim yılında uygulayacakları aylık barınma hizmeti ücretini, her yıl temmuz sonuna kadar, yeni hizmete açılan kurumlarsa açıldıktan sonra bir ay içinde belirleyerek Gençlik ve Spor İl Müdürlükleri’ne bildirecek ve söz konusu ücret il müdürlüğünce onaylanacak. Bildirilen ücretin üzerinde ücret alınamayacak.

Kurumlar, barınma hizmetine ilişkin başka ad altında herhangi bir ücret talep edemeyecek ve barınma hizmeti ücretinin bir aylık kısmına tekabül eden miktarda depozito alabilecekler.

Kapasitenin yarısını doldurmak zorunlu

Yönetmeliğe göre ücret sınırlamasından yararlanmak isteyen öğrenciler ders yılı bitmeden özel yurtlara kayıt yenileme başvurusunda bulunacaklar. Bu kurumlar, kayıtlı öğrencilerden gelecek olan kayıt yenileme taleplerini başvuru tarihi esas alınmak suretiyle kapasitelerinin yarısına kadar karşılamak zorunda olacaklar.