19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 15.10.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:17

Reçeller ve bebekler Alparslan’ı kurtaracak

SMA hastası Alparslan için gereken 2 milyon 50 bin dolar zamana karşı bir yarışla toplandı. 15 aylık bebek kısa süre sonra ABD’ye gidecek
Reçeller ve bebekler Alparslan’ı kurtaracak
Pınar Çıtak Koygun
[email protected] Alparslan Başoğlu 33 haftalık prematüre doğduktan sonra 35 gün yoğun bakımda kaldı. SMA Tip 1 teşhisi 4.5 aylıkken Cerrahpaşa Hastanesi’nde konuldu. Dört defa Spinoza adlı ilacı alarak tedavi başladı. Tedavinin daha iyi yürütülebilmesi için Almanya ve ABD’de çeşitli hastaneler araştırıldı. En uygunu ABD’deki Boston Children Hospital idi. Teklif, ilaç ve tedavi masraflarıyla birlikte 2 milyon 292 bin 750 dolardı. Yani yaklaşık 20 milyon TL.  Hemşire annesi ve 24 saat Alparslan’ın ihtiyaçlarını karşılamak için işini bırakan babasının ekonomik gücü buna yetmedi. Bunun üzerine bir kampanya başlatıldı. Instagram’da ‘alparslanin_savasi’ adlı hesabın takipçi sayısı 33 bini geçti.  Çoğunluğu kadınlardan oluşan gönüllüler bir araya geldi. Gün düzenlediler, Instagram’da canlı yayın yaptılar, açtıkları sayfada reçel, oyuncak sattılar. 11 ay sonunda 18 milyon TL’yi buldular ama Alparslan’ın durumu ağırlaştı. Kadınlar yılmadı, topladıkları rakam 19 milyon TL’yi geçtiği günlerde müjdeli haber Teksas Hastanesi’nden geldi. 2 milyon 50 bin dolara tedavi edeceklerini söyledi. Alparslan 20 Ekim’de bir doz daha ZolgenSma ilacı aldıktan sonra ABD’ye uçacak. Alparslan için umut doğdu ama Türkiye’deki yaklaşık 3 bin SMA hastası bebek var. Çare olarak görülen ZolgenSma çok pahalı bir ilaç, Sağlık Bakanlığı ise bunun bedelini karşılamıyor.

Kadın öncülüğünde dayanışma

Peki şimdiye kadar yaklaşık 20 milyon lira nasıl toplandı? Bu dayanışmayı ilmek ilmek ören, Bartın, Zonguldak ve Almanya arasında binlerce kişinin gönüllü destek verdiği dayanışmanın kahramanlarının çoğu kadın. Kimi çilek reçeli yapıp satıyor, kimi oyuncak bebek ördü, kimi çanta boyadı, kimi çikolata yaptı, kimi ise lokma ve sarma hazırladı. Hepsi de Alparslan’ın bir an önce sağlığına kavuşması için gece gündüz çabaladı.

Nurseda Okay: Çilekler bahçesinden

Nurseda Okay
Nurseda Okay
Alparslan’ın anne ve babası Bartın’lı Zonguldak’a çok yakın bir köyden oldukları için bölgeden büyük destek görüyorlar. Nurseda Okay Alparslan’ın kampanyasına destek veren Bartın’lı kadınlardan sadece biri. Bahçesinde çilek fidesi yetiştiren, çileklerden de reçel yapıp satan Okay, reçel gelirinin tamamını Alparslan için bağışldı. “Evimin bahçesinde ektiğim bütün çilekleri toplayıp bir gün beş kavanoz, bir gün 10 kavanoz reçel satıyorum. Yarım kilosuna 20 TL dedim ama 50 TL veren de var; 100 TL veren de. Üç haftada 1000 TL topladım.  Yediveren çileği olduğu için üç hafta daha bitene kadar reçel yapıp sattım.“

Aslı Karakurt: Amigurumi bebek ördü

Bebekler 60 TL’den satışa çıktı.
Bebekler 60 TL’den satışa çıktı.
Alparslan’a destek verenlerden biri de Bartın’da yaşayan bir çocuk annesi Aslı Karakurt. Aynı zamanda çocuk gelişimi uzmanı da olan Karakurt 3 yaşındaki oğlu için ördüğü amigurumi bebekleri kampanya boyunca Alparslan için ördü. “Evimde hiç malzemem yoktu. Yastıktan elyaf çıkardım. Ördüğüm bebekleri Instagram’dan paylaştım ve birçok arkadaşım bebek aracılığıyla destek oldu. Bir bebek için 60 TL dedik. Ama 50 TL veren de oluyor. Elimizden geleni yapmak çok mutlu ediyor. Manevi açıdan çok iyi hissettiriyor. ”

Gülşen Deyirmenci: Anne-oğul destek

Gülşen Deyirmenci İstanbul’da yaşıyor. Oğlu Hasan ahşap ve çanta boyarken, Gülşen Deyirmenci ise evde yaptığı çikolataları Alparslan için sattı ve gelirinin tamamını Alparslan’a gönderdi. Kampanyanın başından bu yana 350’ye yakın çikolata satıldı. “Instagram canlı yayınında 50 TL bağış yapana bir kutu çikolata diye yola çıktık. Gelen bağış ve paralar da bebeğin direkt hesabına geçti.”