29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 03.02.2021 12:02 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:14

Türkiye ile ilk temas sonrası Beyaz Saray: Hukukun üstünlüğüne bağlılık vurgulandı

Türkiye ile ilk temas sonrası Beyaz Saray: Hukukun üstünlüğüne bağlılık vurgulandı

ABD'de Joe Biden'ın 20 Ocak'ta yemin ederek başkanlık görevini devralmasının ardından Washington ile Ankara arasında ilk temas kuruldu. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile telefonda görüşen ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Biden yönetiminin hukukun üstünlüğüne bağlılığını vurguladı

Amerika Birleşik Devletleri'nde 20 Ocak'ta Joe Biden'ın yemin ederek görevi devralmasının ardından Washington ile Ankara arasında ilk temas kuruldu. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile telefonda görüştü.
Cumhurbaşkanlığı Sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre, görüşme yaklaşık 1 saat sürdü. Kalın-Sullivan görüşmesinde, Türkiye-ABD ikili ilişkileri başta olmak üzere Suriye, Libya, Doğu Akdeniz, Kıbrıs, Afganistan, Yukarı Karabağ, Covid-19 ve uluslararası iklim rejimi konularının ele alındığı belirtildi.

Beyaz Saray da, ABD Başkanı Joe Biden'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın arasındaki telefon görüşmesine dair açıklamada bulundu. Açıklamaya göre Sullivan, Biden yönetimindeki ABD'nin Türkiye ile yapıcı ilişkiler geliştirilmesi, işbirliği yapılan konuların çoğaltılması ve anlaşmazlıkların etkili biçimde yönetilmesi isteğinde olduğunu iletti.

Sullivan ayrıca, ABD'nin hukukun üstünlüğüne ve demokratik kurumlara bağlılığını vurguladı.

Görüşmede Türkiye'nin Rus hava savunma sistemi S-400'leri almasına da değinildi. Sullivan, Türkiye'nin S-400'leri almasının iki ülke arasındaki ittifakın uyumunu olumsuz yönde etkilediğini söyledi.