25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.05.2022 14:05 | Son Güncelleme: 24.05.2022 14:14

Türkiye'nin ilk insanlı uzay görevi için şartları sağlayan 150 aday başvuru yaptı

Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu Projesi kapsamında uzaya gitmek için tüm şartları sağlayan 150 kişi başvurularını tamamladı
Türkiye'nin ilk insanlı uzay görevi için şartları sağlayan 150 aday başvuru yaptı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu Projesi'nin Milli Uzay Programı'nın önemli bir aşamasını oluşturduğunu belirterek, "Cumhurbaşkanı'mız projeyi duyurduktan şu ana kadar sayfayı (www.uzaya.gov.tr) 2,7 milyon kişi ziyaret etti. 27 bin kişi de kayıt sayfasına giriş yaptı. Şu anda bütün şartları sağlayan ve başvurusunu tamamlayan kişi sayısı da 150" dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türk uzay yolcusu ve bilim misyonu projesini resmi olarak başlattığına işaret eden Varank, "Projeyle, seçilecek bir Türk vatandaşını 2023'te bilimsel faaliyetler yürütmek üzere 10 günlüğüne uluslararası uzay istasyonuna göndereceğiz. Bugüne kadar istasyonu 20 farklı ülkeden çoğu bilim insanı 258 kişi ziyaret etti" diye konuştu.

"Şartları sağlayanları başvurmaya davet ediyorum"

Uzaya gönderilecek kişinin seçilmesi sürecine değinen Varank, "Başvuru, değerlendirme ve eğitim süreçleri tamamen bilimsel esaslara dayalı yürüyecek. Başvuruları kabul etmek ve adayları süreç hakkında bilgilendirmek üzere bir internet sayfası oluşturduk. 23 Haziran saat 20.23'e kadar 'www.uzaya.gov.tr' adresinden başvuruları kabul edeceğiz. Cumhurbaşkanı'mız projeyi duyurduktan şu ana kadar sayfayı 2,7 milyon kişi ziyaret etti. 27 bin kişi de kayıt sayfasına giriş yaptı. Şu anda bütün şartları sağlayan ve başvurusunu tamamlayan kişi sayısı da 150. Bu kadar kısa sürede gelen yüksek sayıdaki başvurular, projeye ilginin ne kadar yüksek olduğunu da gösteriyor" bilgisini verdi. 

Varank, uzaya duyduğu ilgiden bahsederek, "Ben eğer şartları sağlasaydım çok ciddi bir şekilde başvurmayı düşünürdüm. İnanması zor olabilir ama ben her zaman boydan kaybeden biri olarak bu sefer yaştan eleniyorum. Eminim ki gençlerimiz başta olmak üzere birçok vatandaşımız da benim gibi uzaya özel bir ilgi duyuyor. O nedenle şartları sağlayan herkesi başvurmaya davet ediyorum" dedi.

 

Kaynak: AA