28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 25.10.2022 14:19 | Son Güncelleme: 25.10.2022 14:43

Güçlü görünmek istiyorsanız sürekli özür dilemeyi bırakın

Wall Street Journal yazarı Rachel Feintzeig, özür dilemenin artık içten bir pişmanlığı ifade etmekten ziyade bir refleks haline dönüştüğünü düşünüyor
Güçlü görünmek istiyorsanız sürekli özür dilemeyi bırakın

Özür dilerim, e-postanı şimdi gördüm! (Halbuki söz konusu e-postayı 15 dakika önce gönderdin.) Söylediğim şeyi tamamen yanlış yorumladığın için özür dilerim. Market arabanla bana çarptığın için özür dilerim. 

Sohbetlerimizde özre çok fazla yer veriyoruz. Gelişigüzel özür diliyoruz, özür dilemememiz gereken konularda kendimizi suçlu hissedip ağlıyoruz. Ancak bu şekilde davranarak gerçekten bir öneme sahip özürlerin etkisini azaltıyoruz. Peki, bu aşırı özürlere bir son vermenin vakti geldi mi? İstesek de daha az özür dilemeyi başarabilir miyiz?

"Özür kelimesinin içi boşaldı"

Kaliforniya, Encinitas’ta yazar olarak çalışan Louise Julig, birilerine cevap verirken ortada herhangi bir gecikme olmasa bile öyle olduğunu düşünerek sürekli gecikmeleri için özür dilediğini fark etti. Aslında özür dilemeyi o kadar da istemeyen Julig, neden bu şekilde af dilediğini bilmediğini ifade etti. Julig’e göre özür kelimesinin içi boşaldı, artık içten bir pişmanlık beyanı değil düşünmeden yapılan bir hareket haline geldi. 

Standford İşletme Enstitüsü’nde örgütsel davranış profesörü olan Jeffrey Pfeffer, “Gücünüzü hibe etmeyin” diyor.  Pfeffer’a göre iş dünyasında özür dilemek, özellikle de gerçekten yanlış bir şey yaptıysanız belaya davetiye çıkarmaktır. İnsanların hiçbir zaman özürlerden memnun olmadıklarını belirten Pfeffer, kendinizi alçaltmanın ve hassasiyetlerinizi açık etmenin sizi sadece zayıf göstereceğini söylüyor.

Pfeffer, Taylor Swift’in kadın düşmanlığı hakkındaki düşüncelerini cesurca savunması sebebiyle özür dilediği bir klibi hatırladığını anlatıyor: Pop yıldızı Miss Americana adlı Netflix belgeselinde ‘Özür dilerim, çok mu yüksek sesle konuştum?’ diyor. Kendi hayatım hakkında kendim yazdığım şarkılarla satın aldığım kendi evimde. 

Geçen yıl, dilediği özürlerin takibini yapan ve gereksiz olanları işaretleyerek bu özür ifadelerini minnettarlık ifadeleri ile değiştiren Deloitte çalışanı Jen Fisher “Sürekli özür dilemeniz gerektiğini hissetmek berbat bir durum” diyor. Toplantıyı başka bir güne mi almak zorundasınız? “Esnekliğinize minnettarım” veya “Anlayışınız için müteşekkirim” deyin. Teslim tarihini değiştiren bir müşteri gibi sizin elinizde olmayan şeyler için özür dileme sorumluluğunuz olmadığını unutmayın. Fisher’a göre tekrarlayan bir biçimde özür dilemek, gerçekten pişmanlık göstermeniz gereken anların önemini azaltıyor.

Kadınlar daha fazla yapıyor

Georgetown Üniversitesi Dilbilim profesörü Deborah Tannen, kadınların erkeklerden daha fazla özür dilediğini, fakat bir kadın iş arkadaşının dilediği özrün mutlaka suçu üstlenme amacı taşımadığını belirtiyor. Bunun sadece nezaket amaçlı bir özür olabileceğini, örneğin bir yanlış anlaşılmayı düzeltme niyetiyle özür dileyebileceğini söylüyor. Tannen’a göre yaptığımız her şey, aslında iyi bir insan olduğumuzu ve aynı zamanda bir şeyler başarmaya çalıştığımızı göstermeye yönelik davranışlar.

Tannen, patronumuza her ikimizin işinin de bir parçası olan bir soruyu sormadan önce “Rahatsız ettiğim için özür dilerim” mesajını gönderirsek, ofisteki güç farklılıklarına saygı gösterdiğimizi belirtiyor.