25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
19.11.2021 04:30

100 BMW’den 75’i tamamen elektrikli olacak

Borusan Otomotiv, BMW iX ile voltajı yükseltti. Şirket, 1.8 milyonluk iX’ten 1 ayda 185 adet sipariş aldı. 2030 yılı hedefleri iddialı. İcra Kurulu Başkanı Hakan Tiftik, BMW satışlarının yüzde 75’inin elektrikli olacağını belirtiyor

Elektrikli otomobiller Türkiye’de emekleme döneminde olsa da her geçen gün tüketicilerin ilgisi artıyor. Model çeşitliliği, menzilin uzaması ve şarj istasyonlarının yayılması, elektrikli satışlarını pozitif etkiliyor. Borusan Otomotiv de elektriklide öncü olmak isteyen markalardan biri. Yeni iX modelinin Alaçatı’daki test sürüşünde sorularımızı yanıtlayan Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Hakan Tiftik, iX’i tüm dünya ile aynı anda satışa sunmaya başladıklarını belirterek, “iX’i Ekim’de Türkiye’ye getirdik ve ön sipariş almaya başladık. 185 adet sipariş geldi. iX3’e de yoğun ilgi var. Bu yıl 500’ü iX3 olmak üzere yaklaşık 700 adet elektrikli BMW satmayı planlıyoruz” diye konuştu.

Hakan Tiftik
Hakan Tiftik

Tesla da gelecektir

Borusan Otomotiv’in 2030 yılı elektrikli hedefi oldukça iddialı. Tiftik, 2030’da BMW ile MINI satışlarının yüzde 75’inin elektrikli olmasını istediklerini söyledi. Hakan Tiftik, “2030’da Jaguar satışlarının tamamının, Land Rover satışlarının da yüzde 60’ının elektrikli olmasını bekliyoruz” dedi. Türkiye’de 2030 yılı itibarıyla elektriklilerin pazardan yüzde 15 pay almasını beklediklerinin altını çizen Tiftik, şunları kaydetti: “TOGG’un gelmesiyle elektrifikasyonun hızlanacağını düşünüyorum, özellikle altyapı yatırımları artacaktır. Tesla’nın da Berlin fabrikasının açılmasıyla Türkiye pazarına gireceğini düşünüyorum, potansiyel yüksek.”

iX 425 km menzil sunuyor

BMW’nin doğuştan elektrikli modeli iX, satışa çıktı. iX xDrive40’ın iki elektrik motoru 326 beygir güç ve 630 Nm tork üretiyor. 0’dan 100 km/s hıza 6.1 saniyede ulaşıyor. iX xDrive40, 425 km menzile sahip. Batarya hızlı şarj ile 10 dakikada 100 km’lik enerjiye ulaşırken, 40 dakikada maksimum pil doluluğuna erişiliyor. Fiyatı 1 milyon 799 bin TL’den başlıyor.

En dolu BMW’yi Türkler satın alıyor 

Salgın döneminde dijital hizmetler öne çıkarken, Borusan Otomotiv bu alanda hızlı ilerleme kaydetti. BMW satın almak isteyen müşteriler online platformda konfigüratör üzerinden istediği aracı belirleyip, peşinatı yatırıyor. Böylece satın alma işlemi ilk sanal ortamda başlamış oluyor. Hakan Tiftik, online’da ortaya koydukları hizmetler ve teknoloji ile BMW dünyasının en iyisi seçildiklerini belirtti. Liderlik yerine farklı alanlara odaklandıklarını kaydeden Tiftik, şu bilgileri verdi: “Müşteri memnuniyetinde dünyada ikinci olduk, Almanya’yı geride bıraktık. Borusan Otomotiv, BMW’nin en çok satan distribütörü unvanını koruyor. Yüksek donanımlı BMW satışlarında 44 ülkeli bölge içinde ilk sırayı Türkiye aldı.”

Banttaki otomobil birden yok oluyor

Hakan Tiftik, bazı modellerinde çip krizi nedeniyle tedarik sorunu yaşadıklarını belirterek, “İstediğimiz aracın üretime girdiğini özel sistemden takip ediyoruz, seviniyoruz. Sonra bir bakıyoruz araç ortada yok. Bir parçası eksik olduğu için banttan inemiyor. Çip tedarik edilinceye kadar fabrikanın stok alanında bekliyor” şeklinde konuştu. Her şeye rağmen BMW’nin çip sorununu iyi yönettiğini kaydeden Tiftik, kısmen daha az etkilendiklerini ekledi. Tiftik’e göre, otomotivde sorun sadece çip değil. Katlanan hammadde ve navlun fiyatları sektörü zorluyor. Hakan Tiftik, “Bu yıl 15 bin adetlik satışa ulaşmak istiyoruz, bakalım ne kadar araç bulabileceğiz” dedi.

Kia elektrikliye dönüşüyor

Yüzde 100 elektrikli otomobil markasına dönüşenlere Kia da ekleniyor. Şirket, 2035’ten itibaren Avrupa’da içten yanmalı araçların satışını durduracak. 2040’ta ise tüm dünyada sadece elektrikli araç satışı gerçekleştirecek. Şirket 2027’ye kadar 7 yeni elektrikli tanıtmayı planlıyor. Kia, bu hafta açılan Los Angeles Fuarı’nda 7 kişilik SUV’u Concept EV9’u sergileyerek, bu alandaki iddiasını ortaya koyuyor. 

İlk şarjlı hibridi 1.8 lt harcıyor 

Doğan Trend Otomotiv tarafından temsil edilen MG, C-SUV segmentindeki yeni modeli EHS’i satışa sundu. Markanın ilk şarj edilebilir hibrit modeli olan EHS PHEV’de Comfort ve Luxury donanım seçeneği var. Elektrikli ve benzinli motoruyla toplam 258 beygir güç ve 480 Nm tork üreten araç, 100 km/s hıza 6.9 saniyede ulaşıyor. 100 km’de 1.8 litre harcıyor. Fiyatı 679 bin TL’den başlıyor.

Taycan’ın menzili 500 km’yi geçti

Porsche Taycan model ailesini GTS ve GTS Sport Turismo ile genişletti. 598 beygir gücündeki Taycan GTS modelleri, WLTP’ye göre 504 km menzil sunuyor. 0’dan 100 km/s hıza 3.7 saniyede ulaşırken, maksimum 250 km/s’yi görüyor. Taycan GTS’de dünyada ilk kez kullanılan Sunshine Control özellikli panoramik tavan yer alıyor. Sunroof, sıvı kristal film sayesinde şeffaf görünümden mat görünüme geçebiliyor. Bu özellik, iç mekanı karartmadan otomobilde bulunanların güneş ışınlarından etkilenmesini önlüyor. Yeni Taycan’lar 2022 baharında satışta olacak.

Isıtmalı koltuk çip kurbanı 

Çip krizi nedeniyle zor günler geçiren şirketler, müşterilerinin talebine cevap verebilmek adına bazı donanımlardan vazgeçiyor. General Motors (GM), SUV ile pick-up modellerinde en çok tercih edilen özelliklerinden biri olan ısıtmalı koltuğu çıkartmak zorunda kaldı. Soğutmalı koltuk ile ısıtmalı direksiyon da müşterilere sunulmayacak. GM, daha önce kör uyarı sistemi, hız sabitleyici ve dijital klima göstergesini iptal etmişti. BMW de tedarik sorunu çözülünceye kadar bazı modellerinde dokunmatik ekranı kaldırmaya başladı.