18 Nisan 2024, Perşembe
12.02.2021 06:00

14 Şubat’ın olmazsa olmazları

Değerli dostlar, evet geldik yine bir 14 Şubat’a daha. Yani Sevgililer Günü. İster modern dünyanın bir pazarlama amacı olsun, isterse de aşıkların en özel günü olsun, ben kendi adıma küçük jestlerle de olsun bu günü kutlamayı seviyorum. Malum karantina var, tüm mekanlar kapalı, ayrıca gün itibarıyla sokağa çıkma yasağı da mevcut. O zaman ne yapacağız? Evde küçük sürprizlerle, romantik bir sofrayla birbirimizi mutlu edeceğiz. Ben de bugün güzel bir sofranın olmazsa olmazlarını yazmak istedim

Sevdiğiniz kişiye ona özel olduğunu hissettirecek paha da hafif de olsa küçük bir hediye alın. Ya da kendiniz hazırlayın.  Masayı abartmadan özenli hazırlayın.  Güzel bir örtü, suplalar, özenli kadehler ve mutlaka mum ışığı şart. Masa detaylarında kırmızı akaesuarlar fena olmaz. Peçete ve kırmızı güller gibi. Seçeceğiniz menü sizi çok fazla uğraştırmasın ve yormasın. Menünüz ortaya yapılmış bir peynir ve şarküteri tabağı ile başlayabilir. Ceviz ve üzüm çok yakışacaktır. Özellikle kabuklu deniz mahsüllerinin afrodizyak özelliği vardır. Seviyorsanız kullanmaya çalışın.  Çikolata ve renkli orman meyveleri de aynı etkiyi taşır. Tatlı seçiminizde kullanmanızı tavsiye ederim. Güzel ve renkli salata da olmazsa olmazlardan. Ballı hardal soslu bir salata harika bir seçim olur. Kırmızı pancarla süslemek de oldukça iyi bir fikir. Ana yemek için ise karidesli bir makarna, ya da karışık mantarlı bir risotto uygun olabilir Şarap tercihini ise tamamen kendi damağınıza göre belirleyebilirsiniz. Kırmızı ya da beyaz. Yemeğe başlamadan birer kadeh köpüklü şarap da çilekle beraber iyi gidebilir.

Karışık mantarlı Risotto

Malzemeler
  • 2 çay bardağı risotto pirinci (arborio cinsi tüm marketlerde var )
  • 10 kestane mantarı 
  • 5 istiridye mantarı
  • 5 kültür mantarı
  • 1 küçük soğan
  • 2 diş sarımsak rendesi
  • 1 çay bardağı sek beyaz şarap
  • 1 çay bardağı parmesan rendesi
  • 2 kaşık tereyağı
  • Süslemek için taze fesleğen
  • Aldığı kadar sıcak tavuk suyu
Hazırlanışı Mantarlarınızı ince doğrayın. Bir tavada yüksek ateşete biraz zeytinyağı ile tuz karabiber serperek soteleyin. Çok pişirmeyin, sadece biraz karamelize olsunlar. Bir pilav tenceresinde orta ateşte biraz zeytinyağı ile soğanları ve sarmısakları iyice yakmadan öldürün. Tuz karabiber serpin. Pirinçleri yıkamadan, tencereye alıp saydamlaşlaşıncaya dek kavurun.  Beyaz şarap ilave edip tamamen uçuncaya kadar karıştırın. Daha sonra kepçe kepçe sıcak tavuk suyu ekleyip pişirin. Mantarları da tencereye alıp pişirmeye devam edin. Pirinçler yumuşadığında altını kapatın. Bizim pilavdan farkı, daha sulu ve kremalı olması. Tamamen suyunu çekmesin. Parmesan ve tereyağı ekleyip içinde eritin. Taze fesleğen yaprakları ile servis edin.