19 Nisan 2024, Cuma
31.12.2021 04:30

2000’li yılların dijital kaosu, 2021’in moda virüsü oldu!

"Her eski olan şey bir gün yeni olacaktır", moda trendleri açısından oldukça geçerli bir söz. Modanın sıkı takipçileri, trendlerin döngüsel hareketini ve eğer favori trend parçalarına yeteri kadar uzun süre sahip çıkarlarsa, onların bir gün tekrar moda olacağını da bilirler. Belli dönemlere ait akımların döngüsel hareketlerinde geri gelme süreleri on yıllar, genelde de 20 yıldan az bir sürede gerçekleşir. “Y2K modası” da 2021 yılının en büyük ‘ana akım’ trendi ve modanın döngüsel hareketinin son örneği olarak kayıtlara geçti. Peki 2021 yılının trend raporlarında, internette en çok  aranan bu Y2K modası ve estetiği tam olarak nedir? Y2K, ‘Year 2000’ yani 2000 yılının bir kısaltması aslında. Y2K dönemi de, 2000 yılını takip eden on-yılın kod adı. Bu isim internet ve teknolojik gelişmelerin popülaritesi ile 90’ların sonlarında kullanılmaya başlanmıştı. 2000 yılına -milenyum çağına- girerken bilgisayarların takvimleri güncelleyemeyeceği ve hatta her şeyin sıfırlanacağı endişesi epey yaygındı. Ve Y2K, günleri tarihleri karman çorman eden bu bilgisayar kaosunun da adı oldu. Pek tabii ki bir diğer açılımı ise 2000’lerin moda trendleri ve stillerini temsil etmesi oldu. Moda sektöründe bu dönem, teknolojik gelişmelerin fütüristik kumaşlara, parlak materyalli kıyafetlere ve The Matrix filmi ilhamlı koleksiyonlara yansıması olarak görülmüştü. Y2K dönemi aynı zamanda oversize bol paça pantolonlar, platform ayakkabılar, marka logolu baskılar ve küçük aksesuarlarla karakterize ediliyordu. Döngüsel hareketle yeniden gelen ve 2021’in en güçlü trendlerinden biri olan Y2K estetiği de 90’ların ortalarından 2000’lerin başlarını kapsayan, internet ve dot-com dünyasının ilk popüler olduğu yıllardan ilhamını alıyor. Bu stil, tipik olarak fütüristik ve fakat biraz retro hissi de taşıyor; parlak kumaşlar, kalın örme kazaklar, pilili mini etekler, crop-top’lar ve baget çantalar gibi detaylardan oluşuyor. 

Blumarine
Blumarine
Y2K modasını geri getiren de 2000’li yıllarda doğan GenZ ve bunun müthiş bir hızla yayılmasını sağlayan da benimsedikleri platformlar, TikTok ve Instagram oldu. #Y2KAesthetic ve #Y2KFashion hashtag’leri Tiktok’da 405 milyon izlenmeye ulaştı. Bir yandan da güncel moda markaları Rihanna, Dua Lipa ve Bella Hadid gibi ünlüler de bu trendi benimseyip yeni ve modern yorumlamalarla sıkça sosyal medyada yer aldılar.  1997-2012 arası doğan GenZ, 2000’lerin başında popüler kültürün, ultra-tüketimin ve abartılı stillerin hakim olduğu, Paris Hilton, Lindsay Lohan, Cameron Diaz, ve Nicole Richie gibi eğlenceli ‘celebrity’ ve cemiyet gözdelerinin modayı yönlendirdiği dönemlerde bebekliklerini yaşıyorlardı. Bu dönem ayrıca müzik ve film endüstrilerini domine eden kadınlarla da tanımlanıyordu. Destiny’s Child, Britney Spears, Christina Aguilera, Missy Elliot gibi yıldızlar müzik listelerinin başlarını çekiyorlardı. ‘Legally Blonde’ filminde Elle Woods, ‘Mean Girls’deki Regina George ve ‘Sex and the City’deki Carrie Bradshaw da dönemin ikonik figürleriydi. Geçtiğimiz birkaç yıldır hakim olan 90’lar minimalizminin bir anlamda tam tersi olan Y2K estetiği, ‘kendine baktırma’ motivasyonu ile 2000’lerin başındaki ‘Reality TV’ yıldızlarının ortaya çıkışı ve başkalarının hayatlarını izleme döneminin psikolojisine de denk geliyor.
Paris Hilton
Paris Hilton
2021’de yeniden gelen Y2K da, Juicy Couture kadife eşofman takımları, taşlı tuşlu Ed Hardy tişörtler, süper düşük belli jean’ler, kemerler, crop-top’lar, Von Dutch kamyon şoförü kepleri, parıltılı logolar ile pandemi sürecinde gençliklerini yaşamaya çalışan GenZ için ihtiyaçları olan, eğlenceli bir moda olmuş oldu.Kısacası bu Y2K moda virüsünün yeni mutasyonu, bir tutam nostalji, sosyal medya ve yine teknolojik gelişmelerin yeni bir boyuta gelmesiyle gerçekleşti diyebiliriz.