16 Nisan 2024, Salı
26.11.2021 04:30

2021’de yükselenler

Sosyal ve kültürel değişimlerin müthiş bir hızla gerçekleştiği 2021 yılı, markalar ve tasarımcılar açısından da yeni pozisyonlar yarattı. Moda alışveriş platformu Lyst’in 2021 trend endeksinde en çok aranan markalar açıklandı

Moda endüstrisinin dinamikleri dönüşüm geçirirken, orta ve küçük ölçekli markalar, önceleri sadece lüks markaların domine ettiği kültürel diyalogta söz sahibi olmaya başladı. Büyük modaevlerinin pazarlama bütçeleri ile yarışmak zorunda kalmadan viral olabilme ihtimalini çokça yaşadılar. Online tüketici aramalarından trendleri analiz eden Lyst, 2021 yılında yeni yükselişe geçen markaların popülerlik kazandığını vurguluyor raporunda. Şirketin kültürel analiz müdürü Brenda Otero, pandeminin markaların ekosistemindeki değişim ve dönüşümleri hızlandırdığını, yeni trend döngüsünün de daha küçük, bağımsız markalara fırsatlar yarattığını belirtiyor. Bu da tabii özgünlük ve eğlence özleminin, ‘celebrity’ kültürünün tekrar öne çıkması gibi sosyal medya platformlarının trendleriyle paralel olarak gelişiyor. 

Christopher Esber
Christopher Esber
Raporda, yükselen yıldızların ilk sırasında bu yılın LVMH ödülünü kazanan tasarımcı Nensi Dojaka yer alıyor. Siyah mini elbisesi, aylık 7000 aramayla en popüler ürün oluyor. Öne çıkan diğer genç isimlerden Christopher John Rogers,  Gossip Girl’deki cameo’sunun ardından Lady Gaga ve Bella Hadid’in tasarımlarını giymesiyle online trafikte yüzde 164’lük bir sıçrama yapıyor. İtalyan tasarımcı/influencer ikilisi Giorgia Tordini ve Gilda Ambrosia’nın markası The Attico da, zebra desenli bikinilerinin Dua Lipa’nın “Love Again” videosunda görülmesiyle yüzde 224’lük bir artış kaydediyor. Bu listeye  Harris Reed, Maximilian, Christopher Esber ve I.Am.Gia markaları da arama motorlarındaki artışlarla katılıyorlar.  Raporda göze çarpan sonuç da gösteriyor ki, eğilimlerin ibresi tekrar ‘celebrity’ kültürüne ve de hem fiziksel hem de dijital evrende kültürel etkileşimi, bir söylemi olan figürlere doğru dönüyor. Geçtiğimiz on seneye damgasını vuran, modanın demokratikleşme hareketi olarak da tanımlanan, endüstrinin hiyerarşisini ve kurallarını tepetaklak eden influencer/blogger dünyası ise eskisi gibi etki yaratamıyor. Brenda Otero, moda severlerin artık Instagram influencerları yerine yine dijital dünyanın mahsullerinden Netflix, müzisyenler ve video oyunları gibi eklektik ilhamları ve farklı ilgi alanlarının stillerini tercih ettiğini belirtiyor. Hatta bu etkilenmeyi, tüm ilgi alanlarını bir potada buluşturmak gibi tanımlayarak yine dijital bir platforma, TikTok’un algoritmasına benzetiyor.