28 Mart 2024, Perşembe
02.04.2021 06:00

40 yaşında 40 parçaya bölünerek çoğalıyor

Bu yıl 40’ıncı kez ve 1 Nisan-29 Haziran arasında düzenlenecek olan Uluslararası İstanbul Film Festivali yine filmlerle ve etkinliklerle dopdolu

Nuri Bilge Ceylan, Ayvalık Başka Sinema Film Festivali’nde ödül alırken film festivallerinin değiştirici, dönüştürücü etkisinden söz ederek İstanbul Film Festivali için “Olmasa sinema yapmazdım, herhalde buralarda olmazdı iş” demişti. Bir Nuri Bilge Ceylan olmasam da, ben de aynı şeyi düşündüğümü söyleyebilirim rahatlıkla. Film Festivali’nin üzerimde o kadar çok emeği var ki, o kadar çok insanın üzerinde var ki… (Tam burada nostaljiyi Elif Tanrıyar’ın 39’uncu sayfadaki “En sevdiğimiz film 40’ıncı kez gösterimde” başlıklı haberine bırakalım)

2020’de festival kuşları evlerdeydi

2020’de dünya şaşkınlıkla olan biteni izlerken İstanbul Film Festivali duruma derhal adapte olarak 15 Mayıs’ta çevrimiçi gösterimlere başladı. Her ay, belki bir sonraki ay sinemalar açılır diye diye, yarışmalar ve filmekimi de dahil olmak üzere haftalık gösterimlere bölünen 39. İstanbul Film Festivali, 29 Aralık’ta resmen sona erdi. Yeni yıl geldiğinde, festival kuşları gördü ki yıl sonu listelerinde, adaylıklarda, ödüllerde sözü edilen yerli, yabancı bütün filmleri evlerinde izlemişler. Aslında bu filmler hep geliyordu buralara da eski normal hayatta yaklaşık 200 filmin hepsine yetişmek elbette mümkün değildi. Tabii bunca filmin hepsine bayılacağımız bir dünya yok, bazılarına sinirlendik filan ama ilk kez bu yıl sinema dünyasında olan bitene bu kadar hakim olabildik. Pandemi sinemayla ilgili bazı kapıları kapadı evet ama açtığı kapılar da hiç azımsanacak gibi değil. Şimdi 40. yılında İstanbul Film Festivali’nin kapılarından tekrar geçmeye hazırlanıyoruz. Bu kez, yarışmalar da dahil olmak üzere 29 Haziran’a kadar sürecek festival. Ancak hafta başına payımıza düşen film sayısı daha fazla olacak. Nisan ve Mayıs aylarında dünya festivallerinden seçmeler izleyeceğiz, Haziran ayında da yarışmalar (mümkünse fiziksel mekanlarda da) yapılacak. Süreç içinde konuyla ilgili olarak sık sık karşılaşacağız.

Dijital platformlarla tanışalım

Bu hafta festivalin Türkiye’den ve komşu ülkelerden yapımcı, yönetmen ve senaristlerle uluslararası sinema profesyonellerini bir araya getiren Köprüde Buluşmalar platformunun düzenlediği ve İKSV Youtube kanalında canlı yayınlanacak olan Sinema Konuşmaları etkinliğine dikkat çekmek isterim. Buradaki Dijital Platformlarla Tanışalım bölümü, doğrudan bizim ekran sayfalarının ilgi alanında. Mesela: 1 BluTV içerik editörü Deniz Şaşmaz Oflaz ile platformun sinemacılara sunduğu işbirlikleri ve seçki süreci konuşulacak.. Ayrıca son zamanlarda anti kahraman kadın karakteriyle dikkat çeken ve alışkanlıkları kırarak Türkiye dizi sektörüne farklılık katan Bonkis dizisinin yapım aşamalarını yazarı (ve oyuncusu) Deniz Tezuysal ile yönetmeni Emre Erdoğdu’dan dinleyeceğiz. (3 Nisan, 14.00 - 15.30) 2 Geçen hafta kuruluş ve gelişme hikayesini ayrıntılı anlattığımız uluslararası sinema platformu MUBI’nin Türkiye direktörü Cem Altınsaray bir dijital mecranın oluşumunu, yönetimini, film seçkisi sürecini ve ortak yapım olasılıklarını anlatacak. (3 Nisan, 16.30 - 18.00) 3 Exxen Genel Müdürü Ümmü Burhan değişen izleyici profili, dijital mecraların gidişatı, geleceği ve sinemacıların Exxen ile yapabilecekleri işbirlikleri üzerine konuşacak. (3 Nisan, 18.30-20.00) Ayrıca, Hollanda’dan kadın yazar ve yönetmenlerin katılımı ile Film ve Dizilerde Güçlü Kadın Karakterler Yaratmak konulu bir konuşma, sonra TRT’nin bağımsız sinemacılara sağladığı ortak yapım olanaklarının konuşulacağı bir panel de var. Muhtemelen bütün konuşmalar ileride İKSV Youtube kanalına yüklenir ama belli mi olur, ilgilendiğiniz konuşmayı canlı yayında yakalamaya bakın.