19 Mart 2024, Salı
Haber Giriş: 15.10.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:17

ABD medyasında 160 milyon dolarlık telefon şakası

Dev bir başarı hikayesi olarak görülen Ozy’nin yaptığı dudak uçuklatan dolandırıcılık, dijital medya şirketinin sonunu getirdi
ABD medyasında 160 milyon dolarlık telefon şakası

2013 yılında kurulan dijital medya şirketi Ozy, bu yılın kış aylarına kadar gerçek bir başarı hikayesi olarak anılıyordu. Çok karizmatik bir CEO’su vardı. Harvard ve Stanford mezunu Carlos Watson, McKinsey ve Goldman Sachs’taki kariyerine Msnbc’de anchor olarak devam etmiş, Jamaikalı bir baba ile Afrika-Amerika kökenli bir annenin çocuğuydu. Onun liderliğinde Ozy, başarılı bir internet sitesini hayata geçirmişti. Videoları ve newsletter’ları milyonlarca kişi tarafından izleniyordu. Başta Axel Springer olmak üzede bazı büyük şirketler Ozy’ye 100 milyon doların üzerinde yatırım yapmıştı. 2 Şubat günü Ozy, Goldman Sachs varlık yönetimi bölümüyle bir video konferans ayarladı. Toplantıya Youtube yöneticilerinde Alex Piper da katılacaktı. Toplantı başladı ama Piper ortada yoktu. Bir süre sonra telefonla arayarak geciktiği için özür diledi ve Zoom’a girme konusunda sorun yaşadığını söyleyerek  toplantının telekonferans sürdürülmesini rica etti. Goldman ekibi, bir Youtube yöneticisinin video konferansa katılmakta problem yaşamasını tuhaf karşılasa da ricayı kabul etti.

Sesi tuhaf geliyordu

Piper, Ozy’nin ne kadar başarılı bir yayıncı olduğunu, yayınladığı videoların reklam alma kapasitesinin yüksekliğini ve şirket CEO’su Watson’ın ne kadar yetenekli bir lider olduğunu ballandıra ballandıra anlattı. Ancak Piper’ın hoparlörden gelen sesi giderek tuhaflaşıyor ve ses sanki dijital olarak değiştiriliyormuş izlenimi veriyordu. Toplantıdan şüpheyle ayrılan Goldman ekibi, Piper’la temas kurmaya karar verdi. Piper’ın e-postasını Ozy yöneticilerinden almak yerine, doğrudan YouTube’u aradılar. Piper Ozy’nin düzenlediği herhangi bir toplantıya katılmadığını açıklayınca gerçek ortaya çıktı. Ozy toplantısında, biri Piper rolünü oynamıştı. YouTube, hemen bir soruşturma başlattı.Ozy’nin foyası ortaya çıkınca, CEO Watson toplantıdaki sesin şirketin kurucu COO’su Samir Rao’ya ait olduğunu söyleyip özür diledi. Watson, olayı ortaya çıkartan New York Times muhabiri Ben Smith’e bir e-mail göndererek Samir Rao’nun akıl sağlığında bazı sorunlar olduğunu ileri sürdü.

Gerisi çorap söküğü gibi geldi

Bu olay, Ozy’nin 2 Şubat öncesindeki ilginç vukuatlarının ortaya çıkmasına yetti. 2017’de internet yayıncılığının en başarılı şirketlerinden BuzzFeed’de çıkan bir haberde Ozy’nin “trafik satın aldığı” iddia edilmişti.  Habere göre, Ozy’nin kullandığı bir sistem sayesinde, sitede kullanıcının haberi olmadan çok sayıda “pop up” haber açılıyor, tek bir haber okunurken, Ozy onlarca, belki yüzlerce sayfa açılmış gibi trafik alıyordu.  Şubat başındaki YouTube vakasından sonra internet trafik kayıtlarını tutup yayınlanan ComScore, Ozy’nin rakamlarını açıkladı. 2018’de aylık 2.5 milyon kişiye ulaşan Ozy’nin tekil kullanıcı sayısı Haziran 2021’de 230 bine, Temmuz’da ise 479 bine gerilemişti. New York Times’ın haberinin ardından Ozy’nin çöküşü, kuruluş ve yükselişinden çok hızlı oldu. Bir hafta bile geçmemişken Ozy Yönetim Kurulu, şirketin faaliyetlerinin durdurulduğunu ve hukuki denetim başlattığını açıkladı. Yatırımcılardan Axel Springer de Yönetim Kurulu’nun kararını desteklediğini açıkladı. Eski BBC anchor’u Kathy Kay istifa etti. Böylece Nisan 2020 itibariyle 83 milyon dolar yatırım alıp 160 milyon dolarlık piyasa değerine ulaşan Ozy masalı nihayete erdi.