24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
25.06.2021 04:30

Alaçatı'dan lezzet durakları

Bu hafta biraz Çeşme ve Alaçatı yazmak istedim. Elbette tüm mekanlar tek yazıya sağmayacak, gelecek hafta da devam edeceğim. Şimdiden tüm işletmelere bol kazançlı bir sezon dilerken, misafirleri fiyat performans anlamında çok da üzmemelerini rica ediyorum.

Cherie Alaçatı
Cherie Alaçatı

Cherie Alaçatı

Konforun, keyfin ve eğlencenin birlikte olduğu, köyün en yenilerinden biri. Bağdat Caddesi’nde bulunan, benim de çok sevdiğim Neni Brasserie’nin kardeş dükkanı denilebilir. Köyün hemen dışında, geniş bir bahçeye yerleşmiş mekana, merkezden rahatlıkla yürümeniz mümkün. Girişte sizi Erdil Yaşaroğlu’nun "Deniz Kızı" eseri karşılıyor. Yemyeşil bir bahçe içinde, akşamı barda geçirmek isteyenler için tasarlanmış ve kısa zamanda müdavimleri oluşan bardan tüm mekanı görebilmeniz mümkün. Sevgili Oğul Türkkan nefis bir kokteyl menüsü hazırlamış. Şarap kavı da gerçekten zengin. Ağırlıklı olarak yerel üreticilerden tedarik edilen şaraplar, özenli Fransız şaraplarıyla tamamlanıyor. Mutfakta sevgili şef Aydın Demir var. Menü ağırlıklı olarak, Alaçatı ve Ege lezzetlerinin birleşimi olarak değerlendirebilse de Fransız-Akdeniz sentezi de denilebilir. Günlük yerel malzemeler, yemekleri daha değerli hale getiriyor. Gün boyu için servis planlaması yapılmış. Bazı tabaklar özellikle yerel ürünlerden tasarlanmış. Alaçatı limonlu flambe pizza, Ege otlu ızgara mücver, çiğ enginar salatası çok lezzetli tabaklar. Anne köftesi ki benim en sevdiklerimden, kömür ateşinde kaburga, limonlu ve kuşkonmazlı spagetti gibi klasikler şimdiden müdavim yaratmış durumda. Kendilerine has bir tarifleri de, Rigatoni Vodka.

Yeniyer Alaçatı

Üç yıldır açık olsa da klasik olmaya aday mekanlardan biri. Ovacık yolunda yemyeşil bir bahçe içinde, açık ateşli odun fırını ve kocaman barı ile dikkat çekiyor. Et konusunda iddialı Timur Mavibulut mutfağın başında. Dinlendirilmiş etler, kendi üretimleri olan sosisler ve mezeler dikkat çekici.  Önerim fazla meze içinde kaybolmadan, etlerinizi seçmeniz.  Bu arada bar da çok hareketli.

Horasan

Çeşme'nin içinde, yaklaşık 2 yıldır yeni yerinde bir balıkçı. Balıkçı dediğime bakmayın, çiğ balık yorumları, sashimi, balık pastırması gibi ürünleri çok lezzetli.  Deniz mahsullü makarna ve paella konusunda da çok iyiler. 
Angelo Grande
Angelo Grande

Angelo Grande

Yemeğin yanı sıra, müzik de iyi olsun derseniz, listenin İstanbul’dan gelen tek markası. Köyün içinde Zoe Otel’e yerleşmiş durumda. Her gün saat 14.00'e kadar brunch, 17.00'den itibaren sushi ve sashimi sevisi yapıyorlar. Köyün tek Uzakdoğu mutfağı olarak nitelendirilebilir.

Papaz

Alaçatı yerlisi bir çiftin işlettiği bir mekan. Şimdi kızları da onlarla birlikte. Karı koca mutfaktalar, kızları ise hem şarap konusunda bilgi veriyor, hem de servise yardımcı oluyor. Yenimecidiye tarafında, eski bir binanın içini ve bahçesini kullanıyorlar. Menünün klasik Alaçatı mekanlarından farklılıkları var. Leziz bir domatesle gelen Kopanisti peyniri, tandırda oğlak kol, döküm tavada tereyağlı saganaki peyniri favoriler.

Nook ve Baby Wine House

Köyün genç lokal barları. Çok güzel enerjileri var. Harika kokteyller, cıvıl cıvıl gençlerle birlikte olmak istiyorsanız tavsiye ederim. 
Agrilia
Agrilia

Agrilia

En eskilerden biri. Alavya otel içinde servis veriyorlar. Başlangıçlardan kokoreç, liman salatası, karidesli tagliatelli  favoriler. Asma yaprağında sardalya ve dinlendirilmiş etleri de cabası.

Roka Bahçe

Hacımemiş’in ara sokaklarında keyifli bir bahçe içinde. Güzel bir ambiyans, müzik yüksek değil, sohbet için ideal. Sahibi Gökhan Safkan kapıda karşılıyor, ekip ilgili ve sıcak. İsli kuru et, patlıcan kumpir, vişneli yaprak sarma, deniz mahsullü arpa şehriye favoriler.

Niyazi

En sona bıraktım ama bence ülkenin en iyilerinden. Deniz mahsulleri lokantaları listemin en tepelerinde. Niyazi yine iki yerde hizmet veriyor. Baba Niyazi, Solta plajındaki yerinde, oğlu Ali ise İsolee içinde. Balık seçkileri çok geniş ve çok iyi pişiriyorlar. Ayrıca mezeler de çok lezzetli.