28 Mart 2024, Perşembe
21.05.2021 06:00

Beyaz hacker’lıktan modaya uzanan Hale Baykuş

Tanrıçaları hayal ederek NFT koleksiyonu hazırlayan Baykuş, modanın yeni teknolojilere açık olduğunu göstermek istiyor

Hale Baykuş bilgisayar mühendisi, üstelik beyaz hacker. Uzun yıllar şirketlerde beyaz yakalı hacker olarak çalıştıktan sonra, her zaman ilgi duyduğu moda alanına girip, kendi markasını kuran bir kadın. Hale Hanım öncelikle sizi tanımak istiyoruz. Aileniz, eğitiminiz… Birbirine bağlı, neşeli bir ailede büyüdüm. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi iç mimarlık bölümünden mezun olduktan sonra, Kadir Has Üniversitesi bilgisayar mühendisliği ile birlikte çift ana dal işletme okudum. İlk beyaz yakalı hacker kadınlardan biri olarak çalışma hayatına başladım. Oğlumun doğumu ile birlikte mühendislik kariyerime bir ara verdim. Sonrasında kendi couture markamı kurdum. 

Haleia markasını ünlü BlackPink grubu online konserlerinde giydi, ardından da grubun solisti Rose da ilk single parçasının klibinde Haleia tasarımlarını tercih etti.
Haleia markasını ünlü BlackPink grubu online konserlerinde giydi, ardından da grubun solisti Rose da ilk single parçasının klibinde Haleia tasarımlarını tercih etti.
Modaya merakınız var mıydı?  Ailemden mütevellit tekstil sektörünün bir anlamda içinde doğdum ve elbette ki sektöre dair birçok konuda farkındalığım vardı. Bilgisayar mühendisi olarak kariyerimde spesifik bir alana yönelmiş, ‘hacking’ gibi hususi bir alanda uzmanlık üzerine yoğunlaşmıştım. Markam HALEIA’nın atıfta bulunduğu kadın silüetinden bahsederek anlatmak isterim; HALEIA, donanımlı, geçmişinden, kültüründen ve bütün bunların ışığında en çok kendisinden ilham alan kadınlara hitap ediyor. Siz dikkatimi NFT koleksiyonu ile çektiniz…  Hazırladığımız NFT koleksiyonu rasyonel bir zemine oturtulmuş hayal ürünü diyebilirim aslında. Bunu söylerken şöyle bir şeyden bahsediyorum; NFT dünyada son zamanlarda oldukça popüler olan, ses getiren dijital eserleri satılabilir ve tescil edilebilir varlıklar olarak kılan dijital veri birimi. Bu işin tıkır tıkır işleyen, dünyada emsallerinin gerçekleştirildiği rasyonel tarafı. Bizim bu düzlem için hazırladığımız tasarımlar ise sınır tanımayan, gösterişli, epik hayal ürünlerimiz. NFT koleksiyonumuzun hiçbir ticari ya da giyilebilir kaygısı taşımadığını görebilirsiniz. Burada limit tanımıyoruz. HALEIA olarak bu koleksiyonla sektörün hiç anılmadığı bir tarafta yer alıyoruz. Bu anlamda, teknolojik yeniliklere de ne kadar açık olduğumuzu ve denemekten kaçınmadığımızı söyleyebilirim.  Ne yaptınız NFT koleksiyonunuzda? Adı “Sky is the Limit” koleksiyonu, ilhamını antik mitolojinin tanrıçalarından alıyor. Mitoloji tarihi boyunca, temsil ettikleri konulara göre birçok farklı tanrıçadan söz edilir. Bu koleksiyonuyla tanrıçaların geçmişteki görünümlerinden ziyade, avangarde bir dil kullanarak onların modern görünümüne dikkat çekiyor. Bir başka deyişle ‘Bu tanrıçaların bugünkü görünümü nasıl olurdu?’ sorusuyla yola çıkarak ortaya limitsiz, sınır tanımayan bir estetik sunuyor.
Hale Baykuş
Hale Baykuş

Blackpink’le dünyaya açıldı

Yurt dışındaki atılımlarınız neler? Nerelerde satılıyor?  Blackpink gibi dünyaca ünlü bir grubun HALEIA’yı tercih etmesi bizim için çok mutluluk verici bir durum. Üstelik aynı grup üyelerinin farklı zamanlarda, farklı platformlarda, farklı tasarımlarımızı ikinci kez tercih etmesi beni ekseriyetle mutlu etti. Bunları sadece ünlü sanatçılar olarak sınırlandırmak istemem, aynı zamanda dünya çapında çok iyi bilinen Galeries Lafayette Doha, Jimmy’s New York, Quantuva gibi önemli satış noktalarımız var ve yine birçok yerle de halihazırda görüşüyoruz. Bundan dolayı çok mutluyum, doğru iş birliklerinin, doğru isimlerin, doğru mağazaların markamızı ile anılıyor olmasını önemsiyorum. Başta bahsettiğim rasyonel, analitik düşünce yapısı marka içinde tam olarak buralarda konumlanıyor.