19 Nisan 2024, Cuma
30.07.2021 04:30

Bir nehir dizi: Olağanüstü Akıllı Arkadaşım

1 Ağustos Kız Kardeşler Günü imiş. O zaman ben de her fırsatta önermeye doyamadığım bir ‘nehir dizi’yi yeniden önerebilirim: My Brilliant Friend

İki küçücük kızın Napoli’de başlayan ve bir ömür süren inişli çıkışlı ilişkisinin arka planına İtalya’nın siyasi tarihini de çok ince detaylarla bezeyen yazarın (Elena Ferrante) bu ‘olağanüstü’ dörtlemesinin dizi yapılacağını ilk duyduğumda içim cız etmişti. Hangi dizi benim bu kitapları okurken hissettiklerimi ekrana yansıtabilir ki? Kafamda nasıl canlandırdığımdan bile emin olamadığım Elena ve Lila’yı neden ete kemiğe bürünmüş olarak görmek isteyeyim ki? Uğrayacağım hayal kırıklığına hazırlıklı olarak geçtim ekran başına. Ve dumura uğradım. İlk kez, okuduğum ve hayran olduğum bir kitabın görsel versiyonu hislerime tercüman oluyor, ekranda sanki dizi izlemiyor da bir roman okuyordum. İlk sezonda Elena ve Lila’nın çocukluğunu, ilk gençliğini izlemiş, sezon sonunda kitap kurdu Elena okula devam ederken zehir zekalı Lila’nın erkenden evliliği tercih etmesine şaşırmıştık. Dörtlemenin ikinci kitabından uyarlanan ikinci sezonda, çok ince bir denge üzerinde duran bu iki genç kız ilişkisine bir erkek dahil oldu. İki kadının aşk ve kıskançlık arasında hızla yer değiştiren çok yakın ilişkisinin bu kadar ustalıkla anlatıldığı başka örnek hatırlamıyorum. Sadece kan bağına bağlı olmayan kız kardeşliğin tüm çalkantılarını dürüstçe anlatan bu sıra dışı romanların ekrana uyarlamaları devam ediyor. Üçüncü cildin uyarlamasının çekimleri Covid nedeniyle aksamıştı, sonbaharda sona eriyor. Bu arada Netflix de yazarın son romanı Yetişkinlerin Yalan Hayatı’nı uyarlıyor, çekimler de bitmek üzere. Oyuncu/yönetmen Maggie Gyllenhaal’dan da Olivia Colman’ın rol aldığı bir Ferrante uyarlaması film olarak geliyor: Kayıp Kız. Kitapları da, dizileri de, filmleri de kaçırmayın. HBO yapımı dizi bizde beIN Connect’te.

Giai Girace (Lila, solda) ve Margherita Mazzucco (Elena) o kadar beğenildi ki ikilinin ilerleyen yaşlarını da bu iki oyuncu canlandıracak.
Giai Girace (Lila, solda) ve Margherita Mazzucco (Elena) o kadar beğenildi ki ikilinin ilerleyen yaşlarını da bu iki oyuncu canlandıracak.

Kim bu Elena Ferrante?

Kendisi edebiyat dünyasının en büyük sırlarından biri. Kimliğini ortaya çıkarmak için yayın kuruluşlarının yapmadığı dedektiflik kalmasa da okurları onun gizli kalma isteğine büyük saygı duyuyor. İtalya’da ilk kitabını yayımladığı günden beri hiç ortaya çıkmayan, kitapları için hiçbir promosyon etkinliğine katılmayan, kısaca “Ben zaten yapacağımı kitapta yaptım” diyen bir yazar. O kadar gizli ki gerçek kimliği, kadın olup olmadığı bile tartışıldı epey (Bence boşa tartışma, o kitapları yazan biri erkek olamaz).  2011’de Napoli Dörtlemesi olarak adlandırılan (bizde de yayımlanan) serinin ilk kitabı My Brilliant Friend / Benim Olağanüstü Akıllı Arkadaşım’ı yayımladıktan ve bu hem herkesi hemen kavrayacak kadar akıcı hem de edebi olarak usta işi benzersiz kitap dünya dillerine çevrilmeye başladıktan sonra çok büyük bir hızla ününe ün katıldı ama o yayıncısı aracılığıyla yaptığı bir-iki söyleşi haricinde sessizliğini korudu. 2018’de The Guardian’a hafta sonları köşe yazarı oldu ve söyleyeceği, merak edebileceğimiz her şeyi orada yazdı. Bir yıl sonunda köşe yazarlığını da noktaladı (Bütün köşe yazıları Tesadüfi Buluşlar adıyla bizde de yayımlandı). Son romanı Yetişkinlerin Yalan Hayatı geçen sonbaharda yayımlandı.