18 Nisan 2024, Perşembe
23.07.2021 04:30

Birlikte yürüyüşü güzelleştirme yöntemleri

Köpeğinizin sizi çekiştirdiği bir yürüyüş, pek de keyifli olmayacaktır. Bunu değiştirmek zor değil, kuralları baştan koymak şart

Çekiştirmeden yürüyen bir köpekle uzun yürüyüşler yapmak hem bedensel hem de zihinsel olarak bizler için de çok keyifli bir egzersizdir. Birlikte en sık yapabileceğiniz, ilişkinizi de iyileştiren günlük aktivitelerden birisi sevk kayışlı yürüyüştür. Ancak sizi sürükleyen bir dört ayaklıyla bu eziyete dönüşmeye başladığından zamanla köpeğinize ayırdığınız yürüme süresi de azalmış olur. Bundan kurtulmanın yolu çekiştirdiği için köpeğinizi eve hapsetmek değil, ona gevşek bir kayışla nasıl yürüyebileceğini öğretmenizdir.  Peki köpekler ilk başta sizi neden çekerek yürürler? Çünkü girdikleri yeni ortamları tanımak, etrafı keşfetmek isterler. Belirlediği bir hedefe ulaşmak için sizi çeker ve siz de buna izin verirseniz; bu yolla istediğine ulaşabildiğini öğrenir. Ne kadar çok direnç gösterir ve siz de aynı oranda tutabilmek adına geri asılırsanız, o kadar çok pekişir ve bu bir süre sonra çekerek yürüme davranışına dönüşür. 

Ekipman seçimi önemli

Gevşek bir kayışla çekiştirmeden yürüyebilmek için ilk olarak köpeğinize uygun bir ekipmana ihtiyacınız var. Uygun bir boyun ya da göğüs tasması ile manuel ve sabit tutulabilen minimum 2 metrelik bir gezdirme kayışı tercih edilebilir. Otomatik makaralı veya çekme darbesini absorbe eden ürünler ile çok kısa kayışları tercih etmek kontrolü sağlamanızı zorlaştırır. Çünkü kayışta bırakmanız gereken boşluğu öyle bir ekipman ile bırakamayacağınız için ister istemez kayış kullanımınız da gergin ve sürekli çekiştirir bir halde olur. En başta kayışı takmak için köpeğinizin sakinleşmesini bekleyin. Ona yürüyüş disiplinini öğretebilmeniz için başından bazı kurallar belirleyip uygulamaya koymanız gerekir. Sakin olduğunda kayışın takılacağını ve ardından yürüyüşe başlayabileceğini öğrenmesi önemli bir ilk adımdır. Sakin kaldığında kayışı takıyor olmanız bile zamanla bir ödül haline gelir. İlk zamanlar kurallarınıza uygun davrandığı her adımını ödüllendirmeniz öğrenmeyi hızlandırır. 

Önden enerjisini boşaltsın

İlk yürüyüş çalışmalarına başlamadan köpeğinizin fazla enerjisini at-getir gibi bir oyunla boşaltmasını sağlayarak çalışma sürecini kolaylaştırabilirsiniz. Sevdiği bir ödüle ve başta dış uyaranların az olduğu bir ortamda çalışmaya ihtiyacınız olacak. Ne yapması gerektiğini anlamaya başladıkça kademeli olarak dikkat dağıtıcılı ortamlara geçiş yapabilirsiniz.  Yürüyüşlere çıkmaya başladığınız ilk zamanlar ya da dış uyaranlara duyarsızlaşana kadar köpeğinizin koklamasına ve etrafı keşfetmesine izin verin. Sizinle kendiliğinden her kontak kurduğunda da ödüllendirin. Bu, ilerleyen süreçte dikkat dağıtıcılara rağmen size odaklanmasını artıracak ve sizi cazip kılacaktır. Onu belirlediğiniz yerde sizi geçmeden, geride kalmadan, açılmadan ve bacağınıza pres yapmadan eşlik ettiği her adımda en başlarda ödüllendirin. Zamanla ödüllendirme sıklığının arasını açarak daha az ödüllendirmeye geçebilirsiniz.

Zamanla anlamaya başlayacak

Kayışa asıldığı an durun, asılarak yürümesine izin vermeyin. Yanınıza çağırıp ödülle yönlendirerek yürüyüş pozisyonu almasını sağlayın ve en baştan aynı rutine yeniden başlayın. Zamanla sizin yanınızda kalmanın, sağa sola hamle yapmamanın ve aralarda göz kontağı kurmanın ondan istenildiğini anlamaya başlayacak ve yürüyüşleriniz de keyifli hale gelecektir. Ancak köpeğinizin bunu anlaması ve devamında bunun oturması için sabırla çok fazla doğru tekrara ihtiyaç olduğunu unutmayın.  Sağlıkla bir arada olabileceğimiz, bol patili günlere...