19 Nisan 2024, Cuma
24.12.2021 04:30

Bodrum’da kışlar uzun bir bahar gibidir

Bodrum’da yaşayanlar… Bir ayağı Bodrum’da olanlar… Yaz-kış Bodrum’a yerleşmeyi düşünenler… Şu an Bodrum’da ilk kışını geçirmeye çalışanlar… Ve yeni yıla Bodrum’da girmeyi planlayanlar… Galiba en az bir milyon kişiden bahsediyoruz. Sizin için Bodrum’un farklı cephelerini bilen isimlere aynı üç basit soruyu sorduk:
1- 2-  3- Geçen hafta sorularımızın yanıtlarını eski Bodrum Belediye Başkanı Tuğrul Acar, arkeolog Ayşe Temiz, karikatürist ve heykeltıraş Bahadır Baruter, müzisyen Zeynep Casalini, The Bodrum Cup’ın Onursal Başkanı Erman Aras, Karnas Bağları’nın sahibi Selva İşmen ve 10 parmağında 10 marifet bir Yörük olan Ercan Göktekin’den aldık. Bu hafta da yine Bodrum’u iyi tanıyan isimlerden öyle samimi ve faydalı yanıtlar geldi ki, aslında sadece Bodrumlular için değil, kent hikayelerine ilgi duyan pek çok okur için de keyifli bir “anket” olacağını umuyoruz.

“Kızım buranın havası çok kancıktır* kat kat giyineceksin”

CANDAN ASLANBAY(Gazetecilik okudu, Gelişim Yayınları’nda çalıştı, Duygu Asena’nın efsane Kadınca dergisi ekibindeydi, 94’te Gümüşlük’e yerleşti, 2001’de Limon’u açtı, gün batımı keyfini Gümüşlük’e, Gümüşlük’ü gün batımı sevenlerin hayatına soktu)1- 
Kışları köy içindeki Mini Lokanta'sında ev yemekleri sunan Aslanbay kereviz sapı suyunun çok faydalı olduğunu söylüyor.
Kışları köy içindeki Mini Lokanta'sında ev yemekleri sunan Aslanbay kereviz sapı suyunun çok faydalı olduğunu söylüyor.
2-  3-  

‘Nitelikli yalnızlık’ için en uygun yer ve zamandayız

DERYA BÜYÜKKUŞOĞLU(Bodrum’un son dört yıldır en ünlü buluşma noktalarından biri haline gelen Zai Yaşam’ın, yani Bitez’de zeytin ağaçlarının arasında kitaplar, tablolar, heykeller, konserler, konferanslar, söyleşiler, workshop’lar, açık hava sineması, iyi kahve ve iyi mutfak fikrinin kurucu ve yöneticisi)1-    
Zai'nin kurucusu Derya-Yunus Büyükkuşçuoğlu çifti Türkiye'nin en büyük sanat koleksiyonerlerinden de biri.
Zai'nin kurucusu Derya-Yunus Büyükkuşçuoğlu çifti Türkiye'nin en büyük sanat koleksiyonerlerinden de biri.
 2-   3-  

Yılbaşı hindisi yerine balık pirinçlemesi 

HALİL VURAL(Sade Bir Ege Mutfağı’nın sahibi ve şefi, “Kısmet’te Ne Varsa” kitabının yazarı, Giritli anneyle Egeli babanın oğlu, bir “kıyı Ege aşçısı”)1-   2- 3-  LİMON LİKÖRÜMalzemeler: 
  • 10 adet kalın kabuklu limon
  • 450 gr şeker
  • 500 ml saf alkol (96 derece)
  • 1,5 litre su
Yapılışı:
  • Limonlar iyice yıkanıp bir soyacak yardımıyla patates soyar gibi soyulur. Bu dış kabuklar bir kavanoza alınıp üzerine alkol dökülür. 15 gün oda ısısında bekletilir.
  • 15 gün sonra şeker ve su kaynatılır oda ısısına gelince, beklettiğimiz alkol mümkün olduğunca ince süzgeçle süzülür (hatta tülbentle). 
  • Güzelce karıştırılıp şişelere doldurulur. Bir gün sonra ikrama başlayabilirsiniz. Sağlığınıza ?
BALIK PİRİNÇLEMESİ Malzemeler (4 kişilik):
  • 1 adet 1000-1200 gr kefal (levrek veya çipura da olur)
  • (temizlenip tuzlanmalı ve en az 2 saat beklemeli)
  • 2 su bardağı pirinç (ılık suda 1 saat beklemiş olmalı)
  • 1 adet iri soğan
  • 1 bağ maydanoz
  • Birkaç dal dereotu
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 2 çay kaşığı yeni çekilmiş karabiber
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı (balığı hafifçe kızartmak için)
  • 1/2 çay bardağı limon suyu
  • 2 adet defne yaprağı
Yapılışı:
  • Bir tavaya bir çay bardağı zeytinyağı ve yemeklik doğranmış soğanlar atılır, orta ateşte güzelce kavrulur ve pirinç ilave edilir. Üzerine tuz serpilip kavrulmaya devam edilir. Pirinçler şeffaflaşınca nane ve karabiber serpilip karıştırılır, ocaktan alınır. İnce doğranmış maydanoz ve dereotu ile karıştılır.
  • Balığı alacak büyüklükte bir tavaya yarım çay bardağı zeytinyağı dökülüp ısıtılır ve  balık hafifçe önlü arkalı kızartılır.
  • Balığı alacak büyüklükte fırın kabı yağlanır ve kızartılan balık, defne yaprakları altta kalacak şekilde tepsinin ortasına yerleştirilir. Hazırlanan pirinç balığın içine ve yanlarına doldurulur.
  • Üzerine, 2 buçuk su bardağı sıcak su ve limon suyu karıştırılarak gezdirilir, hava almayacak şekilde kapatılıp 180 derece ısıtılmış fırında 30-35 dakika pişirilir. Afiyet olsun! ?

Sokaklarımız odun, yosun, mandalin kokar biraz da anason

MUSTAFA AKSAKAL(Ailesi ilk kez 1830’da Bodrum’a yerleşmiş bir ziraat-su ürünleri mühendisi, ama asıl bir zeytinyağı tadım uzmanı. Zeytindostu Derneği’nin Bodrum Temsilcisi, Konacık’ta Zeytinlik dükkanının sahibi) 1-    2-  3- 
Önay, Bodrum kışlarının bahçeyle uğraşmaya çok uygun olduğunu söylüyor.
Önay, Bodrum kışlarının bahçeyle uğraşmaya çok uygun olduğunu söylüyor.

“Kışın korkmuyor musun?” kadar Bodrum’da bana saçma gelen bir söz yok 

GÜLNAR ÖNAY(Bodrum’dan önce: Sainte Pulcherie Fransız Liseli, Urart, Vakko, Arkeon gibi çağdaş Türk resimlerinin sergilendiği galerileri yönetmiş bir sanat tutkunu. Bodrum’dan sonra: Çok sayıda bahçe yapmış, bahçecilikle ilgili yedi kitap yayınlamış, eski Radikal köşeyazarı bir bahçıvan.)1-   2- 3- 

Şimşek çaktığı anda modeminizi sökün

GEORGE SIMPSON(Rumelihisarı’nda Robert College Community School, New York’ta Syracuse University’de reklam fotoğrafçılığı okudu. 85’ten beri Bodrumlu. Modern tavlada bir kez Avrupa, iki kez Türkiye birincisi)1-     2- 3-  

Evler ısınmaz, duş yapmak askerlik gibidir

SYLVIA-SİNAN SARPKAN(Eski bir hukukçu ve eski bir tekstilci… Şimdi iki kangal, bir akbaş, bir kaniş, bir terrier, 100 kadar tavuk, 13 keçi, üç inek, bir bostan, küçük bir lavanta tarlası, ev şarabı, peyniri ve pizzalarıyla ünlü Sinan Bey Çiftliği’nin sahipleri)1- 2- 3- 
Yürüt Ailesi Bodrum'un ilk ticari şarabı olan VinBodrum markasının yaratıcısı.
Yürüt Ailesi Bodrum'un ilk ticari şarabı olan VinBodrum markasının yaratıcısı.

Belediyenin kafeleri kışlarımızın kurtarıcısı oldu

FÜSUN-ERHAN YÜRÜT(Fizik ve sosyoloji okudular. Çalışma hayatına hava trafik kontrolörü olarak başladılar. Emekli hayatlarında “Bodrum bandrollü ilk şarabı” ürettiler. Kent Konseyi’nde Bodrum’un suyu için çalışıyorlar ve şu an dördüncü torunu bekliyorlar)1-   2- 3- FÜSUN’UN SICAK ŞARABIMalzemeler:
  • 1 Elma
  • 1 Armut
  • 1 Ayva
  • 1 Portakal
  • 3-4 Tarçın çubuğu
  • 7-8 karanfil
  • 4 Çorba kaşığı esmer şeker (şeker tercihe göre ayarlanabilir)
  • 4-5 Kakule ve/veya 4-5 yıldız anason
Yapılışı:
  • Meyveler güzelce yıkanıp, dörde bölünüp çekirdekleri ayıklanır. İçine 2 su bardağı su ve şeker ilavesi ile 5 dakika kadar kaynatılır. Altı kapatılıp ½ lt vişne suyu ve 2 şişe kırmızı şarap ilave edilip dinlenmeye bırakılır. En az 2-3 saat dinlendikten (bütün gece de olabilir ) sonra maksimum 70 dereceye kadar ısıtılarak (alkol 70 derecede buharlaşıyor) servis edilir. Yani kaynatmadan, keyifle içilebilir sıcaklığa eriştiğinde… (Serviste arzuya göre portakal dilimleri ve/veya tarçın çubukları kullanılabilir.)
  • Önemli not: Kalan sıcak şarap hava almayacak şekilde küçük bir şişeye alınarak buzdolabında 1 hafta kadar saklanabilir.

Sahici ilişkiler kurun, Bodrum’da turist gibi gezmeyin

MEHMET ÇİLSAL(Kara Harp Okulu ve İstanbul Hukuk Fakültesi mezunu. Bodrum hakkında tarih araştırmaları ve çevre hareketi denince akla gelen ilk isimlerden biri)1- anterhaber.com 
Doğanın korunması için gönüllü bir hukukçu olarak çalışan Mehmet Çilsal’ın Bodrum, Yatağan ve Milas’ta çevreyle ilgili pek çok davanın açılıp, ÇED iptal kararlarının alınmasında rolü var.
Doğanın korunması için gönüllü bir hukukçu olarak çalışan Mehmet Çilsal’ın Bodrum, Yatağan ve Milas’ta çevreyle ilgili pek çok davanın açılıp, ÇED iptal kararlarının alınmasında rolü var.
2-     3- 

Yeni taşınacakların dikkatine: Bodrum artık İstanbul’un başkenti gibi ve hayat pahalı

SENEM ÖNCÜLER ÇETİN(Bodrum Açık Atölye Günleri’ni düzenleyen Art Melek Platformu kurucularından, dijital medya, tanıtım ve iletişim uzmanı; maceraperest, sanatsever ve bir balerinin annesi: @art_melek_bodrum)1-      2-   3-    
Garova Vineyard’a sadece Mehmet Vuran’ın güzel sohbeti ve asmaların arasındaki masalsı manzarası için bile gelen müdavimleri var.
Garova Vineyard’a sadece Mehmet Vuran’ın güzel sohbeti ve asmaların arasındaki masalsı manzarası için bile gelen müdavimleri var.

Sabah 10’dan akşam güneş batana kadar bahar; sonrası kıştır

MEHMET VURAN(Ziraat mühendisi, Bodrum’un yerlisi olup tenise ilk gönül verenlerinden, Garova Vineyard’ın kurucusu, yazdığı http://garova.blogspot.com sayesinde Karaova’yı Türkiye’ye hatta dünyaya tanıtan isim)1-    2-  3-