Tam adı Antonis Nikolopoulos olan Yunan çizer Soloup’un ünlü grafik romanı Ayvali (Aivali: A Story of Greeks and Turks in 1922), Kurtuluş Savaşı ertesinde, 1922’de başlayıp Lozan sonrasında da bir müddet devam eden, Türkiye ve Yunanistan arasında yaşanan şiddet sarmalına dönüşmüş olayları anlatan bir eser. Soloup, Yunan Çizgi Roman Ödülü, En İyi Senaryo Ödülü ve Fransa’da En İyi Çıkış Yapan Yabancı Çizgi Roman gibi pek çok uluslararası ödül kazanmış kitabının kurgusunu, Ege’nin karşılıklı iki yakasında 1922’de başlayıp Lozan Antlaşması sürecinde resmileşen Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi sırasında bizzat yaşamış ve anılarını aktarmış dört usta yazarın tanıklıklarından oluşturmuş.
11.09.2026 04:30
Sevgili düşmanım ve dostum
Yunan karikatürist ve grafik sanatçısı Soloup’un ödüllü grafik romanı Ayvali’nin, İstos Kitap’tan sert kapağı ve özel kağıdıyla yenilenmiş bir baskısı yapıldı. Kitap, 1923 nüfus mübadelesi meselesi üstüne yapılmış en çarpıcı ve dokunaklı eserlerden biri
* Bu haber/yazı ve resimlerin eser sahipliğinden doğan tüm hakları Haftalık Yayıncılık Anonim Şirketi’ne ait olup işbu yazı/haber ve resimlerin, kaynak gösterilmeksizin kısmen/tamamen izin alınmaksızın yeniden yayımlanması yasaktır. Haftalık Yayıncılık Anonim Şirketi’nin, 5187 sayılı Basın Kanunu’nun 24. maddesinden doğan her türlü hakkı saklıdır.
Vahşi bir dünyada iki savaş yorgunu
02 Ekim 2026
Altın Koza’dan iki film daha: Canavar ve Varlık
01 Ekim 2026
İkinci günde iki yeni film izleyiciyle buluştu
Tüm Yazıları
30 Eylül 2026