25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
28.05.2021 06:00

Çağdaş sanatta da kademeli normalleşme

Contemporary Istanbul, 1 Haziran’da yerli galerilerle açılacak. Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, eylülde uluslararası fuarın yapılacağını söylüyor

Her yıl eylül ayı şehrin aynı zamanda kültür sanat dünyasının canlanması anlamına gelir, sanat sektörünün yeni mevsimini açansa, tabiri caizse bir tür lokomotifi, Contemporary Istanbul’dur (CI). Daha doğrusu geçen yıla kadar böyleydi. Ama sonra pandemi geldi ve her konuda olduğu gibi bu konuda da ezberlerimizi bozdu. CI yönetimi her ne kadar geçen yıl her şeye rağmen düzeni bozmadan fuarı gerçekleştirmeye çalıştıysa da şartlar izin vermedi. Sadece aralık ayında yapılan çevrimiçi fuar yüzleri biraz olsun güldürdü. Ve şimdi CI, geçen yıl yapılamayan 15’inci edisyonuyla yeniden şehre dönüyor.  CI Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli'ye göre, 1-6 Haziran’da gerçekleşecek 15. Contemporary Istanbul’un teması“Yaşasın çağdaş sanat galerilerimiz” olabilir.  15. Contemporary Istanbul neden bu tarihte gerçekleşiyor? Eylülde bir fuar daha bizi bekliyor değil mi? CI her yıl bir fuar yapıyor. 2020’de üçüncü kez erteleme sonunda 15’inci fuarı 1-6 Haziran 2021’e aldık. 15 aydır yaşanan zor ortamda Türk çağdaş sanat galerilerine yöneldik. 14-19 Eylül’de ise hem yerli hem de yabancı galerilerin katılımı ile gerçekleşecek olan 16’ncı fuara doğru bu pazarı dinamik ve canlı tutma çalışmalarımızı yapıyoruz. CI her yıl eylülde yerini almaya gelecekte de devam edecek. Akbank başından itibaren yanımızda, arkamıza da İstanbul’u aldık. Geçen yıl ve bu yıl Akbank’ın varlığı ile yolumuza devam ettiğimizi de belirtmek isterim.

10 metrekarede bir kişi

Ziyaretçi oranları hakkında beklentiniz nedir? TOBB’nin yayınlamış olduğu fuarlar ve ziyaretçi vs detayları ile ilgili genelge kapsamındaki yer hususlarına uyuluyor. İçeride çalışan katılımcı ve görevli sayısı da dahil olmak üzere 10 metrekarede bir kişi bulunacak. Fuar alanında maksimum 800 kişi aynı anda olabilecek. Ancak sanat severlerin, sanat dünyasının 15. CI’da sunulan eserleri azami izleyebilmeleri amacı ile 2 ila 3 saatlik seanslar planlandı. Bir seans aralığına katılmak isteyen ziyaretçinin Biletix’ten alacağı biletler için belirli gün ve saati seçmesi gerekiyor. Limitli sayıda ziyaretçi kapasitesinin dolması halinde bir başka saat ya da güne geçmesi gereği var.  
'Fiziki' Contemporary Istanbul günlerinden
'Fiziki' Contemporary Istanbul günlerinden

1 Haziran'da sanatçı buluşması

Hangi başlıklar öne çıkacak? 1 Haziran günü “Sanatçılar Günü” olarak planlandı. Amaç, 1-2 Haziran’daki ön izleme günlerinde, koleksiyoner ve davetlilerin azami sayıda sanatçıyla tanışması ve eserler üzerinde konuşulabilmesi. 8. Plugin Istanbul, küratör Esra Özkan’ın seçkisi 19 sanatçı ve eserleri ile heyecanlı bir alan olacak. Akbank Sanat’ta, Hasan Bülent Kahraman’ın küratörlüğünde 11 sanatçı ile Olan ve Aşkınlık sergisi yer alacak.
Seçkin Pirim'in Akbank Sanat'taki eseri.
Seçkin Pirim'in Akbank Sanat'taki eseri.
Contemporary Istanbul Vakfı, Baksı Müzesi, OMM Eskişehir ve Borusan Contemporary ile birlikte İyilik İçin Sanat, Globart, Otonom Art Events, Halka Sanat Projesi de katılıyorlar.

"Önlemler için New York'ta fuar izledik"  

"CI yöneticisi iki arkadaşımız 5-9 Mayıs arasında 60 galerinin katılımı ile gerçekleşen Frieze New York fuarını ziyaretçi planlaması yönünden izledi. Özellikle belli saat aralıklarında kısıtlı sayıda ziyaretçi planlaması (2-3 saatlik slotlar), HES kodu kontrolü ve ateş ölçümü gibi önlemler uygulanacak. New York’ta da gördük ki ziyaretçiler ortalama 1 - 1 saat 15 dakika gibi bir süre içinde bir turlarını tamamlıyorlar. Fuarın hedefi olan sanat eseri alışverişi hızlı başlayıp gelişecek ve belki fuar alanında, belki de sonrasında son noktaya varacak. Bunun dışında fuarın kurulumu yanında görevlilere, galeri yöneticilerine, sanatçılara ve CI yönetimine açılmadan önce COVID-19 antijen hızlı tanı kiti ile anında sonuç veren test yapılacak."
Hyperdimensional_Attractions_Sirius_A_2019 / Mario_Klingemann / Plugin
Hyperdimensional_Attractions_Sirius_A_2019 / Mario_Klingemann / Plugin