19 Nisan 2024, Cuma
14.05.2021 06:00

‘Carpe diem’ etkisi

Covid-19 salgını lüks otomobil pazarında ‘carpe diem’ yani ‘hayatın tadını çıkar’ etkisi yarattı. ‘Hayata bir daha mı geleceğim’ diyen müşteriler lükslere hücum etti, markalar satış rekoru kırdı. Zenginler intikam alışverişine otomobille hızlı başlamış oldu

Dünyada geçen yıl pandemi nedeniyle dibe vuran satışlar toparlanmaya başlarken, lüks markaların rekorlar kırması dikkati çekiyor. Şirketler yılbaşından bu yana beklentilerin üzerinde performansa imza attı. Ne ilginçtir lüksler bu kez COVID-19 sayesinde vites yükseltti. ‘Dünyaya bir daha mı geleceğim’ diyen müşteriler, pahalı otomobillere yöneldi. Analistler, lüksteki büyümeyi ‘gününü gün et, zamanın tadını çıkar’ anlamına gelen ünlü Latince deyiş ‘carpe diem’ ile özetliyor: “Pandemi, lüks otomobil pazarında ‘carpe diem’ etkisi yarattı, satışlar patladı.” Küresel durgunluğa rağmen lüks satışlarının Çin ve ABD’nin öncülüğünde artmaya devam edeceği öngörülüyor. Tepe yöneticiler de ‘carpe diem’ dalgasını doğrulayarak salgında süper lükslere ilginin arttığına dikkat çekiyor.

Savaş sonrasına benziyor

Bentley CEO’su Adrian Hallmark, üretimi yetiştirmekte zorladıklarını belirterek, “Savaş sonrası gibi bir talep patlaması yaşanıyor” diyor. Lamborghini ve Bugatti’nin CEO’su Stephan Winkelmann da 112 yıllık Bugatti’nin salgın dönemini bu kadar iyi atlattığına şaşırdığını itiraf ediyor ve Bugatti’nin üst üste 3 yıl rekor kırdığını ekliyor. Winkelmann, müşterisine ‘Neden böyle bir dönemde lüks otomobil?’ diye sorduğunda “Salgında geleceği düşünmek için fazla zamanımız oldu, neden lüks araç keyfini yaşamayalım dedik” yanıtını almış. Benzer soruyu Bentley CEO’su 2 milyon dolarlık Bacalar modelini alan koleksiyonere yöneltirken, “Hayatın değerini pandemide daha fazla anladık” cevabıyla karşılaşmış.

"Ölmeden Ferrari’ye binmeliyim"

Süper lüks ve klasik araçları kişiye özel olarak temin eden Albayrac’ın kurucusu Ferhat Albayrak, pandemi döneminde talebin arttığının altını çizerek, “Salgın sonrası ‘Dünyaya bir kere geleceğiz, keyfini sürelim’ diyenler çoğaldı. Özellikle COVID-19’a yakalananlar ‘Ölüp gideceğiz, ne zaman bir daha Ferrari’ye binerim’ düşüncesiyle süper lüks satın almak istiyor. Son 1 yılda bu yüzden süper lüks pazarı hareketlendi. 5 müşteriden birinin böyle düşündüğünü görüyorum” dedi. Yüksek ÖTV nedeniyle ikinci el süper lükslerin de rağbet gördüğünü belirten Albayrak, şunları kaydetti: “Bu dönemde yurt dışı için La Ferrari isteyen bir müşterim var. 550 bin euroluk klasik Ferrrari sattım. Yine yurt dışı için 7 haneli fiyata sahip bir klasikle ilgili görüşmeler sürüyor. Türkler, otomobilin sanat eseri gibi yatırım aracı olduğuna da ikna oldu. Elektrikli dönüşüm ile birlikte birçok konvansiyonel motorlu ikonik otomobil daha fazla değer kazanacak.” Albayrak, Türkiye’de 10 bin süper lüks otomobil müşterisinin olduğunu sözlerine ekledi.

Asırlık rekorları kırdılar

Mercedes-Benz ilk çeyrekte lükste liderliğini sürdürdü. Satışları yüzde 22.3 büyüyerek 590 bin 999 adet olarak gerçekleşti. Elektrikli ve plug-in hibrit modelleri ilgi gördü. BMW’nin satışları yüzde 36.5 artarak 560 bin 543 adede ulaştı ve rekor kırdı. X, 5 ve 3 Serisi lokomotif modelleri olurken, elektrik motorlu satışları ikiye katlandı. Audi, Çin ve ABD pazarlarının öncülüğünde satışlarını yüzde 31 artırdı. 462 bin 828 adet aracın teslimatını gerçekleştirdi. e-tron ailesi yüzde 25 büyüdü, 15 bin elektrikli satıldı. Porsche 28.7 milyar euroluk satış geliriyle rekora imza attı. Satışları yüzde 36 artarak 72 bin adede çıkarken, en çok talep 22 bin adetle Macan’a geldi. Taycan’dan 9 bin 72 adet sattı. Rolls-Royce’un satışları ilk çeyrekte yüzde 61.8 artışla 1.380 adede ulaştı. Şirket, 116 yıllık tarihinin en iyi dönemini geçiriyor. Bentley 102 yıllık rekorunu kırdı, satışları yüzde 40 arttı. 10 Bentley’den 4’ü Bentayga oldu. Çin’de yüzde 187’lik büyüme yakaladı. Ferrrari süper lüksler içinde en sakin markaydı. Satışları ilk 3 ayda yüzde 1.2 artış gösterdi ancak net kârı yüzde 24.1 artarak 206 milyon euroyu buldu. Lamborghini yüzde 25 büyüdü, 2 bin 22 adetle en yüksek satışını elde etti. 1.382 adedi Urus olurken, Çin en büyük pazarıydı. Aston Martin ilk SUV modeli DBX ile yüzde 100 büyüme yakaladı, 1.353 araç sattı. Satışların yüzde 55’i DBX’ti.

Süper lüksler pazardan hızlı büyüdü

Türkiye’de süper lüks otomobil satışları yılın ilk 4 ayında pazardan hızlı büyüdü. Milyonlarca liralık fiyat etiketine sahip araçların satışı yüzde 80.9 artışla 717 adetten 1.296 adede yükseldi. E segmentinde satışlar yüzde 79.7 artarak 5 bin 641 adede çıktı. D sınıfında da pazar yüzde 33.9 büyüyerek 22 bin 302 adet oldu. Mercedes-Benz 5 bin 877 adetlik satışla liderliğe otururken, BMW 4 bin 721 adet, Audi 4 bin 525 adet ve Volvo 2 bin 100 adet araç sattı.