19 Nisan 2024, Cuma
23.07.2021 04:30

Çocuklarınıza Covid aşısı yaptırmaktan çekinmeyin

Umarım güzel bir tatil geçiriyorsunuz. Pandemiyi unutmadınız ama itiraf edin biraz rahatladınız. Ancak Covid 19 gerçeği hala tam önümüzde duruyor. Bugüne kadar maske-mesafe ve hijyen kuralına uyduk. Ama şu an en önemli silahımız aşı. Aşılama risk gruplarından başlayarak ülkemizde 16; Amerika, Kanada ve bazı Avrupa ülkelerinde 12 yaş üzerine kadar geldi. Fakat şu sıralar özellikle genç yetişkinler ve aileleri aşı konusunda tereddütlü. Pandemi boyunca gençlerin hastalığa yakalanma ihtimalinin düşük olduğu, hastalansalar bile hafif geçirecekleri söylendi. Halbuki bugün gençler, hastalığın en büyük yayıcıları. Milyonlarca genç aşılandı. Daha da aşılanacak ama aşıyı reddeden de bir grup var. Bu bir sorun, çünkü:

  • Toplumun yüzde 70 ila 85’i aşılanmazsa toplumsal bağışıklanma olmayacak.
  • Daha fazla gencin Uzun Covid’ten muzdarip olduğunu görüyoruz. Sağlıklı sporcular bile uzun süreli beyin sisi, göğüs ağrıları ve nefes darlığı ile karşılaşıyorlar.
  • Genç yetişkinler aşılanmayarak, aşıları arkadaşları, aileleri ve diğer herkes için daha az etkili hale getirebilirler.
  • Güçlü ve sağlıklı bağışıklık sistemleri geri tepebilir. Pek çok sağlıklı genç kişide sitokin fırtınası (bağışıklık sisteminin dosttan düşmana döndüğü an) görülüyor.
  • Journal of Adolescent Health’e göre, 18 ila 25 yaş arasındakilerin üçte biri şiddetli Covid riski altında. Bunu destekleyen koşullar astım, diyabet, obez ya da kilolu olmak ve sigara içmek. Yine aynı dergide yayınlanan bir araştırmada 13-24 yaş aralığında, e-sigara kullanan gençlerde Covid 19 ihtimali 5 kat fazla.
  • 16 yaş altı çocuklar ülkemizde henüz aşılanmaya başlanmadı.O yüzden uzmanlar çocuğu olan ya da çocuklarla iletişime giren herkese aşı olun diyor. Çocuklarda Covid 19 sonrası görülen MIS-C vakaları arttı. MIS-C, virüs vücudunuzu, kendi kan damarlarınıza karşı bir bağışıklık tepkisi vermeye teşvik ettiğinde oluşan bir durum ve damarlarda iltihaplanmayla sonuçlanır. Bu çocukların genellikle başlangıçta hiç semptomları olmaz ya da çok hafif olur. Hastalık geçti sanıldıktan neredeyse 1 ay sonra çocuk çok ağır bir tabloyla hastaneye getirilir. Doktorlar bu tabloyu ‘Başınıza gelene kadar, başınıza geleceğine inanamazsınız’ diye tanımlıyor.     
Şimdi çocuklarını aşılatmaya tereddütle yaklaşan ailelerin endişelerini giderelim. En çok sorulan sorular ve cevapları şöyle: Covid aşısı kalp sorunlarına neden olur mu? Amerika’da aşı sonrası myokardit ve perikardit çok çok nadiren bildirilmiştir. Çok hafif geçip kısa sürede düzelmiştir. Covid 19 aşısı çocuklarda hangi yan etkilere sebep olur? Aşıların yan etkisi yetişkinlerdeki gibidir. Enjeksiyon bölgesinde ağrı, yorgunluk, baş ağrısı, kas-eklem ağrısı hatta ateş olabilir. Bütün bu belirtiler 48 saat içinde geçer. Okula geri dönmek bütün okullarda ve üniversitelerde Covid’e yakalanma ve bulaştırma riskini artırır mı? Maske takmak, fiziksel mesafeyi korumak ve en önemlisi sırası gelen yaş gruplarının aşılanmasıyla okula dönmek çok büyük bir risk teşkil etmez. Çocuğuma neden Covid aşısı yaptırmalıyım? Çocuklarda ve genç yetişkinlerde Covid daha hafif geçmesine rağmen, bazıları çok hasta olabilir, Uzun Covid yaşayabilir ve hatta ölümle sonuçlanan vakalar görülebilir. Genç erişkinler ve çocuklarda herhangi bir semptom olmasa da bulaştırıcı olabilirler. Aşılama kendilerine olduğu kadar aile üyeleri ve arkadaşlarına da koruma sağlar. mRNA aşıları çocuğumun genetik yapısını değiştirir mi? Hayır, mRNA DNA’mızla hiç bir etkileşimde bulunmaz. DNA genetik materyalimizdir ve hücre çekirdeğinde yer alır. Aşılardaki mRNA asla çekirdeğe girmez. Biliyorum ebeveyn olmak kolay değil ve çok büyük sorumluluk gerektiriyor. Aldığınız her kararda çok ince düşünmek zorundasınız. Fakat bunu yaparken bilimsel verilere itibar edin.Etrafımızda kilo alıp pre-diyabetik hale gelen ya da uyku sorunları olan çocuklar çoğaldı. Böyle bakınca, aşı olmak sosyalleşebilmelerine, eğlenmelerine, okula gitmelerine ve sadece çocuk ve genç olabilmelerine izin vermenin en büyük anahtarı.