18 Nisan 2024, Perşembe
23.07.2021 04:30

Couture güzelliğinin ilham veren dönüşü

Couture podyumlara görkemli bir dönüş yaptı. Bu hafta sonbahar şovlarından saç, makyaj ve tırnaklar için yaratıcı fikirler verip hayaller kurduran favorilerimi seçtim

Şeker gibi bakışlar, Armani Privé Couture: Giorgio Armani’nin bu kez makyajda koyu renklerden uzaklaşarak, optimist ve eğlenceli bir ruh yakalamak istediğini söyleyen makyaj artisti Linda Cantello, modellerin gözlerinde pastel mavi, yeşil ve pembeden oluşan mutlu bir renk eşleşmesi yarattı. Mavi tonunun spesifik ilhamı, Armani’nin isteği üzerine, İtalya’da kahve yanında servis edilen şeker şaselerinden alındı. Uzun yıllardır Armani Beauty’nin kreatif direktörü olmasına rağmen bu isteğe şaşırdığını söyleyen Cantello, İtalyan asistanının yardımı ile nokta atışı renk tonunu yakaladığını itiraf ediyor. Göz makyajının son adımında ise bolca maskara kullanıldı. Neredeyse transparan likit pembe allık da görünüme neşeli ve sağlıklı bir hava katan son dokunuş.

Upuzun bir siyah kurdele

Sofistike punk örgüler, Chanel: Belle Époque sanatçıları günümüze ışınlansa nasıl gözükürlerdi? Palais Galliera’da gerçekleşen defilede, saç tasarımcısı Damien Boissinot, bu soruya oldukça “Chanel” bir cevap verdi. Mohikanvari, asi bir tavırla alnın önüne doğru düşürülen örgüler, arkada modaevinin simgelerinden siyah kurdele ile taçlandırıldı. Önümüzdeki sonbaharın saç trendlerine yön verebilecek orijinallikte, aynı anda hem yumuşak, hem güçlü, hem de cesur tavırlı bu örgüler için anahtar kelimeler maksimalist, doğal dokulu ve sofistike. Yeni sezonu beklemeden bu modeli gündelik hayatta denemenin en pratik yolu, upuzun siyah bir kurdeleyi basit bir örgünün ucuna iliştirmek. Kıyafetle takım eyeliner, Valentino: Sosyal medyada beğeni yağmuruna tutulan, editörleri kendine aşık eden (ünlü editör Hamish Bowles, Venedik’te izlediği defile sonunda ağladığını itiraf ediyor), kreatif direktör Pierpaolo Piccioli’nin zirvesi olduğu söylenen şov, sadece tasarım değil, güzellik adına da güçlü bir duruş sergiledi. Uzun yıllardır her Valentino defile makyajından sorumlu olan efsane isim Pat McGrath, bu kez oldukça basit ama farklılık yaratacak bir makyaj fikrini bizlere servis etti: Kıyafetlerimizle birebir aynı renkte göz makyajı. McGrath, göz alıcı tonlardaki mor, sarı, pembe, kırmızı, yeşil, turkuaz tasarımların eşlikçisi, kuyruklu eyeliner’ları hazırlarken çizgiyi önce bir kalemle çekti. Ardından bir fırça yardımıyla aynı renkte bir pigment ile üzerinden geçti. Defilede olduğu kadar canlı renkleri denemeye henüz cesaretiniz yok mu? Beyaz giyinip aynı renkte keskin bir eyeliner çekmek de bu fikre etkili bir giriş.  Üç boyutlu fikirler, Iris van Herpen: Saç aksesuarları, birkaç sezondur hem defilelerde, hem sokakta popülerliğini koruyor. Sırada yüz aksesuarları mı var? Kendisi de skydiving yapan Iris van Herpen, şampiyon Fransız skydiver Domitille Kiger’dan iş birliği yaparak yarattığı Earthrise koleksiyonu ile dünyaya ve hayata farklı bakış açılarını sorguluyor. Onun yerine, daha önce Tilda Swinton’a da yüz aksesuarları tasarlayan sanatçı James Merry’nin gümüş ve bakırdan fütüristik takıları, konvansiyonel makyaj yerine modellerin burnuna yerleştirildi. Eichi Matsunaga’nın eseri olan üç boyutlu, camdan yapılma, dev su damlacıklarını andıran tırnaklar ise, nail art trendlerine yeni bir bakış açısı katacağa benziyor. 

Tarihine göz kırpıyor

Yeni klasikler, Balenciaga: Siyah eyeliner, farklı kalınlıklar, dokular ve şekillerle sayısız duygu ve tavrı ortaya koyabilecek, yaratıcılığa çok açık bir makyaj aracı. Balenciaga’nın kendi tarihine göz kırpan couture çıkartması için, makyaj artisti Inge Grognard, 1950 ve 60’ların şovlarının eyeliner’larına çağdaş bir yorum kazandırdı. Allık, maskara ve ruj kullanılmayan görünüm için, Grognard, jel ve ıslak yapılı iki eyeliner ile kadın ve erkek modellerin göz kapaklarında dövme etkisine sahip siyah lekeler çizdi. Göz pınarlarından başlayıp şakaklara doğru devam eden modern çizgiler, bu sonbaharda denenecekler listemin başında.

Yenilikler ve dikkatimi çekenler

İçinde kozmetik ürünleri olan minibar. Montauk, New York’taki The Surf Lodge, otel misafirlerine hediye olarak ihtiyaç duyabilecekleri neredeyse her ürünün bulunduğu özel bir güzellik & wellness kürasyonu hazırladı. Güneş koruyucu, dudak nemlendirici, banyo tuzları, yüz spreyi, vücut yağı gibi ürünlerin bulunduğu set, umarım globalde yeni bir trend başlatır.  Lancaster’in After Sun Serum’u. Bir süredir gün sonunda yüzümü güneş koruyucusundan arındırıp uyguladığım bakım serumu, hem cildimi nemlendirip rahatlatıyor, hem de hafif ışıltılı dokusuyla sağlıklı bir görünüm kazandıran bir makyaj bazı işlevi görüyor.