28 Mart 2024, Perşembe
21.05.2021 06:00

Dijitale uyum sağla, mutfakta başarılı ol!

Türkiye’de evlere ‘online paket servis’ sektörünün büyüklüğü 3 milyar dolara çıktı. Bu alandaki yeni oyuncu Fuudy, üst gelir grubunu hedefleyerek rakiplerinin 4-5 katı sepet büyüklüğüne ulaştı

İyi bir restoran açmak çok kişinin hayalidir. Eskiden ‘nitelikli bir mekan’ sahibi olmanın ilk şartı ‘lokasyon’ denilirdi. Eskiden dediğim de çok geçmiş yıllar değil; topu topu 5-6 yıl öncesi filan. Yani ‘dijital devrim’ hayatımıza yerleşmeden önce bir restoran için olmazsa olmaz şatlardan biri ‘iyi bir yerde’ bulunmasıydı. Hatta lokantacılık sektörünün duayenleri ‘bu işin aslı masa satmaktır’ diyerek mekanın yeri ve ortamına verdikleri önemi vurgulardı. Ayrıca, ‘manzaran ve dekorasyonun iyi olacak ki müşteri, geldiğinde güzel yemeklerin tadına varsın’ deniyordu. Tabii ki bugün bu formülün yüzde 100 garantisi yok. Bu yolla iyi para batırıp hayallerine veda eden de çok. Çünkü artık dijital çağda yeme içme sektöründe iş bambaşka bir yere geldi. Şimdi gurme sektöründeki asıl büyüme online taraf ve yemeği eve yollama formülleri üzerinden ilerliyor. Müşteri ‘gelsin yemeklerin tadına varsın’ kavramı özellikle pandemi döneminde iyice geride kaldı. Hızla gelişen ‘Food-Tech’ kavramıyla müşteri evinden de iyi yemek talep eder hale geldi. Bu alanda da önce Yemeksepeti sonrasında Getir Yemek gibi markalar dijital iş modelleriyle öne çıktı. Son birkaç yılda ‘Yemeksepetine özel’ açılan işletmelerin sayısı hızla artıyor. Lokasyonun aşırı önemli olmadığı ama motorla dağıtıma uygun, kirası düşük yerler öne çıktı. İç dekoruna devasa paraların harcanmadığı, bırakın manzarayı müşteri için oturacak masası bulunmayan ve garson ordusu çalıştırmak zorunda olmayan mekanlar türedi. Bu model tamamen ‘Food-Tech’ denilen bu dijital devrimle hızlandı. Kabaca, senin-benim lokantamın malını, şuna-buna buna dağıtan teknoloji firmaları ‘iş pratikliği’ ile bu alanda belirleyici olmaya başladı. 

Eve siparişte sepet rekoru: 5 bin lira

Bu alanın en yenisi olan ve üst gelir grubu tüketiciye hitap eden Fuudy’nin kurucuları ile bir Zoom buluşması yaptık. Cem Mirap (Lucca ve Cantinery’nin sahibi) ile İlker Baydar (Hepsiburada ve Markafoni’nin eski üst yöneticisi) ortaklığında kurulan Fuudy, pandemi döneminde hayatımıza giren bir uygulama. İki ortak iş deneyimi olarak birbirlerini ‘tencere-kapak’ gibi tamamladıklarını görerek bu işe girmişler. Nitelikli yemek arayan sofistike müşteriye hitap etme hedefindeki Fuudy ‘Yalnızca iyi yemek getirir, gastronomiye meraklıdır’ sloganı ile yola çıkmış.  İşte kısa sürede hızla büyüyen Fuudy’nin öyküsünden ilginç satırbaşları:  • 2020’nin sonlarında ilk olarak 14 restoranla başladılar. Bugün 350 restorana ulaştılar. 2021 sonunda ise 450 işyeri ve 550 noktada olmayı hedefliyorlar. • Türkiye’de eve servis sektörünün büyüklüğü pandemi döneminde 3 milyar dolar bir büyüklüğe ulaşmış. 110 bin aktif kullanıcıya ulaşan Fuudy, İstanbul’un dışında, Ankara, İzmir ve Bodrum’da da açılış yapmaya hazırlanıyor. Yıl sonuna kadar 1 milyon üye ve 100 milyon TL ciro hedefi var. Fuudy, lüks restoranlar için geliştirilmiş bir uygulama olduğu için sepet büyüklükleri de yüksek. Sipariş başı rakiplerinin 4-5 katı büyüklükte ödemeler alıyor. Tek pakette yapılan en büyük ödeme ise 5 bin TL olarak kayda geçmiş.

Bodrum’da teknelere paket servisi başlıyor

• Sadece lüks markalar değil hijyen ve kalitesiyle kendini kanıtlamış Kanaat Lokantası ve Meşhur Kireçburnu Fırını gibi mekanlar da sisteme dahil edilmiş. Fuudy, diğer platformların tersine siparişlerin yüzde 90’ını kendisi teslim ediyor. • Ciro bazında mekanların Fuudy üzerinden sağladıkları gelir şimdilik yüzde 3-5 civarında. Bu oran hafta sonları yüzde 10’a kadar çıkıyor. Bazı markalar paket servis cirosunu toplam gelirinin yüzde 40’ına kadar çıkarmayı hedefliyor. • Bu yaz Bodrum’da teknelere de paket servisi başlıyor. Bulundukları koydan konum atan teknelere, zodyak botlarla servis yapılacak. • Fuudy app. çatısı altındaki markalardan bazıları şunlar: Sunset, Morini, Zuma, Vakko Bistrot, 29, Delicatessen, Alancha, Lokanta Kru, Da Mario, Mangerie, Antica Locanda, Azur, Divan, Apartıman, Aleta, Bi Nevi Deli, Petra, Sanayi313, Alaf, Yumbai, Masa…