28 Mart 2024, Perşembe
19.03.2021 06:00

Haftanın dizisi Red Light District’ten geliyor

Game of Thrones’un Melisandre’si bir fuhuş çetesinin acımasız elemanı olarak karşımızda
Geçen yıl, çiçeği burnunda dizi festivali Canneseries’de ilk iki bölümünü izlediğim en ilginç dizilerden biri bu hafta bizde de yayına giriyor: Red Light. Amsterdam’dan üç alakasız kadının sonunda bir biçimde kesişecek olan üç ayrı hikayesi anlatılıyor. Kadınların ilki, fahişelere (ve genç öğrencilerine) düşkün akademisyenle evli, çok varlıklı bir babanın kızı, ünlü bir opera sanatçısı. İkincisi, sorunlu bir evliliği, küçük çocukları ve alkol sorunu olan genç bir kadın polis. Üçüncüsü de Amsterdam’ın en namlı genelevlerinden birini işleten kocasının en kıymetli sermayesi olarak da çalışan ve Doğu Avrupa ülkelerinden getirilen kimsesiz kızları fuhuş ağına sokmakta kocasına yardım eden bir kadın. Kendisini Game of Thrones’un Melisandre’si, kızıl cadısı, Carisse Van Houten canlandırıyor. Amsterdam’daki ‘Red Light district’i bilmeyen yoktur zaten herhalde. Ve ilginç bir ayrıntı, bu kadınların ikisi (belki ilerleyen bölümlerde üçüncüsü de) beklenmedik bir şekilde ve ilk kez hamile. Merakla bekliyordum devamını, bugün ilk iş izleyeceğim ben, size de öneririm. Yaklaşık 45 dakikalık 10 bölüm. (TV+)

Sky Rojo yani Kızıl Gök

Yine bugün başlayan Sky Rojo da Netflix İspanya’nın 2021’de iddialı olduğu yapımlardan biri. Hazırlayanlar, La Casa de Papel’in yaratıcıları Alex Pina ve Esther Martinez Lobato. Bu kez farklı bir format denemişler; 25 dakikalık sekiz bölümden oluşan dizi daha gösterime girmeden ikinci sezon onayını da aldı. Başrolde İspanya, Arjantin ve Küba’dan genç yıldızlar var. Alex Pina, bu uluslararası kadroyu dünyanın İspanyolca konuşan 400 milyonluk nüfusunun temsiliyetine önem verdiği için oluşturduğunu söylüyor. Dizi, profesyonel dansçıyken fuhuş ağına hapsolan üç kızın hem peşindekilerden hem de geçmişlerinden kaçma hikayesi diye özetlenebilir kısaca.
Sky Rojo’da üç kız profesyonel dansçıyken fuhuş ağına yakalanıyor
Sky Rojo’da üç kız profesyonel dansçıyken fuhuş ağına yakalanıyor

Film yapan kadınlar

Mark Cousins 2011 tarihli The Story of Film: An Odyssey belgeseliyle tanınan yönetmen ve film eleştirmeni. 2018’de, beş ayrı bölümden oluşan, yaklaşık 15 saatlik bir belgesele daha imza attı: Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema. Dünya prömiyerini Venedik Film Festivali’nde yapan ve 2020 Avrupa Film Ödülleri’nde Yenilikçi Anlatım Ödülü alan belgesel, 200’e yakın kadın yönetmenden binlerce sahneyi bir araya getiriyor ve film çekmenin 40 altın kuralını Tilda Swinton, Jane Fonda, Thandie Newton, Debra Winger gibi isimler rehberliğinde anlatıyor. Dünyanın dört bir yanından kadın yönetmenin ders verdiği bir sinema okuluna dönüşen film; sinema tarihinin ilk kurmaca filmini çekmiş Alice Guy-Blaché’tan ilk animasyon filmin yaratıcısı Lotte Reiniger’e, Yeni Dalga’nın öncülerinden Agnès Varda’dan 82 yıllık Oscar tarihinde En İyi Yönetmen Ödülü’nü alan ilk kadın olan Kathryn Bigelow’a, yüzlerce kadın sinemacının görmezden gelinmiş veya yok sayılmış devrimci yapıtlarını keşfetmek için de etkileyici bir arşiv sunuyor. Deniz Gamze Ergüven’in de Mustang’le yer aldığı bu belgesel, yayınlandığı her ülkede sinemayla ilgilenenleri çok heyecanlandırdı, kanallar, platformlar belgeselle ilgili özel film gösterimleri düzenledi. Bizde de geçen yıl sessiz sedasız BluTv’de yayına giren belgesel keşfedilmeyi beklerken, Kundura Sinema’nın çevrimiçi film platformu Kundurama, geçen hafta belgeseli ücretsiz gösterime sunduğunu açıkladı (12 Nisan’a kadar). Yani kısaca, gerçekten izlemeye değer kıymetli ve eğlenceli bir belgesel hem BluTv’de hem Kundurama’da ilgi bekliyor.