20 Nisan 2024, Cumartesi
16.04.2021 06:00

Evden çıkmadan bitkisel aktiviteler

Havalar hala bir sıcak bir soğuk, ortamlar lebaleb korona. Fanila kültüründen gelen bizlere grip kaçınılmaz. O halde bir süre daha yerimizden kalkmadan ortak noktası bitki olan ne yapabiliriz?

Çevrimiçi bitki eğitimi

Ben Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nin yıllardır senede iki defa düzenlediği eğtimlere katılan, uygulamalı bahçıvanlık eğitim sertifikası olanlardanım. Arboretum gezisi, ilginç bitki hikayeleri, ekosistem konusunda programlar ağacı erken yaşta eğmek için ideal (http://www.ngbb.org.tr). Şu aralar bizzat gidilemese de çevrimiçi programlara devam eden Kadıköy’deki “yaratıcı platform” Nadasistanbul’un “Planttalks” başlığı ile  bitki konusunda işbirliği yaptığı ve çok sevdiğim  Ahu Kopan / Greensquaremeter her ay olduğu gibi  bu ay da toprak karışımları ve bitki besini, solucan gübresi konusunda Zoom üzerinden iki program gerçekleştirecek. Kaçırmayın. 
İdymart’ın sepeti
İdymart’ın sepeti

Bitki ressamlığı 

İngilizce basılan  kitapları, dünyanın onlarca botanik bahçesinden aldığı davetlerle bitki kataloglarına katkıları derken Işık Güner gururla sahiplendiklerimizden biri oldu. Harika kitap, harika anlatım. Dünyanın bazı yerlerine turlar düzenleyerek meralarda resim atölyeleri ve Royal Botanic Garden Edinburgh bünyesinde haftada 18 saat çalışmayı gerektiren ciddi ve sertifika alabileceğiniz çevrimiçi eğitimler vermeye devam ediyor (www.isikguner.com).    Bitki çizelim ama hobi seviyesinde diyorsanız www.domestika.org tam da size göre. Güney Amerika merkezli bu platformda anadil İspanyolca ama hepsi İngilizce altyazılı hatta bazıları direkt İngilizce olan harika eğitimler var. 

Tohumdan bitki  

Banka müdürlüğünden 1996 yılında emekli olup kendini yerli tohuma adayan Engin Yüksel’in kurduğu, güvenilir ve envai çeşit tohum alabileceğiniz www.yerlitohum.com’dan tohum sipariş ederek, balkonunuza uygun oturak domates, biber, salatalık gibi tohumları fide haline getirmeye başlayabilirsiniz. 

Saksı hazırlığı

Evinizdeki saksısı değişecek bitkiler için yeni saksılar seçebilir veya sipariş edebilirsiniz.
  • Emilges: Emilge’nin manası dişi fatih demek. Kendi de öyle hakikaten, elinden hiçbir torna yamuk kaçmaz. Labofem’e seramik yaparken “Ya Emilge eğip bük şunu, azıcık yamult” derdim, yapamam diye kusursuz formları ile geri gelirdi! Mükemmeliyetçi insan.
  • İdymart - Arzu Dıramalı İlgün yaşadığı bölgenin kızıl çamlarından sepetler, tepsi ve duvara asılası değişik formlar üreten marifetli ellerin sahibi! 
  • Wohha - Aslı Şarman Toğulga’nın iki kulak, iki göz bir burun ile yarattığı seramiklerinin ifadeleri tanıdığım bazı insanlarınkinden daha sahici! Arnavutköy’de kafe-dükkanı da var. En cool seramik mekanı! 
  • Saksıpark - Büyük boy saksı arayanlar rahat bir nefes alsın. Ümraniye tarafında ve yerli prekast beton üretim olduğu için fiyatlar görece daha makul. 
  • Çanak çömlek: Büyük şehirde yol kenarı diye bir şey kalmadı ama İstanbul’da en son Anadolu Hisarı, Kavacık, Rumelifeneri’nde yol kenarlarında Menemen’den çanak  çömlek getiren yerler vardı. İnternet satışları olmayabilir ama güneye doğru yollara düştüğünüzde gözünüz yol kenarında olsun!