28 Mart 2024, Perşembe
28.05.2021 06:00

Eve yeni bir bebek geliyorsa ne yapmalı?

Ev düzenindeki yeniliklere köpeklerimizi önceden hazırlamalıyız. İşe doğuma birkaç ay kala başlarsanız, çok geç kalmış olabilirsiniz

Hayatın her yöne gidebileceği düşünülerek sahiplenilmiş olan dört ayaklılar, ailenin bir ferdi olarak kabul gördüklerinden ailenin bir bebeği olacağı zaman da evdeki konforlarında genelde bir eksiklik yaşamıyorlar. Ancak ev düzenindeki yeniliğe köpeklerimizi önceden hazırlamalıyız. Bu hem köpeğimizin yaşayacağı stresi en aza indirmek ve kendini iyi hissettirmek, hem de sürecin herkes için daha sorunsuz ve güvenli devam etmesi açısından önemlidir. Bebeğimizin ailemize dahil olacağını öğrendikten sonra bunu planlamalı ve yeni düzeni köpeğimize tanıtmak konusunda özel bir zaman ayırmalıyız. Doğuma 1-2 ay kala bir şeyler yapmak gerektiği fikri için geç kalınmış olabilir. Çünkü uygulamaya geçilmesi zaman alırken, karnı burnundaki annenin son zamanlarında bu organizasyona harcayacak çok da enerjisi olmayabilir. Ayrıca evdeki dört ayaklının da buna ne kadar hazır olduğunu ve ne kadar sürede adapte olabileceğini bilmiyoruz. O nedenle erken dönemde yapılacak olan adaptasyon çalışması, tüm ev halkına iyi gelecektir. 

Aynı hisleri paylaşmayabilir

Yeni doğacak bebek fikri herkesi heyecanlandırsa da sürece doğru hazırlanmamış köpeğiniz için bu fikir çok heyecan verici olmayabilir. Sizi paylaşmak zorunda kalacak, kendi rutinleri değişecek, belki kendine ait olduğu öğretilmiş alanlara girişi engellenecek ve doğru ilişkilendirmeler yapılmazsa da tüm bunların sebebi evdeki tek farklılık yeni doğan olacak. Sürecin bir anda böyle gelişmesi köpeğinizin size göstereceği tepkisel davranışlara sebep olabilir. Tuvalet düzeni çok iyi oturmuş bir köpeğin tuvaletini eve yapmaya başlaması, çoktan bitmiş olan kemirme davranışının yeniden gelişmesi, havlama problemiyle karşılaşılması ya da strese bağlı olarak kendini, patilerini yara yapana kadar yalaması örnek gösterilebilir.

Kademeli geçiş önemli

Öncelikle bebeğiniz geldikten sonra köpeğinizin hayatının nasıl değişeceğini düşünün. Eğer ev içi alanları düzenlemeniz ve köpeğinizin bazı alanlara erişimini kısıtlama gibi bir düşünceniz varsa; buna bebek haberini aldıktan sonra kademeli bir geçiş ile alıştırabilirsiniz. Böylelikle bebeğin gelişi onu ait olduğu yerden etmemiş olacaktır. Günlük ev içi rutini ve yürüyüş programında saat, süre ve gezdirecek kişi ile ilgili değişiklikler olacaksa bunun da kademeli bir geçiş ile yapılması o farklılığı köpeğinize hissettirmeden adapte olmasını sağlayacaktır. Köpeğiniz size bağımlıysa bu konuyu muhakkak çok çok öncesinde çözüme ulaştırmanız gerekiyor. Yaşına ve bağımlılık düzeyine bağlı olarak belki bebek fikri gündeme geldiğinde bu konuda çalışmalara başlamanız çok daha doğru olacaktır. Sizden ayrı kaldığında yaşayacağı stres, farklı davranış bozukluklarına da sebep olabilir. Aynı zamanda size her ulaşamadığında ağlaması ve havlaması da bebeğin düzenini etkileyecektir.

Komut alması işi kolaylaştırır

Kucağınıza bir şey aldığınızda ona ulaşmaya çalışan, sizi sürekli üstünüze atlayarak karşılayan, yanınıza biri yaklaştığında hırlayan bir köpeğiniz varsa; bu davranışların da çok çok öncesinde kontrol altına alınmış olması gerekir. Aksi halde kucağınızda bebeğiniz varken aynı ortamda köpeğinizle vakit geçirmeniz zorlaşır. Tüm bu kontrollü davranışların sağlanabilmesi; köpeğinizin gel, otur, yat, bekle, geç yerine, içeri, dışarı, in, çık, hayır gibi yönlendirmeleri uygulayabiliyor olması, adaptasyon sürecini ve bebekle birlikte yaşamı kolaylaştırır. Eğer bu yönde eksikleriniz olduğunu düşünüyorsanız, muhakkak destek almanızda fayda var. Sağlıkla bir arada olabileceğimiz bol patili günlere…