19 Nisan 2024, Cuma
16.07.2021 04:30

Gidip de dönemezse sevinen çok olacak!

Jeff Bezos’a 20 Temmuz’da gerçekleştireceği uzay yolculuğu öncesi tepki var. İnsanlık için büyük bir adım atacak olsa da en zengin insanın servetini daha da büyütme peşinde olduğu çok belli

Eskiden uzaya çıkabilmek için ABD ve eski SSCB gibi ülkelerin devlet bütçeleri yarışırdı. Şimdilerde ise bu yarış ABD’li dolar milyarderleri arasında geçiyor. Artık uzay yolculukları için uzun eğitimler alıp ‘seçilmiş insan’ olmak da gerekmiyor. Yakın gelecekte uzaya çıkmak için dolar bazında iyi bir servet sahibi olmak yeterli olacak gibi. İş insanları arasındaki uzay rekabetinde geçen haftaya kadar başı Elon Musk ile Jeff Bezos çekiyordu. Hatta Musk’ın SpaceX adlı şirketi Starlink uyduları ile uzayı bayağı bir fethetti. Geçen hafta bu yarışta bir sürpriz gelişme yaşandı. Virgin Galactic’in sahibi çılgın iş insanı Richard Bronson, pat diye beraberindeki 5 kişi ile Unity-2 adlı aracına binip uzaya çıktı. ‘Uzaya çıktı’ derken; yerden 100 kilometre kadar yükseğe ulaşıp ‘90 dakikalık hızlı tur’ ile fırlatıldığı üsse döndü. Virgin Galactic’in açıklamasında, ‘uzayın başladığı noktaya ulaşıldı’ duyurusu yapıldı. Aslında bu apar topar yolculuğun nedeni milyarderler kulübündeki iş insanları arasında yaşanan tatlı rekabet. Çünkü Jeff Bezos, Ay’a ilk ayak basılmasının yıl dönümü olan 20 Temmuz günü uzaya çıkmayı planladığını aylar önceden açıklamıştı. Üstelik özel astronot kıyafetleri bile giymeden bu yolculuğu bir turistik gezi havasında gerçekleştireceğini duyurmuştu. İşte bu kritik deneme arefesinde Bronson ‘önce ben yaptım’ demek için 11 Temmuz günü yani Bezos’tan tam 9 gün önce bu uzay yolculuğunu gerçekleştirdi. Bezos ise, bir iptal olmazsa önümüzdeki salı günü uzaya çıkıyor.

200 bin dolardan 710 kişi sıraya girdi

Bezos ile Musk ile uzay için yarışırken Bronson resmen bu ikiliden ‘rol çalmayı’ başardı. Hatta Bronson, James Bond gibi İngiliz olmanın verdiği öz güven ile kendisine ‘Astronot 001’ unvanı verdi. Yani bir anlamda sivil havacılığın uzaya çıkardığı 1 numaralı yolcu olarak adını tarihe yazdı bile. Bronson’ın şirketi 200 bin dolar fiyatla isteyeni uzaya çıkarıp, yerçekimsiz ortamı deneyimleteceği uçuşlara rezervasyon almaya devam ediyor. Şimdiden 200 bin dolar peşinatı yatırıp listeye adını yazdıran 710 kişi var. Jeff Bezos ise bu işin en iyisini kendisinin yapacağı konusunda ısrarlı. Hatta Bronson’ın geçen haftaki yolculuğu için ‘O gittiği yeri uzay mı zannediyor?’ açıklaması yaptı. Bezos’un Blue Origin şirketine ait New Shepard uzay aracı da daha donanımlı. İlk yolculukta Bezos’a kardeşi Mark, bu uçuşa 28 milyon dolar ödeyen ama adı açıklanmayan gizemli bir milyarder ve eski NASA çalışanı Wally Funk eşlik ediyor. Wally Funk, 1962’de NASA’da astronotluk için gerekli bütün şartları erkeklerden daha iyi yerine getirmesine rağmen sırf kadın olduğu için programdan çıkarılmıştı. Bezos, uzay yolculuğu içinde ‘uhde kalan’ 82 yaşındaki Funk’a yıllar sonra ABD toplumunun vefa borcunu da ödemeyi planlıyor.

Gizli ajandalar belli: Daha çok kazanmak!

Atmosferin üstünde, havanın bittiği, basıncın sıfırlandığı ve sıcaklığın eksi 300 derecelere düştüğü boşluğa ‘uzay’ deniyor. Bu uzaklığın da yerden 100 kilometre yüksekten itibaren başladığı biliniyor. Bezos’un 20 Temmuz’da 100 kilometre sınırını geçmesi planlanıyor. Bir anlamda Bronson’ınki gibi ‘biraz kolpa’ bir yolculuk olmayacağı iması yapılıyor. Peki bu işte milyarderlerin bir gizli ajandası var mı? Tamam bunu başarırlarsa uzaya gidip gelmek kolaylaşacak ve ileride daha da ucuzlayacak. Bu kadar mı? Hayır… Biliyoruz ki uzayı fetheden uzay madenciliğinde de öne geçecek. Yakınlardaki asteroid’lerde bulunan platin, altın gibi değerli madenlere ulaşmanın da önü açılacak. İşte tam bu noktada zekasını fazlasıyla paraya çevirebilmiş Bezos, Musk, Bronson gibi adamlara tepki var. Bu zenginlerin uzay yarışının önünü kesmek için ABD’de enteresan bir kampanya başladı. ‘Bezos hazır uzaya gitmişken bir daha geri dönmesin’ kampanyası. Dünyanın en zengin insanı Bezos’tan nefret edenler onun tekrar dünyaya sokulmaması için imza topluyor. Çünkü, Bezos’un iyi bir alışveriş sitesi sahibi kılığındaki zalim bir ‘modern derebeyi’ olduğuna inanların sayısı hızla artıyor.