29 Mart 2024, Cuma
27.08.2021 04:30

Hayat gibi kokan mumlar

Evde geçirilen zamanın artmasıyla mumların popülaritesi yükseldi. Hikayesi olanlar yükselişte, örnekler ise uç noktalara gidiyor. Mesela sadece üç mum yakarak bir Maserati’nin içinde İsveç köftesi yerken yanınızda az önce orgazm olmuş Gwyneth Paltrow’un oturduğunu sanabilirsiniz

Oyuncu ve iyi yaşam platformu Goop’un kurucusu Gywneth Paltrow’un geçtiğimiz yıl Heretic Perfumes ile yaptığı iş birliği gündemi uzun süre meşgul etti. Sınırlı sayıda üretilen “This Smells Like My Vagina” isimli, sardunya, gül ve misk kokulu 75 dolarlık mumun ardından, “This Smells Like My Orgasm” (gül, portakal çiçeği, barut çay, frenk üzümü) ve greyfurt, bergamot, ahududu notalarıyla “evlilik anlaşması kokusunu” somutlaştıran “This Smells Like My Prenup” geldi. Mizah yönleri içeriklerinden daha kuvvetli bu alternatifler, birkaç zamandır sessizce süregelen yaratıcı mum trendini sahneye taşıdı. Kokuların hafızayı ve duyguları tetikleme konusundaki etkisi inkar edilemez. Bu hafta yeni nesil mumlardan en ilginç, ilham verici, işlevsel ve hayal kurmaya teşvik eden favorilerimi seçtim.  Ikea’nın meşhur İsveç köfteleri gibi kokan mumu, şüphesiz son zamanların en ilginçlerinden. Bu ay Amerika’da 10’uncu yılını tamamlayan sadakat programını kutlamak için çekilişle dağıtılan sınırlı sayıdaki HUVUDROLL mumlar, Ikea’da geçen bir alışveriş günü klasiği köfte ile yanında servis edilen dağ kızılcığı reçeli notalarına sahip. İştah açıcı bir başka örnek ise, Fransız parfümevi Overose’un Croissant’ı. Ortamınızı parizyen bir fırına dönüştürmeyi vaat eden vegan içerikli mum, yalnızca taze kruvasan notasından oluşuyor. Parafin yerine yerel üretim soya kullanmayı tercih eden Kobo’nun geniş seçkisinde dalında domates, tütün & talk pudrası ve Yucatán guavası opsiyonları var. İngiliz mum markası Flaming Craps’in ironik kreasyonu ise Goop’un ses getiren mumları ile biraz dalga geçiyor: “Kaliteli deri cüzdan” ve sterlinin metalik notalarını bir araya getiren Smells Like Capitalism’in fiyatı 2021 pound. Satışlardan elde edilen gelirler ise evsizlere yardım eden derneklere bağışlanacak.

Mitolojik ilhamlar

Kokular aracılığıyla spesifik durum ve yerlere yolculuklar yapan karışımlar ise modern mumlarda öne çıkan bir başka trend. Butik parfüm markası Régime des Fleurs’ün ilhamını antik kalıntılardan alan Artefects koleksiyonunda, özel yapım porselen içerisinde dört farklı mum yer alıyor. Nane, shiso yaprağı, vanilya, yasemin, elemi bitkisi ve reçine notaları içeren Naiad’ın kaynağı bir mitolojik hikaye: Hades ile evli Kraliçe Persefoni, kocasının kendisini Minthe ile aldattığını öğrenince, genç su perisi nane tozuna dönüştürülüyor. Mum, Minthe’ye ithaf edilmiş.

Sanki tenis kortu

Otherland markasına ait Match Point, taze kesilmiş çimen, tenis topu ve salatalık notalarıyla sıcak bir yaz günü tenis kortunda geçen saatleri hayal ediyor. Los Angeles doğuşlu Halcyon Hotel’in iyi hissettiren romantik dramedilere (Feel Good Romantic Dramedy) ve Maserati koltuklarına (Maserati Seats) adanmış mumları, bu türün sıkı örnekleri. En sevdiklerim arasında yer alan Pater Mateos, tam dediğini yaparak, nemli bir bahar gününde deniz kenarına ışınlama becerisi taşıyor. Buly 1803 markasından. Atelier Rebul’ün baharat, floral ve odunsu notaları bir araya getiren İstanbul’u ise destinasyon alanında başarılı olmuş yerli örneklerden. Yeni nesil mum dendiğinde akla gelen ilk isimlerden Boy Smells’in geçen haziran tanıttığı 6 farklı koku ve renge sahip Pride koleksiyonu halen satışta. “Daha kapsayıcı bir dünyaya ışık tutuyoruz” mottosuna sahip seriden elde edilen gelirin yüzde 10’u, Amerika’da LGBTQ gençlere psikolojik destek sağlayan The Trevor Project kuruluşuna bağışlandı. İngiliz marka Earl of East’in Scents of Belonging (Aidiyet Kokusu) koleksiyonunda ise üç farklı hikayeden esinlenen üç mum bulunuyor. A Kitchen in Damascus (Şam’da Bir Mutfak), şimdi İngiltere’de yaşayan Imad’ın annesinin mutfağı gibi kokuyor; içerisinde nane, kimyon, domates yaprağı ve tütün notaları var. Gelirin tamamı mültecilere destek veren Choose Love organizasyonuna aktarılıyor. Son zamanlarda dikkatimi en çok çeken ürünler arasında, Türkiye pazarına bu yıl giren saç bakım markası We Are Paradoxx’un çok amaçlı mumu var. Mind Blown, ilk bakışta okaliptüs, lavanta ve bergamot kokulu sıradan bir mum. Ancak 5-10 dakika yaktıktan sonra sıvılaşması ile saç ve vücuda nem sağlayan bir bakım yağına dönüşüyor. Formülünde shea, kakao ve avokado yağları mevcut.