28 Mart 2024, Perşembe
16.07.2021 04:30

Helikopter kaldırmaya 5 yıldır ihtiyaç duymadık

Lexus ilk 6 ayda lüks oto pazarından hızlı büyüdü. Yüksek memnuniyet, markayı öne çıkardı. 5 yıllık dönemde hiçbir Lexus yolda kalmadı, arıza nedeniyle servise gitmedi. Lexus’un ‘Yolda kalırsanız helikopter yollarız’ güvencesine ihtiyaç kalmadı

Türkiye’de premium otomobil satışları, dünyanın en yüksek vergilerine rağmen hız kesmiyor. Yılın ilk yarısında lüks otomobil satışları yüzde 56 artış gösterdi. Tüm lüks markaların satışları 2020’ye oranla artarken, segmentin iki katı büyüyenler çıktı. Toyota Grubu’nun premium markası Lexus da satışlarını yüzde 105 artırarak öne çıkanlardan biriydi. Lexus son olarak sadece 1 adet getirdiği, Türkiye’nin en pahalı üstü açık otomobillerinden LC 500 Convertible ile adından söz ettiriyor. Lexus’un Boğaz’a nazır Dolmabahçe’deki showroom’unda sergilenen ‘karnelyan turuncusu’ renkli LC 500 Convertible büyük ilgi görüyor. Kısa süre önce Ritz Carlton’da açılan ünlü restoran Nobu’ya gelenler, Lexus showroom’una da uğruyormuş.

Hedef 1.500 araç satışı

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış CEO’su Ali Haydar Bozkurt, 5 yıl gibi kısa sürede yoğun rekabetin yaşandığı lüks segmentte marka bilinirliği açısından önemli yol kat ettiklerini belirtiyor. Bozkurt, hedeflerinin önümüzdeki 5 yıllık dönemde 1.000-1.500 adet satan marka haline gelmek olduğunu söylüyor. Lexus’un bu performansında farklı faktörler etkili olmuş. Marka ‘Geri Alım Garantisi’ vererek, müşterilerin aklındaki soru işaretlerini ortadan kaldırmış ve ikinci el değerinin yüksek kalmasını sağlamış. Tüm ürün gamında hibrit motor seçeneğine sahip tek premium marka olması da Lexus’u öne çıkarıyor.

Marka elçisi oldular

Lexus pandemide önemli çıkış yakalamış. Bozkurt, bu dönemde müşterilerini tek tek arayıp sağlık durumlarını takip ettiklerini, ihtiyaçlarını karşıladıklarını kaydediyor. Lexus kullanıcılarının yüksek memnuniyeti ve marka elçisi gibi davranmaları da yükselen marka olmalarını sağlamış. Nisan 2021’de yaptıkları araştırmaya göre, hiçbir Lexus kullanıcısının arıza sebebiyle servise gitme ihtiyacı duymadığı ortaya çıkmış. Bozkurt, “Lexus’u Türkiye pazarına sunarken yolda kalırsanız ve ulaşılamayacak bir yerdeyseniz helikopter dahi yollarız demiştik. 5 yıldır hiç helikopter kaldırmadık, kimse yolda kalmadı” diyor.

3.9 milyon liraya üstü açık Lexus

Lexus’un ilk yumuşak tavanlı modeli olan LC 500 Convertible, ‘dünyanın en güzel üstü açılan otomobili’ hedefiyle tasarlandı. Düşük motor kaputu çizgisi, akıcı tavan çizgisi, kaslı çamurluklar ve arka ışıklandırmada L motiflerine sahip lambalar dikkat çekiyor. LC 500 Convertible’da, 477 beygir güç ve 520 Nm tork üreten 5.0 litre V8 motor yer alıyor. 10 ileri şanzımana sahip araç, 0’dan 100 km/s hıza 5 saniyede ulaşıyor. LC 500 Convertible’ın maksimum sürati 270 km/s ile sınırlandırılmış. LC 500 Convertible’ın soft top tavanı 50 km/s’ye kadar hızda 15 saniyede açılıp kapanabiliyor. Sorunsuzluğa önem veren Lexus, tavanı 18 bin kere test etti. Otomobilin fiyatı 3 milyon 990 bin TL.

Sürüş izlenimi: Mercedes-Benz EQC 400 4MATIC

Mercedes-Benz, elektrikli dönüşüme hızlı ayak uyduran markalardan. Marka 2030’dan itibaren fosil yakıtlı araçlara veda etmeye hazırlanıyor. Bu hafta test ettiğim EQC, Mercedes-Benz’in yeni markası EQ altında tanıtılan ilk elektrikli modeli. EQC, tipik bir Mercedes SUV. Kaslı tasarım, yüksek omuz çizgisine sahip yan camlar ve coupe görünümü veren arkaya doğru eğimli tavan çizgisi, MULTIBEAM LED teknolojili farlar ve 20 inç jantlar öne çıkan özellikler. Izgarayı çevreleyen siyah panel, beyaz zemin üzerine mavi şeritler ve mavi tonlardaki zıt renk vurguları, EQC’nin ayırt edilmesini sağlıyor. EQC 400 4MATIC’te yer alan 80 kWh’lık lityum iyon batarya oldukça tatminkar bir menzil sunuyor. WLTP normlarına göre EQC 470 km yol kat edebiliyor. Hızlı şarjla bataryanın yüzde 80’i yaklaşık 40 dakikada doldurulabiliyor. Yolda 1 kere şarj molası vererek, rahatlıkla İstanbul’dan Bodrum’a tatile gidebilirsiniz. İki elektrikli motor 408 beygir güç ve 760 nm tork sağlıyor. Bu yüksek performansı direksiyonda hissedebiliyorsunuz. EQC’nin 5.1 saniyede 100 km/s hıza ulaştığını ekleyelim. Dört çekerli araç Comfort, Eco, Sport ve Individual sürüş modları ile destekleniyor. Sport modunda kullanmak gerçekten keyifliydi… EQC 400 4MATIC’te; sesli asistan Hey Mercedes, head-up display, kablosuz şarj, park yardımcısı 360 dereceli kamera hayatı kolaylaştırıyor. Güvenlik paketi o kadar dolu ki burada saymakla bitmez. Bagajı da benim gibi çocuklu aileler için hayat kurtaran cinsten. Bir başka Mercedes SUV’la karşılaştırırsak; 2.0 litre dizel GLC 300 d 4MATIC AMG ile fiyatı aynı seviyede.

Yeni modeller

Santa Fe
Santa Fe
Yeni Santa Fe’ye hibrit motor Hyundai’nin SUV atağı sürüyor. Marka yenilenen ve hibrit motora kavuşan Santa Fe’yi pazara sundu. 7 koltuklu Santa Fe’de 1.6 lt turbo motor, 44.2 kW’lık elektrik motorla birlikte 230 beygir güç ve 350 Nm tork üretiyor. Dört çekerli hibrit Santa Fe, 889 bin TL’ye satılıyor. Leon’da seçenekler artıyor Seat Leon, yeni motor ve donanım seçeneklerine kavuştu. Leon 1.5 eTSI ACT DSG, 150 beygir güç üretiyor. 48V hafif-hibrit teknolojisi, yakıt tüketiminde iyileşme sağlıyor. Leon, Xcellence ve FR donanımlar ile satılıyor. Fiyatı 375 bin TL.