18 Nisan 2024, Perşembe
12.11.2021 04:29

Her davranışın bir sebebi var

Kaprofaji yani dışkı yeme de öyle... Yavru anneden gördüğü davranışı taklit edebilir, yetişkinse beslenmesi gözden geçirilmelidir

Özellikle yavru ya da geçmiş tecrübelerine hakim olmadığımız köpeklerin sahiplerinin en belirgin şikayetlerinden birisi köpeklerinin dışkı yemesi yani ‘kaprofaji’dir. Bizim açımızdan göze ve kulağa hitap etmiyor olsa da her davranışta olduğu gibi aslında kaprofajinin de bazı sebepleri var. Peki bu sebepler neler? Anne köpekler doğada yavrularına dair izler bırakmamak adına içgüdüsel olarak tüm emzirme dönemi boyunca yavrularını ve alanlarını temizlerler. Bu temizliği yavrularını yalayarak ve dışkılarını yiyerek yaparlar. Yavrular kuru mama yemeye başlayana kadar bu süreç böyle devam eder. Haliyle anneden ilk gördükleri davranışlardan birisi alanlarını temiz tutmaktır. Bazıları anneden ve kardeşlerden ayrılıp yeni ailelerine gittiklerinde bu davranışı devam ettirmeseler de birçok yavru anneyi taklit ederek tuvalet eğitim süreci boyunca dışkı yiyebilir. Tabii bu biraz da eğitim sürecini nasıl ilerlettiğinizle alakalı olarak gelişir. Eğer dışkı hemen toplanmıyorsa ve yavrunun önünde kalıyorsa bu yemesini tetikler. Bunu bazen tamamen içgüdüsel olarak yaparken, bazen yanlış yere yaptığında kızıyorsanız siz görmeden ortadan yok etmek için, bazen de uzun süre yalnız kalıyorsa sıkıldığı için yapabilirler. Stres, korku ve kaygı arttığında kaprofaji ortaya çıkabilir.

Mama içeriğinin eksikliği

Bu sorunu yaşayan bazı yetişkin köpeklerde ben günlük beslenme miktarının ya da mama içeriğinin eksik kaldığını gözlemledim. Mamasını değiştirip içeriğe uygun miktarda gramajı artırdığımızda sorun ortadan kalktı. Bazı köpeklerde yetersiz beslenme ya da öğünleri arasındaki sürenin uzunluğu bunu tetikleyebiliyor. İçeriği doğru olmayan bir mama kullanımı, protein/vitamin/mineral eksikliği ve emilim sorunları da göz önünde bulundurulmalıdır. Her köpeğin ihtiyacına uygun bir beslenme planı uygulayıp paraziter uygulamaları aksatmayarak bu sorunun önüne geçilebilir. Yavru ve genç köpekler hariç, herhangi bir hastalık sebebiyle de kaprofaji tetiklenebilir. Hastalık sebebiyle dışkının farklılaşan kokusu ya da kıvamı hiç bu sorunu göstermeyen bir köpeğin de dışkı yemesine neden olabilir. Normal davranışının dışında böyle bir durumla karşılaşırsanız gerekli tetkikler için veteriner hekiminize danışmanızda fayda var. 

Alışkanlığa dönüşmemesi için...

Eğer fizyolojik sorunlara dair hekiminiz tarafından gerekli kontroller yapıldıysa, davranışsal olarak bu sorunun önüne geçebilmek ve alışkanlığa dönüşmesini engellemek için neler yapılabilir? Doğru mama tercihi ve beslenme rutinin oturtulmasının ardından her öğünden sonra ve yaşına bağlı olarak gerekliyse daha sık ve düzenli olarak tuvalet ihtiyacını karşılaması için dışarı çıkarılmalıdır. Sürekli yerleri koklayarak ve aranarak yürümesine izin verilmemelidir. Dışkıladığında hemen ödüllendirmek size dönmesini sağlayacağı için teması ve böylece yemesini de engeller. Ardından dışkının hemen toplanıyor olması da önemlidir. Kendi bahçeniz de olsa bu sorunu yaşıyorsanız tuvalete kayışla çıkartmanız yönlendirmenizi kolaylaştırır. Hekiminizin tavsiye edeceği destek ürünler de etkili olabilir. Bu yöntemlerle çözemiyorsanız destek alabilirsiniz. Sağlıkla bir arada olabileceğimiz bol patili günlere.