11 Eylül 2026, Cuma
Gece Modu Gece Modu Gündüz Modu Gündüz Modu
07.08.2026 04:30

Öldükten sonra geriye ne kalır?

“Yavaş edebiyat” türünün temsilcilerinden Marilynne Robinson’ın dörtlemesinin ilk kitabı olan Gilead, yaşlı bir rahibin küçük oğluna yazdığı uzun bir mektup
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Geride kalıcı bir şeyler bırakma çabası acaba Gılgamış’tan bize armağan kalan ölümsüzlüğü yakalama çabası mı diye sıkça düşünürüm. Tabletlere kazınan kahramanlık hikayeleriyle başlayan yazı türü ise insanın bireysel şarkısını söylemenin en biricik yollarından biri. “Suya yazılı kalmasın” deriz mesela. Somut bir şey isteriz. Yazarlardan geriye kalanlara bakalım, günlükler, mektuplar, anekdotlar, fikirler, denemeler, şiirler, romanlar… En nostaljik olanı da mektuptur. Şahsi mektuplar ya da mektup türünde yazılan, Batı’da ‘epistolary’ denilen mektup-romanları kim sevmez ki? Bu hafta okuduğum romanlar arasında en sevdiğimse bir mektup roman olan Gilead oldu.

* Bu haber/yazı ve resimlerin eser sahipliğinden doğan tüm hakları Haftalık Yayıncılık Anonim Şirketi’ne ait olup işbu yazı/haber ve resimlerin, kaynak gösterilmeksizin kısmen/tamamen izin alınmaksızın yeniden yayımlanması yasaktır. Haftalık Yayıncılık Anonim Şirketi’nin, 5187 sayılı Basın Kanunu’nun 24. maddesinden doğan her türlü hakkı saklıdır.

İrem Uzunhasanoğlu
İrem Uzunhasanoğlu