08 Ekim 2026, Perşembe
Gece Modu Gece Modu Gündüz Modu Gündüz Modu
25.09.2026 04:30

Unutsak da sevebilir miyiz?

Yoko Ogawa, Hizmetçi ve Profesör romanında unutmak, hatırlamak, hafıza ve sevgi arasındaki bağı alıyor ve biz edebiyatçıları biraz zorlayacak matematiksel bir zemine yerleştiriyor

Kan bağımız olmayan biri ailemiz olabilir mi? Hatta ailemizden daha yakın olabilir mi? Senelerdir edebiyat ve sinemada eskimeyen bir konu, bence cevap her zaman, evet. Peki soruyu bir başka boyuta taşıyalım: Eğer hafızamız elimizden alınsaydı, sevgi yine de varlığını sürdürebilir miydi? Bu temayı Ishiguro, Marquez gibi büyük yazarların elinden okuduk, tartıştık, irdeledik. Unuttuğumuzda ne olur? Sevgi yok olur mu? Kolektif hafıza ve bireysel hafıza birbirinden nerede ayrılır, nerede birleşir? Edebiyat hatırlama meselesini bazen bir lanet olarak ele alır, (Ayfer Tunç’un son romanı Annemin Uyurgezer Geceleri gibi) bazen bir savunma mekanizması olarak kullanır (savaş romanı anlatıları) ve bazen de kendi geçmişinden kurtulma arzusudur.

* Bu haber/yazı ve resimlerin eser sahipliğinden doğan tüm hakları Haftalık Yayıncılık Anonim Şirketi’ne ait olup işbu yazı/haber ve resimlerin, kaynak gösterilmeksizin kısmen/tamamen izin alınmaksızın yeniden yayımlanması yasaktır. Haftalık Yayıncılık Anonim Şirketi’nin, 5187 sayılı Basın Kanunu’nun 24. maddesinden doğan her türlü hakkı saklıdır.

İrem Uzunhasanoğlu
İrem Uzunhasanoğlu