24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
05.03.2021 06:00

Kademeli normalleşme kime yarar kime zarar?

Açıklanan normalleşme adımları, yeme içme sektörünü biraz olsun rahatlatacak. Fakat sektördeki herkes mutlu değil. Çünkü belirlenen çalışma saatleri, bazı işletmelere faydadan çok zarar getirebilir

Ve aylardır beklenen karar açıklandı. Sektörün heyecanla beklediği kararlar acaba derin bir nefes aldırır mı? Olaya birçok farklı yönden bakmakta fayda var. Öncelikle, başta alışveriş merkezleri için oldukça faydalı olacağı kesin. Akşam 19.00’a kadar ve cumartesi günlerinde kafelerin ve lokantaların açık olması, büyük bir ivme kazandıracaktır. Yeni tip kahve mekanlarının ve zincir kahve dükkanlarının derin bir oh çektiği aşikar. Hem AVM’ler için, hem bu tip kafeler için akşam 19.00’dan sonra yapacakları iş, sonrasına göre daha önemsiz. Çok zorlanan küçük sermaye sahipleri, esnaf lokantaları, çay ve kahve dükkanları, kıraathaneler, pastaneler, büfeler için ben kendi adıma da çok sevindim. Gerçekten çoğunun dayanma gücü kalmamıştı. Yine ağırlıklı gün boyu ve öğle yemeği için hizmet veren yeni tip şehir brasserie’leri için de aynı şey geçerli. Otellerin dışarıdan daha fazla müşteri alarak iş hacmini artırması da kaçınılmaz gözüküyor. Ancak, bir de olayın bambaşka bir tarafı var. Birçok lokanta için bu avantajların hiçbirisi söz konusu değil. Akşam 19.00 kapanış saatinin çok erken olduğunu düşünüyorlar. Özellikle lüks segmentteki işletmelerin maliyetlerini düşündüğümüzde, işleri hiç kolay değil. Bir de kendi adıma yüzde 50 kapasitenin cumartesi öğle ve öğleden sonra saatlerinde kontrolü zor bir sıkışma yaratacağından endişeliyim. Yine müzisyenler, barlar ve kulüpler için de zor günler devam edecek gibi. 

“Fine dining” diye tanımladığımız restoranlar için belirlenen saatler büyük bir handikap
“Fine dining” diye tanımladığımız restoranlar için belirlenen saatler büyük bir handikap

Sektördekiler ne diyor?

İsterseniz biraz da sektörden dostlarımın fikirlerinden bahsedeyim. Kaya Demirer, Frankie/TURYİD Başkanı - İyi niyetli bir adım olmasına rağmen, saat kısıtlamalarının birçok mekanı zor durumda bırakabileceğini düşünüyor.  Barış Tansever, Sunset - Kendisini karar açıklanır açıklamaz aramıştım. Çok yeni olması nedeniyle pek bir şey söylemek istemiyorum dedi. Ancak saatlerle ilgili kendisi de çok sıkıntılı. Ekibiyle birlikte nasıl bir yol haritası izlemesi gerektiğini düşünüyor. Yücel Özalp, Ringa Seafood/Firuze/Topaz/Pandeli - Kendilerinin bu süreçte paket servis yapmadığını söyleyerek, daha da zorlanacaklarını belirtti. Üstelik mekanlarının tarzları sebebiyle bu saat aralığında nasıl mücadele edeceğini düşünüyor. Cem Orkut, La Scarpetta - Henüz ne yapacağına karar verebilmiş değil.  Ancak açmak için, biraz daha beklemesinin daha doğru olabileceğini düşünüyor. İşletme maliyetleri konusunda endişeli. Cem Mirap, Lucca/Cantinery - İlk adım olarak açılma müjdesini bile olumlu buluyor.  Kendileri ve kendileri gibi olan işletmelerin kurallara çok özenli olduğunu belirtiyor. İdari kurumların, seçici olması gerektiğini düşünüyor. Kötünün yanında iyiye pozitif destek bekliyor. Ali Akkaş, Köşebaşı/Ali Ocakbaşı/Snob Street Food - Zaten yoğun bir paket servis verdiklerini ve o nedenle hazır olduklarını söylüyor. Ama onun da saatlerle ilgili problemleri var.