19 Nisan 2024, Cuma
31.12.2021 04:30

Kadıköy özel bir koleksiyonla tanışıyor

İstanbul’un Anadolu yakasında bugüne kadar düzenlenmiş en kapsamlı sergi Alan Kadıköy’de açıldı: XX. Yüzyılın 20 Modern Türk Sanatçısı 2021 - PAPKO / Öner Kocabeyoğlu Koleksiyonu

Anadolu yakasının öne çıkan kültür sanat mekanlarından biri olmayı hedefleyen Alan Kadıköy, bu iddiasıyla uyumlu olarak galerisinin kapılarını XX. Yüzyılın 20 Modern Türk Sanatçısı 2021 - PAPKO / Öner Kocabeyoğlu Koleksiyonu adlı sergiyle 17 Aralık’ta açtı. XX. Yüzyılın 20 Modern Türk Sanatçısı sergisinin ilki Ferit Edgü küratörlüğünde, 2011’de Santral İstanbul’da gerçekleşmişti. 10 yıl sonra devamı niteliğinde, 182 eserin Metin Deniz tarafından bir araya getirildiği sergi, 15 Şubat 2022’ye dek Alan Kadıköy’de sanatseverlerle buluşuyor. Öner Kocabeyoğlu ile hem sergiyi hem de koleksiyonerliğinin hikayesini konuştuk. 

Alan Kadıköy’deki sergide Öner Kocabeyoğlu Koleksiyonu’ndan 182 eser yer alıyor. (Fotoğraf: Bumerang)
Alan Kadıköy’deki sergide Öner Kocabeyoğlu Koleksiyonu’ndan 182 eser yer alıyor. (Fotoğraf: Bumerang)
Koleksiyonerliğe 19 yıl önce aldığınız bir Selim Turan tablosu ile başlıyorsunuz. Bunun hikâyesini dinleyebilir miyiz?  Plansız gittiğim bir müzayededen araştırmadan, tamamen kendi beğenimle aldığım küçük bir Selim Turan tablosuyla başladım koleksiyonerlik serüvenime. Bu tablo ile yola çıktım ve hâlâ koleksiyonun başköşesinde duruyor. Bu doğrultuda, küçük kırmızı tabloyla başladığım bu serüvende zaman geçtikçe yüzlerce hikâye ve tarih biriktiğini söyleyebilirim.  Peki bu 19 yıl nasıl geçti? Koleksiyonunuz şu anda kaç adet esere ulaştı? Ve koleksiyonunuzun dönüm noktalarını neler oluşturdu?
İlhan Koman
İlhan Koman
200’den fazla sanatçının yaklaşık 2 bini aşkın eseri bulunuyor. Ama koleksiyonumu sayılarla ifade etmeyi sevmiyorum çünkü toplama içgüdümün gelişmesi ve nihai koleksiyon; zaman içinde oluşan göz zevki ve öğrendiğim ve gördüğüm her şeyin harmanlanarak, beğeninin kat kat üzerinde bir gözle alınmasından meydana geldi. Bu doğrultuda da görebileceğimiz gibi bu kesinlikle yatırım amaçlı bir bakış açısıyla oluşan bir oluşum değil. Bir koleksiyoner olarak dönüm noktama da gelirsek; 10 yıl önce Santral İstanbul’da yaptığımız XX. Yüzyılın 20 Modern Türk Sanatçısı sergisi, koleksiyonuma ve sanat birikimime farklı açılardan bakmamı sağladı. Koleksiyoner olarak, alım yapmak kadar koleksiyonun kimliğini oluşturmanın da çok önemli olduğunu anlama fırsatım oldu. Bu doğrultuda ilerleyen bir koleksiyona sahip olduğumu fark ettirdi. Santral İstanbul sergisi bana koleksiyonumu sanatseverlerle paylaşma arzusunu misyon edindirdi.   Ve Alan Kadıköy’e gelelim… Bu mekânın ilk olarak sizin koleksiyonunuzla açılması nasıl gündeme geldi?  Alan Kadıköy, Kadıköy Belediyesi’nin yenilikçi bir sanat alanı olarak Anadolu yakasında açtığı önemli bir proje olarak sergimize ev sahipliği yapıyor. Yerel bir yönetimle özel bir koleksiyonun iş birliğinden ortaya çıkan bu sergi, Cumhuriyet tarihinde bir ilk olması açısından da ayrı bir önem taşıyor bizim için… Alan Kadıköy’ün de yönetiminde olan Metin Deniz, 10 sene önce Santral İstanbul’da yaptığımız sergide de bizimle birlikteydi, bu seçkinin seçimini de o üstlendi ve mekânda yer bulmasını sağladı. Bu bağlamda yaklaştığımızda, bu koleksiyonun daha küçük bir seçki halinde Anadolu yakasında tekrardan sanatseverlerle buluşması ve Alan Kadıköy gibi önemli bir sanat merkezinde bunun hayat bulması bizim için çok büyük bir öneme sahip.
Öner Kocabeyoğlu: “Anadolu yakasının yeni sanat alanı olan Alan Kadıköy’de düzenlediğimiz bu sergi umarım 20. yüzyıl Türk sanatçılarımız hakkında tekrardan bir farkındalık yaratır.”
Öner Kocabeyoğlu: “Anadolu yakasının yeni sanat alanı olan Alan Kadıköy’de düzenlediğimiz bu sergi umarım 20. yüzyıl Türk sanatçılarımız hakkında tekrardan bir farkındalık yaratır.”
Burada 20 sanatçıdan 182 parçalık bir koleksiyon seçkisi göreceğiz. Hangi eserler var ve bu seçki nasıl yapıldı? Bu sergi on yıl önce Ferit Edgü’nün küratörlüğünde gerçekleşen XX. Yüzyılın 20 Modern Türk Sanatçısı sergisinin, küçük bir devamı niteliğinde hazırlandı. Bu sebeple seçki yine ilk sergide bulunan eserlerin içerisinden Metin Deniz tarafından seçildi, ancak ilk sergide bulunan iki sanatçımız, Ergin İnan ve Alaettin Aksoy bu seçkide yer almıyor. Ancak yine sanat tarihinde heykelleriyle önemli bir yeri olan bir sanatçımız eklendi. O da Seyhun Topuz. Sergi; Abidin Dino, Adnan Çoker, Albert Bitran, Ara Güler, Avni Arbaş, Burhan Doğançay, Fahrelnissa Zeid, Ferruh Başağa, Fikret Muallâ, Hakkı Anlı,  Komet, Mehmet Güleryüz, Mübin Orhon, Nejat Melih Devrim, Ömer Uluç, Selim Turan, Yüksel Arslan, İlhan Koman, Koray Ariş ve Seyhun Topuz gibi kendi dönemlerine damga vurmuş önemli sanatçılarımıza da ev sahipliği yapıyor. Sergi 15 Şubat 2022’ye dek Alan Kadıköy’de. İletişim: (0216) 414 38 00